Вреди ли да си добар?

Дискусија во 'Психологија' започната од sexybaby22, 17 октомври 2010.

?

Вреди ли да се биде добар во денешно време?

1. Вреди.

112 глас(а)
    14,5%
  2. Не вреди.

141 глас(а)
    18,2%
  3. Вреди, ама со тие кои заслужуваат.

355 глас(а)
    45,9%
  4. Ако бидеш добар, лошо ќе те снајде.

43 глас(а)
    5,6%
  5. Златна средина.

122 глас(а)
    15,8%
  1. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    4.604
    Прво планирав да одговорам со кратко и јасно НЕ, ама после одговорив ДА, ЗА ОНИЕ КОИ ЗАСЛУЖУВААТ. Во таа група спаѓа само потесното семејство и уште една две другарки кои барем досега биле добри спрема мене. Откако се изгорев 1000 пати со тоа што сум добра моето мото е НЕ МУ ПРАВИ НИ ЛОШО НИ ДОБРО НА ЧОВЕК. А ако си се одлучил веке на некој да му помогнеш, помогни му ама малку ТОЈ ШТО Е БЛАГОДАРЕН И ОД МАЛКУ КЕ ТИ БИДЕ БЛАГОДАРЕН.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  2. sm1zla

sm1zla Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2011
    Пораки:
    730
    Допаѓања:
    307
    Не е добро со секој да се биде добар..Има случки кој сум била добра па накрај си го завртеле грбот..Исо другарките сум и КЕ бидам мн. ДОБРА..Но некои незнаат да ценат..:/

3. Angel.girl

Angel.girl Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2011
    Пораки:
    669
    Допаѓања:
    667
    Не, не, не. Толку се искривени, изопачени, лицемерни, и самозаљубени луѓето во денешно време. А и зошо? Колку повеќе си добар толку луѓето можат да те газат, да те масират, да те гњават. И секогаш викам да, не вреди да се биде добар, ама па не секој може да биде лош со сите.

4. Tikvi4ka

Tikvi4ka Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2012
    Пораки:
    938
    Допаѓања:
    451
    Па и не вреди баш на денешно време да си добар.Најубаво златна средина.

5. meow22

meow22 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    81
    Зошто да те газат? Па не е исто да бидеш добар и авторитативен, или пак да не знаеш да кажеш „не“ па да те гњават. :)

6. Faline

Faline Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2011
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    549
    Добро рекла мајка Тереза...доброто што ќе го направиш денес ќе биде заборавено до утре..но сепак прави добро :!:

7. LolyPoP191

LolyPoP191 Активен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2012
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    3
    Вреди да си добар ?
    -Некогаш да некогаш не.
    или појасно да биде..вреди за оние кои го заслужуваат тоа. :)

8. Special.Someone

Special.Someone Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2011
    Пораки:
    943
    Допаѓања:
    637
    абе јас колку добро да им правам тие пак ме сметаат за BAD GIRL :swear:
    мразам лиѓе кои не почитуваат добрина :devil:

На julie77 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.563
    Според мене вреди да си добар само кон оние кои го заслужуваат тоа, јас до сега се имам многу изгорено за тоа што сум била добра кон секого, за тоа што сум помагала и сум подржувала некого, а на тоа ми било вратено наместо со благодарам, што би се рекло со нож во грб и со дрва и камења. :@ :?: :envy: :devil:

10. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.974
    Незнам зошто прашањето. Дали вреди? Им правиме добро на луѓето само ако нам тоа ни вреди? Нели е тоа себично, како сме тогаш ние добри?
    Да бидеш добар со некого, не зависи од тоа тој каков е, туку ти каков си. Ако не сакаш да ти е мрачно во душата и да си се јадеш и зајадуваш самата или другите, ќе си со сите пријатен или повеќето. Ако тебе така ти годи нели :)
    Жал ми е што не памтам толку кој кажал, а навистина е битно во моментов ама вака идеше муабетот. За одлуките од типот -доста ми беше да сум добра, сите ме искористуваат. Од денес нема повеќе така. Лага. Ако си добар нема да се промениш, неможе да ти влијае. Таков си. И да пробаш ќе се чувствуваш одвратно, ќе имаш ужасна грижа на совест и ќе сакаш да се извиниш и поправиш. Ако си добар, ќе треба да се задоволиш. Некој ќе те искористува и ќе те боли, ама бидејќи си добар ќе се задоволиш со тоа што ти не си таков :) Некој ќе ти рече нешто лошо, ти ќе го проголташ, ќе се свртиш кон друг и ќе му се обратиш со уште подобро. И ќе си среќен, затоа што не си човек кој повредува туку шири позитива. Ќе си среќен затоа што знаеш дека се трудиш да бидеш подобар, дека нема никој кој го боли поради тебе, дека нема некој кој те мрази заради твоите постапки. А тоа ќе ти биде далеку поважно.

Вреди да се биде добар, себично заради себе. На крајот на денот, кога ќе си легнеш, помалку ќе те болат постапките на другите спрема себе, отколку совеста за своите лоши постапки спрема другите. Вреди да се биде добар, затоа што ќе се појави некој кој ќе го цени тоа и тој ќе биде добар со вас, па сите добрини збрани ќе ви се вратат. Затоа што доброто со добро се враќа (само треба да се има трпение)

На anneyy и Hayley им се допаѓа ова.
  11. honorthyself

honorthyself Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2012
    Пораки:
    654
    Допаѓања:
    1.275
    Нема добар човек на светов кој не се соочил со неговата суровост. Добрите се малку на број, а злобните и подмолните луѓе се насекаде. Нормално дека добрите ќе мораат да бидат во контакт со такви личности. Ги има во изобилство, а добар дел од нив и одлично глумат.
    Сепак, иако јас се сметам за добра личност, може нечии очи ме гледаат како лоша. Може некој што според нас прави нешто лошо, смета дека тој всушност прави нешто добро.
    Сакам да кажам дека доброто и лошото не ги дели некоја ептен видлива граница.
    Ова не се бајки, не се делат луѓето на добрите принцези и лошите вештерки.
    Како и да е, вреди да се биде добар за лична сатисфакција.
    Ако правиш нешто добро со цел да ти се врати со добро, тогаш ти воопшто не можеш да се вброиш во групата на добри луѓе. Ако јас тебе ти продадам нешто ќе гледаш на мене како добра личност?
    Не. Едноставно нема да имаш никакво мислење за мене, бидејќи јас сум разменила со тебе материјал за пари.
    Со тоа што вие правите добро, за да добиете добро, само ги разменувате вашите услуги со некој друг.
    А, тоа ве става некаде на таа невидлива граница помеѓу доброто и лошото.
    Да правиш добро, значи да не очекуваш ништо за возврат.
    Јас сум се соочила со многу „лоши“ луѓе во животот, како и со луѓе со „лоши“ карактери. Ми наштетиле. Ме повредиле. Но, не им посакувам ништо лошо. Што може да им се случи полошо од тоа што нивната душа е затруена, а нивниот видик е попречен од сета таа омраза која ја собираат во себе?
    Ги жалам. Скршнале од патот. Ја изгубиле сопствената среќа, па се хранат со несреќата на другите со тоа што самите ја причинуваат. За греота се. Не знам како спијат навечер.

12. JoelleSweet

JoelleSweet Активен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    4
    Ke spijat, tie nemaat mozok vo glava da razmisluvaat, sto ke im padne na pamet toa pravat :D :D Sepak si teraat svoj zivot i kako sto rekov sto ke im padne na pamet toa pravat bez razlika dali so toa ke povredat nekoj ili ne :devil:

13. Macedonian.Horse

Macedonian.Horse Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2012
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    44
  14. Ella.313

Ella.313 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2012
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    149
    Вреди,не заради другите,туку заради самиот себе,ако си човек,однесувај се така.

15. Angelinkka

Angelinkka Популарен член

Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    361
    Ни многу арно не е на арно!-Сте ја слушнале ли оваа изрека? Јас не велам да бидеме сите зли, туку само да се има некоја рамнотежа.... да не може да ве контролираат... :?: Мој личен пример да кажам: Пред еден месец направив фејзбук на една братучетка, потоа нејзината сестра побара да и направам на нејзе, потоа таа ми рече да сум направела на некои други братучеди нивни кои не ми се ништо на мене.... реков во ред, но следниот ден излегло на некои други.... е навистина ми дојде преку глава... реков неможам, реков сега сум зафатена... почнаа со убедувањето... реков нема да можам.... се налути... но што да и правам, навистина секој ден јас ним фејзбуци да им правам... ме најдоа мене вака и почнаа да ме искористуваат.... отидовме кај нив на гости (пред да ја одбијам), не ми ни зборуваше, а и на фб не ми збори, само кога сака нешто! :@ Па од кога вака и роднините да се искористуваат! :(

16. Barbie20

Barbie20 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    676
    Допаѓања:
    10.722
    Јас сум премногу добра со сите и од досегашново искуство мислам дека не вреди да си добар затоа што најчесто луѓето ја искористуваат твојата добрина. Но никако паметот да ми дојде па пак си продолжувам со истото. Веднаш им простувам на сите,па имало и ситуации кога истата таа личност која премногу ме повредила да ми рече не можам да ти се изначудам,како можеш да ми го простиш тоа? :devil: :devil: :devil: Но таква сум и не можам да се сменам.
    Вреди да си добар со тие што навистина заслужуваат,и со тие што се добри спрема тебе.

17. booba

booba Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2011
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    227
    Добриот и глупавиот се исти, не за џабе викаат така..
    Вреди само со тие што заслужуваат :)

18. meow22

meow22 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    81
    Искрено, прв пат го слушам ова „Добриот и глупавиот се исти“ и не можам да се согласам со тоа, не значи дека ако некој е добар е и глупав, сигурно никој не би дозволил да си наштети себе со некоја добрина што ќе ја направи, а и во случај некогаш да згреши, ќе си учи од грешката и ќе пази што прави потоа.

19. supergirl22

supergirl22 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 октомври 2011
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    11
    Вреди само кон оние што се добри кон мене а оние кои не се дупло повеќе им враќам :devil: :devil: :), а воопшто не се согласувам со тоа добриот и глупавиот се исти ако е така никој нема да имаш покрај себе ако си поминала низ значајни случки за да дојдеш до тој заклучот добро размисли и не губи надеж (од искуство ти кажувам) ;)( за booba)

20. Skromna

Skromna Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    118
    ... :?: ........дефинитивно големо НЕ.....мое мислење......... :?:
    . 8) ..околу нас има премногу лаги, превари, и тоа од личности за кои никогаш не би поверувала и очекувала дека се способни за тоа.....нема добри луѓе.....сите се дволични и подли,така да можат да ти забијат нож во грб само малку ако се свртиш..........долги години верував во добрината ама премногу ми се случи и тоа од личности кои ги сакав најмногу во мојот живот,,,така да доверба и добрина нит очекувам нит ќе дадам,поќе....намерно нема да наштетам на никој,ќе помогнам,културата и нивото на свест не ми дозволуваат да бидам лоша,ама тоа може да се случи некогаш ама секогш,не..
    . :lol: .едноставно не се замарам ...си гледам и не давам мое,и не гибам и не сакам туѓо..... :hai: