1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Генетски мутации

Дискусија во 'Бременост' започната од kikin, 27 јули 2016.

1. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    874
    Допаѓања:
    1.102
    Како и кога се рефундираат средствата за клексани? Не ми е јасно, имам препишано за 2 месеци. Купив 20, нив ги користам. После ке докупувам нели. Дали може да ги рефундирам првите 20 додека веднаш или со тој еден извештај кај што пишува 2 месеци, се рефундираат само еднаш? Треба да ги примам сите 60 за да имам право да поднесам за рефундирање?
    Не знам дали сум јасна:|

2. Anaksunamoon

Anaksunamoon Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    720
    Допаѓања:
    1.838
    https://forum.femina.mk/threads/Д-димери-во-бременост.19159/page-393 таму се експертите :) јас не памтам, чудно е како се заборава сѐ после пораѓај

На Nala37 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.269
    Допаѓања:
    2.798
    Откако ќе ги избоцкаш сите 60, ќе одиш кај матичен гинеколог да ти даде потврда дека се аплицирани 60 клексани во даден временски период, според извештајот од кога ти е даден. Потврдата, заедно со извештајот, сметките и сметкопотврдите од клексаните ќе си ги поднесеш во фонд. И трансакциска сметка ќе приложиш. Мислам тоа е се.

На Nala37 и Suze18992 им се допаѓа ова.
  4. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    874
    Допаѓања:
    1.102
    @Anaksunamoon многу мака гледам со боцкањево, се надевам и јас ќе кажам еден ден дека сум заборавила. Иначе иста ни е приказната. Родено здраво право дете без никакви компликации во бременост. И мене ми рекоа среќа сум имала со првото. За второ никако да биде и ми открија вродена тромбофилија.
    @Thinkerbell.
    Ви благодарам многу женски :inlove:

На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.
  5. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.429
    Допаѓања:
    10.471
    Изгледа многу не има со прва школска бременост, следна неуспешна :(

На Konstrakta и V.N. им се допаѓа ова.
  6. ZULERA

ZULERA Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2016
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    24
    Да прашам терапијата со метилирана фолна и б12 треба да се пие до пораѓај? Јас сум 38+3ми се потроши и незнам дали да купам за нрколку дена што се вика. Или подобро да имам?

7. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    11.745
    Мене ми рекоја до крај се пие. И кај мене се потроши и исто како тебе се мислев дали да купам ама на крај купив.

На ZULERA му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ZULERA

ZULERA Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2016
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    24
    Ништо ке си купам и јас да не ризикувам за пет пари :) фала

9. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    11.745
    Некогаш ќе заштедиш ама после ќе те гризе совест и 100 пати ќе се покаеш. Вака, купи си и мирна глава:)

На ZULERA му/ѝ се допаѓа ова.
  10. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.520
    Допаѓања:
    5.886
    Како и кога се испитуваат генетски мутации?

( 2 год обид за бебе, испитувања пред инсеминација -во ред, 2 пати позитивни тестови и потоа мензис)

11. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    11.745
    Земи си упат од матичниот гинеколог и направи си уште веднаш.

На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.429
    Допаѓања:
    10.471
    Преку крв се испитуваат, барај упат од матичен, можеш во Ману, или на имунологија. Со тие резултати нека ти ги виде некој трансфузиолог за да ти каже во бременост каква терапија.

На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Тина 36

Тина 36 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    118
    Здраво девојки, гинекологот денеска ми рече доколку продолжам со клексаните да примам еден лек (на в беше, ама го заборавив) бидејќи од клексаните има ризик за остепороза. Знае ли некој кој лек е, го читав и на форумот пред некој ден, ама не се сеќавам точно во која група беше

14. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    8.952
    Допаѓања:
    40.198
    Мене Јани ми препиша идеос (калциум+витамин д). Во меѓувреме заради скриениот шеќер се обидов да исфрлам се што е со засладувач и меѓу другото и овие. Сега ги сменив и пијам калциум на синерџи.

На Suze18992, Nala37 и Тина 36 им се допаѓа ова.
  15. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    874
    Допаѓања:
    1.102
    Јас прв пат слушам за ова. Јани ми препиша клексани за подолг период но не ми спомна ништо. Те молам пиши ако дознаеш што треба да се пие, кај Јани сум дури декември. Во меѓувреме ќе прашам гинеколог.

16. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    8.952
    Допаѓања:
    40.198
    Калциум препишува. Мене некаде после 17 недела ми ги пиша во извештај и последно кога бев ми пиша да ги продолжам.

17. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    874
    Допаѓања:
    1.102
    Само калциум препишува? Читам ти си зела прво во комбинација со вит д, тоа по препорака? Пијам метилирана фолна, метил б12, вит Ц. Некако не ми се пијат дополнителни витамини, едвај чекам да ми кажат дека е доста. :sweat: Но ако се мора ќе си земам и калциум, само чист или со вит Д?

18. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    8.952
    Допаѓања:
    40.198
    И овие на синерџи сега што ги пијам се комбинација калциум+витамин д. Остеофит форте. Само го сменив препаратот од еден за друг

19. Тина 36

Тина 36 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    118
    Како што пиша погоре Ано, Идеос треба да се пие. Мене претходно докторката, специјалист гинеколог од ГАК, ми рече клексаните само до 16 недела, бидејќи резултатите од димери и хемостаза ми се уредни, а според неа сум имала низок ризик за тромбофилија (тоа го гледаше од резултатите од МАНУ). Но бидејќи претходно имам 3 спонтани, сите околу 9 недела, и реков дека ми е страв да ги прекинам клексаните. Не можеше да ми ги препише, бидејќи на хартија сум имала нормална бременост, но ми рече бидејќи нема зијан од нив и ако ги примам на своја рака, обавезно да примам Идеос ( што заборавив како се вика, но Ано ме потсети), зошто клексаните предизвикувале остепороза.

20. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    874
    Допаѓања:
    1.102
    Ви благодарам многу на одговорите.
    Ќе зборнам утре со гинекологот и ќе ги побарам обавезно, да не направам беља. Иначе јас имам вродена тромбофилија и не ми испита докторот ни д димери ни хемостаза па често се прашувам дали до крај ќе треба да се боцкам.

На Тина 36 му/ѝ се допаѓа ова.