Вреди ли да си добар?

Discussion in 'Психологија' started by sexybaby22, Oct 17, 2010.

?

Вреди ли да се биде добар во денешно време?

1. Вреди.

112 vote(s)
    14.5%
  2. Не вреди.

141 vote(s)
    18.2%
  3. Вреди, ама со тие кои заслужуваат.

355 vote(s)
    45.9%
  4. Ако бидеш добар, лошо ќе те снајде.

43 vote(s)
    5.6%
  5. Златна средина.

122 vote(s)
    15.8%
  1. rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr Популарен член

Вреди да си добар кон оние што ти ја возвраќаат истата добрина, за другите не.
    Се чувствувам преубаво и исполнето кога правам некоја добрина, а уште поубаво кога истата добрина на некој начин ми се враќа и мене.

2. bella96

bella96 Популарен член

Според мене златна средина. :)
    Единствено што ме вади од такт :!: е тоа што лица на кои им е најмногу потребна помош(кои што се во лоша здравствена состојба,лица без средства за живот) го искористуваат тоа.Сум сведок на личност која е во лоша здравствена состојба (а има средства за подобар живот) ја искористува ситуацијата во која се наоѓа,само за да и се помогне.Тоа не можам никако да го сфатам,зошто? Па понекогаш викам Господ ни го дава она што сме го заслужиле,но ајде да не грешам душа,ја почитувам личноста ,но во последно време таа мене не ме почитува.И уште нешто не ми е јасно е тоа што сите сакам да бидеме еднакви,односно таквите личности да бидат прифатени во општеството како сите нормални (како здрави) а кога доаѓа резултатната оценка на крај,истата таа личност да биде привелигирана,односно се смета за повисоко ниво од остатнатите. :x

3. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Ако си добар ја злоупотребуваат добрината. На пример, знаат дека не ги лажеш, а те гледаат како да си сомнителен. Те бараат само кога им требаш, а кога ќе најдат нови познаници не се јавуваат со месеци. Додека имаат корист сите се добри, а потоа си го покажуваат вистинското лице. Инаку сите се мешаат кај што не им е местото.

4. 41319

41319 Истакнат член

И шо демек бев добра со сите ама не ми врајчаја така па и јас сега че бидам лоша со сите, така?
    Ако сте напраеле 1000 добри работи, и една лоша, и само лошата ви ја памтат, одма викате ах и јас лошо че се однесувам сега. Ако сте праеле 100000 добри работи и никој не ви возвратил значи лоши се другите? То шо прајте 'добрина' и очекувате добрина за возврат не ве прај добри, оти ако некој е добар ги прај работите безусловно, не очекува ништо за возврат, ни добро ни лошо. А шо и да дојди не е ништо шо не можи да се справи чоек на друг начин, освен ај че бидам и ја сега лоша... Општествово и вредностиве денеска се безврска, ама ако сакате да бидите добри, бидете си добри за вас, вас да ви биди мирна душата.. Сум била навредувана, сум била разочарана, се и сешто сум доживеала. Сум кривела лујџе дека се лоши, сум најдувала мани на други, и јас сум се кривела, ама знајте шо, вие си ја креирате околината ваша. Ако не ви одговара некој шо не се однесува добро со вас, исфрлете го од околината. Не викајте лошо за нив, едноставно избришете го од глата. Че речите ех па сите такви се денеска па ако земам сите да ги отфрлам од околина че треба сама да бидам. НЕ. Има секакви лујџе, само зависи кај гледате кај барате и со кој барате, такви че најдите.. И не, во никој случај не викам дека јас сум добра и совршена, ама зато е живото, за секој сам да си се изгради и да се стреми да биди личноста шо сака да биди, па вие одлучете си..

5. babyblond

babyblond Популарен член

Најдобро е да си добар, да ти е чиста совеста и образот, на лошите кога тогаш лошотијата од глава ќе им се удри. :)

Tanjamm likes this.
  6. lovemme

lovemme Форумски идол

во никој случај не вреди ,ако си добар те користат само кога им требаш .. вреди да си добар само кон оние кои го заслужуваат тоа !!

7. Emilia.Attias

Emilia.Attias Популарен член

Вреди со оние кои го заслужуваат тоа.Со останатите не вреди, ама сепак ако бидеме добри и со нив, ако не тие, Господ ќе ни врати со добро. :)

8. Meredit

Meredit Истакнат член

Вреди, но само за луѓе кои заслужиле да се биде добар со нив,за другите што не заслужиле не вреди.

9. Dimkovska123

Dimkovska123 Истакнат член

Јас мислам дека вреди да се биде добар, но само што повеќето ја искористуваат таа добрина и луѓето на крај остануваат разочарани. Мн. ретко некој да цени од некој добрина, може ги има и повеќе но на крајот кога ќе се направи една грешка, таа добрина што некој ја правел за цел живот ќе исчезне.

10. KatFem

KatFem Истакнат член

Биди добар, но не очекувај ништо за возврат :)

aerodrom likes this.
  11. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Не вреди, бидејќи на некој ќе му го подадеш прстот, а тие ќе ти ја завлечат цела рака. :)

eliesaab likes this.
  12. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Искрено , одговорот е не . Не вреди да си добар , затоа што никој во денешно време скоро и да не го цени тоа ( секоја чест на исклучоците кои се во многу мал број ) . Секој гледа само нешто да искористи од друг . Сепак јас останувам на тоа да се прават добри дела но и да не се очекува нешто за возврат . :)

13. Paolita

Paolita Истакнат член

Само ова ќе го напишам и доволно е :Добрите луѓе поминуваат лошо во животот а лошите уште подобро.

14. WaffleGirl

WaffleGirl Популарен член

Да,јас за мене сум си добра,не за другите,тоа е мојот односн,другите што сакаат нека прават. :)

15. WaffleGirl

WaffleGirl Популарен член

Можеби,но тоа не значи и добрите да станат лоши и така се се враќа,се се плаќа.

16. erica

erica Популарен член

И другите луѓе да се однесуваат лошо спрема тебе мислам дека не треба така да возвраќаш како што тие прават...

17. minika

minika Истакнат член

биди добар ама со тие кои заслужуваат ...

18. blosson

blosson Популарен член

Aпсолутно НЕ! Освен ако сакаш лошо да ти се врати тогаш секако биди добар и биди жртва на последиците од тоа..

Tanjamm likes this.
  19. ivchee.ivche

ivchee.ivche Истакнат член

НЕ! Во денешно време никој не цени добрина, само ќе те искористат и прегазат :worried:

20. The-fallen-one

The-fallen-one Активен член

Od toa shto bev dobra mi se desija najgolemite sranja shto mozhe da mu se desat na nekogo...