Врска со некој од друга раса

Discussion in 'Врски' started by Bezpomosna, Dec 20, 2015.

1. DAngel

DAngel Форумски идол

Други богови, неверници...
    Нема врска со раса.

2. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Бабе, јас сум родител. Мислењето ми е-која и да е каква и да е само среќен да е.
    Не е до тоа дали си станал родител или не. Да, тоа е така за одредени работи. Пример еве ќе кажам-кога ќе прочитам мислење од некој што нема деца во тема за вакцини ми иде да се смеам. Чекај, роди, па ќе размислиш тогаш. Ама на оваа тема не.
    Зошто баш на оваа тема зависи како си растен и воспитуван. Јас пример врска со муслиман не би можела. Тоа што јас имам таков став не значи дека ќе му го НАМЕТНАМ на моето дете. Тоа е МОЕ дете и едино како мајка што му посакувам е да е среќен. Еве го, има 15 месеци и од сега се гледа на каде ќе оди. Талент за музика невиден. А како да не е кога од страна на мм се 99% музичари?!? Јас како мајка пре би да е некој си адвокат или доктор. Ама дете покажува талент за музика што значи јас ќе гледам тој потенцијал негов да го ојачам кога ќе дојде време за утре да го прави тоа што го сака. А не тоа ЈАС што сакам.

Ко за крај,надвор од цитираната бабе. ГЛејте бре да сте среќни, да ви чури право оџакот. Та за боја и за вера покажувате со прст. Како стареам сфаќам колку повеќе прст покажуваш толку повеќе ТИ сам си огорчен. Неубаво. Греота. Не за нив, туку за тие што зборат и велат-ете ја, со црнец, со кинез со незнамштоне...

3. kristina.k

kristina.k Форумски идол

И?
    Различна раса не значи различна религија. Црнец не значи неверник, може христијанин е. Ги помеша поимите.

4. baba Rada

baba Rada Популарен член

Твоето мислење го почитувам, имаш право за твоите деца да посакуваш ти како сакаш..но, ете, јас не би сакала моите деца да земат партнер од друга вера, ниту пак сакам разведен со деца, ниту сакам да изгледа било како ама демек битно било да е арен во душа...несакам и тоа е...МИслам дека е доволно кажано за оваа тема, јас го кажав своето мислење и незнам зошто некој почнува да не окарактеризува со разни зборови..па и расисти..боже, боже....глупоштини...(facepalm)

fina erika and LiliBoz like this.
  5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Бабе, ти си блага форма на расист. Гласно го кажуваш тоа. И ок е. Не знам зошто те навредува. Чим ти јавно кажуваш дека ти пречи таков партнер а не ти пречат како народ-донекаде си расист. Пак ќе кажам твој избор си е. Нит ти судам нит те покажувам со прст. Јас реков ова дека за родителство се спомна па да си го кажам мислењето де...

+++, Gosh, Baby-bubu and 11 others like this.
  6. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Не можам да ги барам цитатите, ама ги има доста каде Бог се разгневил при мешање на различни племиња.
    Значи океј е, ако не се согласувате со мене, почитувам. И не ве тормозам со цитирање до бескрај. Почитувајте и вие.

Orthophill and LiliBoz like this.
  7. DAngel

DAngel Форумски идол

Затоа што тие племиња немале исти бог.

8. Orthophill

Orthophill Популарен член

Да не бидам одма надвор од темата. Дали би бил во врска и би се оженил со црна, жолта, црвена или мелез жена, хипотетичкиот одговор е да.
    Нашиот Господ и Спасител Иисус Христос и Црквата не се расистички настроени. Расистички настроени се оние кои ги злоупотребуваат во своите дневнополитички цели. Бог е Отец, а Црквата Мајка за сите оние на кои им требаат овие Родители. Во Црквата има место за сите без разлика на боја на кожа, потекло, имотна состојба, племе, народ, па дури и за оние кои прават големи гревови. Сите не` сака Христос и сите ние сме Христови.
    Според моето скромно мислење најголемиот грев на човештвото е што Христијанството го поистоветува со десничарската идеологија, а уште поголем што левичарите забораваат дека нивниот корен е Христијанството и ништо друго.

Gosh, Rama, Asistentkа and 18 others like this.
  9. Rose96

Rose96 Форумски идол

Ова нема никаква врска со раси.

Gosh, Asistentkа, Indiegurl and 11 others like this.
  10. Bitter-Sweet

@Orthophill сакаш да кажеш дека е океј мешање на гени меѓу припадник на црна и бела раса? Не ми изгледа баш убедливо дека е така.

11. Orthophill

Orthophill Популарен член

Веќе одговори @DAngel , ама ќе се надополнам. Во Стариот Завет, било забрането мешањето на народите поради тоа што другите народи имале свои лажни богови, а жените не се откажувале лесно од почитувањето на истите. Такви грешки направиле: царот Соломон кој женејќи се со другоплеменки дозволил да се изградат жртвеници на другите лажни богови, причина поради која Бог одзеде од неговото царство десет племиња и царството се дели на две држави Израил и Јудеја.
    Претходно го имаме примерот со Рахила, која бегајќи од домот на татка си заедно со мажа си Јакова, со себе ги зема и идолите. Бог ја казнува така што умира раѓајќи го својот втор син Венијамин.
    И Ахав женејќи се со другоплемената Језавеља се откажа од служењето на Бога и изгради жртвеници на Ваал...
    Поради тие причини новозаветната Црква дозволува брак помеѓу било кои двајца припадници на различен пол, но на иста вера.
    @Bitter-Sweet во ред е мешање на било кои гени. Нема тука ништо лошо, пак ќе ти повторам: Сите сме Христови, без разлика какви гени и какви клетки имаме.
    Редактирано: Сите имаме исти гени, од дедо Адам и баба Ева, или понови од дедо Ное...

Last edited: Jan 12, 2018
  12. +++

+++ Популарен член

Немам коментар искрено за ова овдека што го читам. Млади луѓе со вакви ставови. Ќе ви посакам пак сè најдобро и тоа од срце го мислам.

DamnGirl98, Gosh, Indiegurl and 14 others like this.
  13. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

@Bitter-Sweetја познавам Библијата до толку дека расистички догми нема. Те демантираа одма, како што и очекував.

Љубовта била најголема сила што победува сѐ, така кјут ствари пишуваш во сдк. Ама љубовта само меѓу маж и жена белци, христијани, море и православни најбоље... Оти „племиња“ не е океј да се мешаат, во 2018 еј!

Last edited by a moderator: Jan 12, 2018
    +++, Gosh, Asistentkа and 13 others like this.
  14. referentka

referentka Moderator Staff Member

Каква врска има религијата со темава?
    Што е тоа мешање религии и политики ?

За себе незнам да кажам, возрасна сум, одмна поминало време за врски па за црнци да не зборам:)

Ако децата ми донесат дома со друга боја на кожа, нема да имам ништо против.
    Што си одбрале-тоа, од мене ќе имаат потполна поддршка.

Има примери каде убаво функционираат мешани бракови (се мисли на боја на кожа), а има и поинакви примери.

Крај краева - ако си човек, каква и да ти е бојата на кожата - СИ човек.

15. Bitter-Sweet

@Orthophill кажа негов став, не ме демантира.

Пишувам за убави нешта и за љубов, да, затоа што секојдневието ми е исполнето со љубов и уживам во тоа.

16. +++

+++ Популарен член

Па некои луѓе го засноваат своето верување за тоа дека не треба човек да се меша со човек кој има различна боја на некои наводни тврдења на Господ, што не е вистина. Во контекст е со темата.

17. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Те демантира, исто како и Ејнџел. Те демантираа во тоа што ти се обиде твојот став да го оправдаш со религијата, а во тоа нема точна основа. Еднаш барем признај дека не си во право и во врска со религија!

+++, Gosh, Asistentkа and 11 others like this.
  18. Bitter-Sweet

Ќе признаам, ако излезе точно дека не сум во право. Имам извор и ќе покаже.

19. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Ете ти кажав личен пример, присуствував на венчавката во Канео. Сигурно попот што ги венча ја познава Библијата. И не е само тој пример, нели ја виде сликата со црнец свештеник погоре? За какви извори зборуваш, ти можеш секако да ја толкуваш Библијата, и да ги оправдуваш расистичките гледишта.

20. DAngel

DAngel Форумски идол

Не си во право :!:
    Библијата може да ти забрани да бидеш со некого заради негов избор (на пример религијата, пороците и што и да е), ама не може да ти забрани да бидеш во брак со некој кој немал избор. Па и него го создал Бог и тебе. Како ќе биде, го создал таков за да не можеш да бидеш со него? Нема смисла никаква.
    Расист си, џабе си бараш оправдувања.

DamnGirl98, +++, Orthophill and 18 others like this.