Не, не вреди! Значи тотално сум разочарана, не мислев дека на тие години така ќе ми биде.МОже смешно ќе ви изгледа но стварно сум разочарана... Значи сите со тебе се златни додека не те искористат. Секогаш сум јас тука да помогнам, да им покажам да ги утешам а тие каде се???Секогаш кога ќе им притребам за било што мислиш најдобрите суштества на планетата се и после кога мене ќе ми требаат ги нема. А недај боже да доживееш неуспех или пад , абе душата им се полни пресреќни се им се познаа а ќе дојдат и ќе те тешат а им се познава. Еве ден случај едно девојче од класот мислев другарка ми била,фина беше додек ане ме претија на еден глуп натпревар. Од тогаш се смени иднес си разговараме со класната и таа ни зборува за тоа дека ако имаме потреба и помош тие послабите ученици да се консултираме со тие појаките да ни објаснат. И тоа девојче и вели на класната ама Хеп никогаш нема да седне да ни помогне...Молим те душо јас душа си давам за класот секогаш сум спрема тука но да помогнам а не јас цел одмор на тебе да го потрошам раскажувајќи ти лекција бидејќи ти дома не си седнала да научиш,за тоа не сум должна.И уште еден случај кога мојата најдобра другарка кога ни ги даваа тестиовите по биологија мене ми беше најдобар и таа од завист ли незнам од што го зеде тестот и рече дека требало даимам помалку бодови од незнам која причина но се виде дека се е океј со тестот и се повлече.Ама ја фатив ја во тесно истата случка по математика само таа беше на мое место, всушност овој пат таа навистина имаше помалце бодови и и го укажав тоа и ме замоли да не ја кажувам па така и сторив зошто не сум таква личност шосле ќе ме гризе совеста, но си ја увиде грешката и од тогаш тоа и се нема повторено. Несакам повеќе да навлегувам заради безбедност да не ми се открие идентитетот. А да и уште нешто , со задоволство би е преселила во западна макеоднија зошто таму навистина луѓето се по културни и по учтиви, зошто овде освен пчуење друг збор незнаат.Ама тоа ти е неможе да се промени, што е тука тука е
Вреди, сеуште има луѓе кои ќе те ценат ако си добар. Иако од мое лично искуство во повеќето случаи не вредело што сум била добра спрема некои, сепак не планирам да станам лоша... Кој цени- цени, кој не- не ми треба во животот!
Вреди ли да си добар? - подобро би изгледало и пореално дали мислиме дека сме добри. Бидејки што самото прашање „вреди ли да си добар“ делува како нешто прорачунато, нешто што се чека за возврат. Треба секоја работа да ја правиме со задоволство без оглед дали истата ке биде возвратена. Добрината е една од моите идеали, додека не би ја чуствувала кај себе и кај другите мислам дека не би имало ништо смисол. „добрината“ и „вреди“ не одат заедно никако.
Можеби не вреди, но и покрај сите разочарувања јас нема да се променам. Ќе си останам ваква, мека, попустлива, другите на прво место а јас на последно, бидејќи така ми одговара пред се мене. Порано мислев дека ако сум добра со исто ќе ми враќаат. Сеуше сум најверојатно наивна кога ќе се во прашање блиските, но тогаш бев нешто претерано. Секој можеше да ми го контролира секој чекор... некои и си го искористија тоа.. Денес не сум добра за да ми вратат со исто. Немора... посекако многу од тие што сметам дека барем малку досега се привилегирани да ме познаваат ме мислат дека сум ѓаволот или некој невиден досега манипулатор што не е свесен дека тоа воопшто го прави.. Шала настрана, тоа си се само мои впечатоци. Не вреди, покрај денешното лицемерие, но немора да вреди се додека мене тоа ме прави среќна.
И јас после повеќе од 10 години дружење избришав две другарки затоа што ме искористуваа. Кога имаа проблем се ми кажуваа на мене , а кога јас имав проблем ме исмеваа. Е кога ги шутнав се видоа дека нема на кого да лечат фрустрации. И ми олесни да ви кажам. Ми тргна се на подобро. Ми пренесуваа негативна енергија, па се карав дома со моите. Е после кога видоа колку се пробив со свој труд, успеав до енгде да стигнам без пари, без ничија помош, пукнаа.Абе во очи немаат смелост да ме погледнат. Сега си поминувам со гордо крената глава и ич не ми е гајле. Ккао да не сум ги познавала. Од вакви пријатели навреме ослободете се. Се дружам со кого сакам, со позитивни луѓе што ме развеселуваат, ме релаксираат едноставно. А другиве ма ги игнорирам и точка.
Да вреди,али само за тие кои што заслушуваат Разочарана сум премногу.Со некои луѓе бев премногу добра,но тие како ми вратија....
вреди малце со тие што се добри со тебе но малце да не те искористат на крај...инаце никако добар никао..добрите лјуге секогаш патат и страдат дуполо повеке од се...
Вреди! Барем ќе си имаш мирна совест кога ќе си легнеш да спиеш! Но, само да расчистиме: да се биде добар не значи да се биде наивен или глуп!
Во некои случаи можеби би рекла не, ама сепак ДА! Вреди да си добар, оти пак според мене Господ ми враќа со добро. Ако некој не знае да ми ја цени добрината не ми е битно. Битно ми е што доброто со добро се враќа, а пак тие што мислат лошо со свој камен по глава си маваат.
во денешно време да си добар значи дека сите ќе те искористуваат, и покрај тој факт неможам да го сменам тоа во мене за жал
не не вреди да се биде добар!!! колку подобар си толку повеќе те повредуваат, и не им е грижа како се чувствуваш ти.
Не вреди стварно има ненормални кои можат да ја искористат твојата добрина и искреност ама не да те искористат туку да те исцедат ко лимон и да те фрлат...Стварно не сфакам некои работи кога се може да биде така едноставно и просто и на крај ке се погоди некој што буквално ке ти расипе се па не ке можеш да најдеш крај со крај....и се знае кој ке биде крив за се
Вреди само кон тие што мислиш дека стварно заслужуваат да ги почитуваш и сакаш.Јас многу пати се изгорев поради таа добрина и разбрав дека многу од луѓето ја искористиле добрината кај мене,па решив да сум воздржана кон луѓето се додека не заклучам дека некој ја заслужува мојата добрина и да му ја пружам,а кон тие што се дволични и лоши кон мене јас само ги игнорирам.
не вреди да си добар оти добрината денес страшно знаат мршојадците да ти ај искористат и да те клоцнат кога ќе им се здоцадиш...ама тоа се учи од мал....а кога веќе ќе се оформиш....џабе ќе се трудиш да си лош со некој....неа да успее!
Се сложувам со сите вас и се прашувам зошто лугето се толку злобни и зошто животот не е фер?Јас сум верник и само БОГ МИ ДАВА ТРПЕНИЕ ДА го сузбијам гневот. Едно време почнав да се гневам и видов дека само самата се јадам одвнатре и ми влијае лошо на здравјето. Не ми е јасно зошто расипаните, дволичните и злобните ги гледам среќни. Да си добар како јагне е доблест, но не знам како да се справам со лугето кои имаат негативна енергија и задаваат ниски удари. Многу пати самата си плачам и само моето дете и верата ми дават сила да истраам до крај. АЈДЕ КАЖЕТЕ МИ КАКО ДА СИ ПОМОГНЕМЕ