Од матичен гинеколог, државна лаб, не ми наплатија за процедурата само си го купуваш шеќерот од аптека 350 ден.
Дека во синлаб прашував, ми рекоа дека не важи упат кај нив, 650 мислам ми рекоа дека е продуцирата со 3 боцкања. Фала ти многу.
Maticen opsti mi dade upat sea ginikolog ne mozelo, 36den mi naplatija vo Synlab. 2 bockanja mi rekoa me bocnaa sabajle i posle vtoro bockanje posle 2 casa
Sega mi iskocija rezultatite, 4,9 na gladno posle 120 min 8.4, pisuva za bremeni do 8.5. Ne znam dali e do referentnite vrednosti i ne znam sega sto da mislam ke cekam maticnive da vidat pa da znam so ke me krstat.
Здраво, имам ваков резултат за скриен шеќер правен во Авицена. Не ми кажаа на шалтер дека се доплаќа за да те боцнат и на 1 час, а јас немав појма. Според матичната океј е и ваков резултат. Молам за мислење...?
Slicni rezultati se i moite mene mi rece sega maticnata ginikolog a i opstata deka se dobri ama na gorna granica. Da isflam leb i blago i gazirano. Redovni 3 obroci so izmegju mali uzinki popladnevnata ovosje, a megju rucek i vecera ako e ovosje da bide malecko.
еј да? не ми кажа ништо такви препораки.. ама да, треба да се внимава. ајде сега време е за салати повеќе.
Здраво на сите,ве молам за совет преплашена сум искрено.Со првото дете немав никакви проблеми сега со втората бременост најверојатно имам скриен шеќер.Денеска влегов во 30та недела,скриен шеќер ни во прва ниту пак сега со втпрата бременост немав испитувано зашто мерките си беа скроз супер за бебе ,но денес на преглед видовме дека бебето ми е поголемо скоро две недели и одговара за 32 недела.Ми кажаа во Понеделник да испитам шеќер и да се ставам на диета.Јас сум нормална трудница не сум многу покачена на килажа но си јадев благо скоро секој ден по 1 ред чоколада и др работи. Преплашена сум за бебе дали ќе биде се океј.Докторот ми кажа да се ставам на диета без шеќер и има шансо сето ова да се стабилизира до породување,имам уште 10недели до термин.Ве молам за совет некоја што е 30та недела со шеќер да ми пише и лп ако сака.Фала ви
Нè имаше доста труднуци со скриен шеќер што пишувавме многу активно на темава пред неколку месеци. Мислам дека од тоа друштво сите се породивме веќе и супер си се бебињата. Има мноогу што да се пишува во врска со ова, па би те замолила да се вратиш назад и да почнеш да ја читаш темава. Од прилика од оваа страна па натаму. Секако и претходно имаат пишувано, но овие се најтазе муабети.
Kjuti mene ednoto mi bese 11 Denes maticnata gi vide reziltatite mi kaza dieta a za brojkite nisto ne ka razbrav samo mi kaza deka mi e visok sekerot
Eve mene mi rece deka e vo granica ama na gorna. Se konsultirav i so endokrinolog, mi se nasmea samo i mi rece, nosis bliznacinja, kaj tebe e normalno da e sve malce pokaceno za razlika so eden plod. Mi rece da si produzam so ishranata sto si ja imav od prethodno pred bremenosta i deka ke bide dobro.
Gledaj obavezno da imas 3 obroka. Bel leb ne, i blago ne. Jas si pijam nasabajle sok ceden od kalinka zamrznat si imam kupeno, vo nego nema dodaden sekjer osven toa sto go ima vo samata kalinka. Jas se izglupirav so sladoledot i na edna baklava i se zakaciv. Ovosje po 100gr na uzina mozes da imas. Inaku jas od Fitness House zimam krem za dijabeticari i namazi. A puter od kikiriki si pravam sama. Posto sum so dvecki malce stomaceto mi raste pobrzo sega napraviv namaz od lesnik i kakao (nutelata moze voda da mu nosi). Zirni i vo Dnevno meni za trudnici tuka na forumot ima mn idei za obroci i kombiniranje. Ke izdrzime toa e uste nekoj mesec e samo a i za niv dobro i za nas
Девојки до колку е нормално да се качи шеќер после 1 ч.јадење? Го купив апаратчето на accu check и со него мерам . Обично пред јадење ми е 4.7 - 4.9 , а после јадење ми се движи од 5.9 - 7.9 . Според апаратчето е во ред , но ме интересира дали ендокринолог ви има кажано до колку најмногу е "нормално" да се качи шеќер после јадење .
Девојки, после породување дали понатаму сте на режимот за гестациски или веќе се нормално јадете? И дали мерите дома шеќер? Читав дека бо нормала се враќа 4-6 недели по породувањето.
Mene endokrinologot mi rece da povtoram ogtt test 6 nedeli po poragaj. Se mislam dali da go napravam togas ili da pocekam malku da go odlozam. Inaku od kako se porodiv si kasnuvam i torta a treba da se pazi ama veke puknav za blago
Јас бев прилично дисциплинирана со диетата во бременоста,ама искрено и мене ми се смачи па сега некако се опуштив
Jas bev bas desciplinirana. Na prsti se broj vo tie tri meseci kolku prekrsiv. Ama sega i jas se opustiv troo poveke. Bas utre ke zemam ke si proveram seker pred i po nekoj obrok da vidam kakva e situacijata