Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Гестациски дијабетес/Скриен шеќер

Дискусија во 'Бременост' започната од lolyta777, 5 април 2012.

1. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.918
    Допаѓања:
    23.887
    Од матичен гинеколог, државна лаб, не ми наплатија за процедурата само си го купуваш шеќерот од аптека 350 ден.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  2. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.300
    Допаѓања:
    33.608
    Дека во синлаб прашував, ми рекоа дека не важи упат кај нив, 650 мислам ми рекоа дека е продуцирата со 3 боцкања.
    Фала ти многу.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MariPlanke

MariPlanke Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2022
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    105
    Maticen opsti mi dade upat sea ginikolog ne mozelo, 36den mi naplatija vo Synlab. 2 bockanja mi rekoa me bocnaa sabajle i posle vtoro bockanje posle 2 casa

На Sinooka-1989 и IRBBB им се допаѓа ова.
  4. MariPlanke

MariPlanke Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2022
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    105
    Sega mi iskocija rezultatite, 4,9 na gladno posle 120 min 8.4, pisuva za bremeni do 8.5.
    Ne znam dali e do referentnite vrednosti i ne znam sega sto da mislam (facepalm) ke cekam maticnive da vidat pa da znam so ke me krstat.

5. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2021
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    128
    Здраво, имам ваков резултат за скриен шеќер правен во Авицена. Не ми кажаа на шалтер дека се доплаќа за да те боцнат и на 1 час, а јас немав појма. Според матичната океј е и ваков резултат. Молам за мислење...?

Прикачени фајлови:

• 1.png
      1.png
      Големина на фајлот:
      12,3 KB
      Прегледи:
      78
  6. MariPlanke

MariPlanke Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2022
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    105
    Slicni rezultati se i moite mene mi rece sega maticnata ginikolog a i opstata deka se dobri ama na gorna granica. Da isflam leb i blago i gazirano. Redovni 3 obroci so izmegju mali uzinki popladnevnata ovosje, a megju rucek i vecera ako e ovosje da bide malecko.

На simpleewa му/ѝ се допаѓа ова.
  7. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2021
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    128
    еј да? не ми кажа ништо такви препораки.. ама да, треба да се внимава. ајде сега време е за салати повеќе. :)

8. sikica7

sikica7 Популарен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    1.994
    Здраво на сите,ве молам за совет преплашена сум искрено.Со првото дете немав никакви проблеми сега со втората бременост најверојатно имам скриен шеќер.Денеска влегов во 30та недела,скриен шеќер ни во прва ниту пак сега со втпрата бременост немав испитувано зашто мерките си беа скроз супер за бебе ,но денес на преглед видовме дека бебето ми е поголемо скоро две недели и одговара за 32 недела.Ми кажаа во Понеделник да испитам шеќер и да се ставам на диета.Јас сум нормална трудница не сум многу покачена на килажа но си јадев благо скоро секој ден по 1 ред чоколада и др работи. Преплашена сум за бебе дали ќе биде се океј.Докторот ми кажа да се ставам на диета без шеќер и има шансо сето ова да се стабилизира до породување,имам уште 10недели до термин.Ве молам за совет некоја што е 30та недела со шеќер да ми пише и лп ако сака.Фала ви

9. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.534
    Нè имаше доста труднуци со скриен шеќер што пишувавме многу активно на темава пред неколку месеци.
    Мислам дека од тоа друштво сите се породивме веќе и супер си се бебињата. Има мноогу што да се пишува во врска со ова, па би те замолила да се вратиш назад и да почнеш да ја читаш темава.
    Од прилика од оваа страна па натаму.
    Секако и претходно имаат пишувано, но овие се најтазе муабети.

На sikica7 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Sinooka-1989

Sinooka-1989 Активен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    88
    Kjuti mene ednoto mi bese 11 Denes maticnata gi vide reziltatite mi kaza dieta a za brojkite nisto ne ka razbrav samo mi kaza deka mi e visok sekerot

11. MariPlanke

MariPlanke Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2022
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    105
    Eve mene mi rece deka e vo granica ama na gorna. Se konsultirav i so endokrinolog, mi se nasmea samo i mi rece, nosis bliznacinja, kaj tebe e normalno da e sve malce pokaceno za razlika so eden plod. Mi rece da si produzam so ishranata sto si ja imav od prethodno pred bremenosta i deka ke bide dobro.

На Sinooka-1989 и AlchinovaR1979 им се допаѓа ова.
  12. Sinooka-1989

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    88
    Nisto ke si izdrzam uste malku ke si jadam blago bez sekeri dietalni hahha

13. MariPlanke

MariPlanke Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2022
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    105
    Gledaj obavezno da imas 3 obroka. Bel leb ne, i blago ne.
    Jas si pijam nasabajle sok ceden od kalinka zamrznat si imam kupeno, vo nego nema dodaden sekjer osven toa sto go ima vo samata kalinka. Jas se izglupirav so sladoledot i na edna baklava i se zakaciv.
    Ovosje po 100gr na uzina mozes da imas.
    Inaku jas od Fitness House zimam krem za dijabeticari i namazi. A puter od kikiriki si pravam sama. Posto sum so dvecki malce stomaceto mi raste pobrzo sega napraviv namaz od lesnik i kakao (nutelata moze voda da mu nosi).
    Zirni i vo Dnevno meni za trudnici tuka na forumot ima mn idei za obroci i kombiniranje.
    Ke izdrzime toa e uste nekoj mesec e samo a i za niv dobro i za nas :)

На Sinooka-1989 и AlchinovaR1979 им се допаѓа ова.
  14. Sinooka-1989

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    88
    Se pocastiv blagce od limon I kapini od ljubovna kukicka tamu gi pravat bez seker

На MariPlanke му/ѝ се допаѓа ова.
  15. AlchinovaR1979

AlchinovaR1979 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    729
    Девојки до колку е нормално да се качи шеќер после 1 ч.јадење?
    Го купив апаратчето на accu check и со него мерам . Обично пред јадење ми е 4.7 - 4.9 , а после јадење ми се движи од 5.9 - 7.9 . Според апаратчето е во ред , но ме интересира дали ендокринолог ви има кажано до колку најмногу е "нормално" да се качи шеќер после јадење :$.

На mg13 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. MonaLee

MonaLee Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2021
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    189
    Девојки, после породување дали понатаму сте на режимот за гестациски или веќе се нормално јадете? И дали мерите дома шеќер? Читав дека бо нормала се враќа 4-6 недели по породувањето.

17. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.709
    Допаѓања:
    8.007
    Mene endokrinologot mi rece da povtoram ogtt test 6 nedeli po poragaj. Se mislam dali da go napravam togas ili da pocekam malku da go odlozam. Inaku od kako se porodiv si kasnuvam i torta :$ a treba da se pazi ama veke puknav za blago

На MonaLee и AlchinovaR1979 им се допаѓа ова.
  18. MonaLee

MonaLee Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2021
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    189
    Јас бев прилично дисциплинирана со диетата во бременоста,ама искрено и мене ми се смачи па сега некако се опуштив :)

19. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.709
    Допаѓања:
    8.007
    Jas bev bas desciplinirana. Na prsti se broj vo tie tri meseci kolku prekrsiv. Ama sega i jas se opustiv troo poveke. Bas utre ke zemam ke si proveram seker pred i po nekoj obrok da vidam kakva e situacijata

20. Анче87

Анче87 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2020
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    337
    Колку пазам на храна и пак шеќерот после јадење 9, 10. Не знам веќе што да правам.