Дарче ти расист а Ако нема врска,иначе првиот е црнец вториот е мешан. И од тие најцрните има убави,баш како што кажа @jacqueline.s секоја боја и раса има и убави и неубави. Расистичката поделба е друго.
Би била во врска со ЧОВЕК кој ме сака и почитува. Ако ете, се погоди да има темна боја на кожа, не би ми сметало нешто посебно.
Ова со мирисот сериозна си или се зезаш? Баш ме интересира како мирисаат, за црните те прашувам не за останатите што ги наброи.
Чудно мирисаат, некој специфичен мирис. Јас не би можела . Да не излезам расистка, немам ништо против нив ама не ги ни сакам.
И од што е тој мирис? така сите до еден мирисаат? и ова од искуство го тврдите или сте слушнале некаде од некого?
Никoгaш нa плaжa немa дo тебе седнaтo црнец? ..мислaм oние кoи прoдaвaaт се и свaштa. Не е вoзмoжнo дa не си приметилa/oсетилa. Кaкo и зa кинезите, тaкa и зa црнците, верoјaтнo пoинaквиoт мирис (знaчи зa нив сoсемa нoрмaлен, зa нaс пoинaкoв) е зaрaди хрaнaтa кoјa јa јaдaт.
Хаха искуство... Што сум имала прилика да запознаам некој таков,женско - машко не битно.. Сега дали сите до еден така мирисаат не би знаела да ти кажам, но овие што сум ги запознала лично, а притоа не поврзани меѓу себе, значи не се познавале, сите тие имаа некој не знам како да објаснам чуден мирис на кожата. Што на пример мене воопшто не ми се допаѓа.
Ако судиме по тоа и кај нас по плажите што се продавачите не мирисаат баш ко цвекиња . Ако не дај Боже еден црнец да се повози во наш градски автобус или да прошета низ пазар замисли што ќе си помисли за нас, ќе помисли дека сме нај " миризливиот" народ на целава планета . Плус црните не користат многу зачини тие се повеќе на мрсна пржена храна. Сум одела дома кај црни сум јадела нивна домашно приготвена храна, работам со црни скоро 14 години никогаш не сум приметила некој чудно да мириса. Верена сум со црн човек, секоја ден легнувам и се будам до црн човек и верувајте никогаш на ништо не мириса, сето ова ми е смешно, ме потсеќа на една комшивка што викаше порано на муслиманите му мириса кожата и здивот оти не се крстени, што сите знаеме дека во тоа нема ниту 1 капка вистина. Да кажам и за индијците пак од искуство имам 2 пријателки индијки, храната што ја јадат да има многу јака миризба и тоа е вистина од јаките зачини што ги користат, но никогаш не се осеќа непријатна миризба кога сум околу нив.
Сакам да знам за кои( дали индијци или индијанци) мисли дека имаат кожа која мириса. Антрополошки гледано, јас знам кој е кој.
Е сега се кажа. Муслиманите не мирисале поинаку.. Ајдее. Можеби си се навикнала на мирисот па не ти смета. Не е поентава само да се инатиме. И ова со мирисов не се однесува само за тие на плажа него општо.
Епa изгледa мислaт нa Индијци. Пoвеќетo црнци штo ги гледaме пo плaжa, сигурнo не се oд Африкa и не кoнзумирaaт некoи зaчини зa кoи ние не знaеме. Сум имaл кoнтaкти сo кинези и не сум oсетил некoјa непријaтнa миризбa кaј нив кaкo штo велите.
Како религијата влијае на мирисот? За друго не коментирам зошто до сега сум комуницирала со црни луѓе кои можат да се бројат на не повеќе од две раце, и не сум осетила ама баш никаков мирис. Од друга страна познавам многу муслимани и не сфаќам како можи да е религија поврзана со мирис на поединец зошто пак, и кај нив ништо не сеќавам.
Еве баш да ти појаснам најискрено не знам. Не би сакала да навредам никого, пошто немам ништо против никој уствари. И ок. Генерализирано лошо звучи, но сите што сум имала прилика да ги запознаам еве албанци, турци, роми, црнци.. Сите тие имаат некој поразличен специфичен мирис. Мене не ми се допаѓа и тоа е тоа.
Ги спoмнaв тие нa плaжa, зoштo мислев декa бaрем нa плaжa си имaлa кoнтaкт сo црн чoвек. Нoрмaлнo е декa сo тек нa време се привикнувaме нa нечиј мирис, и aкo кoзумирaте истa хрaнa сo пaртнерoт миризбaтa не јa oсеќaш.
Албанците и Турците не мирисаат поразлично и нема основа зошто би мирисале, тоа се глупости. Порано се зборуваше дека кај муслиманите се осеќа мирис од често готвење и јадење јагнешко месо, ама како што пишав, глупости, и колку фејспалмови и да прикачам, нема да бидат доволни. Кинези не сум осетила да мирисаат, иако кружат муабети за некој специфичен мирис, ама за црнците гарантирам дека е вистина, лично имам посведочено неколку пати. Имам пишано во оваа тема поназад, припадници на другите раси велат дека белците им мирисаат на расипано млеко.