Живо ме занима кој го напишал постов за http://www.brif.mk. На фб ти излегува наслов: Владата воведува флексибилно работно време и двосменско работење за администрација А внатре пишува: Владата планира да воведе флексибилно работно време за вработени во државната управа кое ќе почнува помеѓу 7.30 и 8.30 часот, а ќе завршува помеѓу 15.30 и 16.30 часот. Должината на работниот ден ќе остане иста и ќе биде 8 часа. Освен ова планирани се промени, односно двосменско работење во службите кои работат управни работи и кои имаат директна комуникација со граѓаните. Кај нив работата ќе се одвива двосменски од 07:00 до 14:30 часот и од 14:00 до 21:30 часот. Првата сабота во месецот за нив ќе биде работна. Се очекува одлуката за промена на работното време наскоро да помине на владина седница со што ќе стапи на сила во текот на летниот период.
http://novatv.mk/od-1-septemvri-administratsijata-so-fleksibilno-i-smensko-rabotene/ Ајде нек се угоде од 1ви септември
А градинките? И кај нив мора да се промени? Ете јас не ни можам да помислам да барам двосменска работа оти нема кој да ми гледа дете.
Јас сум невработена. Мислев дека и они ќе почнат со втора смена, па ќе биде полесно за наоѓање работа.
Не дека не е потребно, ама малку ми е лицемерно ако се направи таква промена. Со години „приватњациве“ се снаоѓаат со децата, а сега за административците одма да им се среди. Друг муабет е, ама по мое мислење она како функционираат градинките денеска воопшто не е во склоп со работното време, темпото и начинот на работа и живот.
Место да им покачат плата тие ке воведеле втора смена офф мори муко од глупост во поголема глупост,за жал им нема крај
Во право си. Но јас се израдував дека ќе искористам од смената. Во малите градови пак нема ништо што би било од помош ако родителот работат втора смена и немаат помош за чување на деца.
Дај боже и за градинките да им текне нешто. Толку административци напикаа по институциите, таму каде треба нема доволно. Групи од по 30 деца чува една жена. Бар да ги напикаа каде требаше.
А прва ако беа како до сега не беа во функција ли? Јас сум за бркање од работа ако се премногу вработени,како што викаат од сдс,само нека им качат плати како што ветија,каде се 500евра? Срамота е да работат за некои си 200 до 250евра.
За што да им ја покачат? За седење цел ден во канцеларија на клима или евентуално пиење кафе со колегите под некоја дебела сенка? Во една канцеларија има по 3, 4 вработени, а само 1 работи. Со свои очи сум видела, излегуваат за време на работа и ги нема по цели саати, а кога ќе дојдат само кафиња и цигариња во рака и под климата на ладно. На овие намалку треба да им се покачи платата.
И градинките ќе работат до 22 часот.. Па повелете сега речете дека нема кој дете да Ви гледа додека сте на работа
Секаде во нормален и развиен свет администрацијата е најслабо платена работа. Само кај нас е спротивно. Пост-комунистички синдром на држење на народот кон партиско полтронство.
Тука си во право. Странците дури се чудат како кај нас има тепачка за државна работа.Во странство велат "кој немал каде,во државно влегол" Еве..имаме наши во странство,нека се вклучат во дискусијава.
Па нормално испланирано е тоа се со ред. Ако направат за администрација втора смена, тогаш имаат испланирано и за нивните семејства да се згрижени и да не го осетат нивното отсуство додека се на работа Плата ќе зголеми од септември а не може магично преку ноќ тоа да се деси. Логика.
На административците треба да им се намали платата, на најминимална, за да се освестат да почнат да си ја работат работата. Ако може некој во приватна фирма да црнчи цел ден, да не знае каде му е главата, да останува прекувремено на работа и да работи и викенд, а да не му биде тоа платено и да зема минимална плата. Тогаш зошто администрацијата да зема голема плата, што тие сработиле како што треба? Колку само незадоволни странки има. А на тие што ќе си ја работат работата во администрација како што треба да им се зголеми платата според заслуга, т.е. колку сработиле, колку биле ефективни за 8-те работни часа.
Точно за овие адмистративци зборам што заслужуваат и работат на таквите да им се покачат платата,а за тие што пијат кафиња и шетаат по канцеларии бркање од работа, јас сум за тоа, тука нема кој од која партија е,работа си е работа. Се надевам се разбравме,а за втора смена нема потреба мое мислење е тоа.