Pak jas so moite problemi... Mi najdoa seker pred dve nedeli i od denes na insulin me stavija po 6 edinici navecer samo do poragaj... Jas sum 36+4 i denes slucajno na ctg i pregled vo cair se padnav kaj Emil...doktorov da mu gi vleces zborovite od usta,i mi vika moj sovet da si se prefrlisna klinika radi sekerot... Neznam sto da pravam,se mislam da se konsultiram i so Ilievski pa da vidam dali ke mora da odam na klinika namesto vo cair ...a karlicno e bebuska i najverojatno ke mora carski Nekoja so gestaciski se poragala vo cair
Здраво девојки гледам не е баш активна темата ама сум окупирана со тој скриен шеќер и многу ми варираат вредностите. Стефанка ми даде некоја безвезе диета која ја практукувам скоро месец и видов дека белото брашно ми прави проблем, друго не толку. Е сега вака, мерам на гладно секогаш ми е 4.3 или 4.6, после еден час од десн рака 11 а од лева 9ка.Има врска од која рака се мери...... После два часа ми е обично до 6.5 Дајте ми некој совет...!?? И уште едно прашање, дали влијае на бебето тој скриен шеќер, во смисла да се роди со дијабет!?
Здраво девојче . Пред се ,какво апаратче имаш ? Јас си купив Accu check instant и ми дава исти вредности и од лева и од десна рака . (Овде на форумов има со слики објаснато зошто Accu CHEK апаратчињата се подобри). Кај мене на гладно се повисоки вредностите (од 4.9 до 5.5 ). Пробав и со додатна ужина меѓутоа исто е . Утре ќе видам на контрола што ќе ми кажат. Најмногу што ми се качува шеќерот после јадење е 7.5, што е нормално . После два часа си се враќа во нормала (4.3-5.5) Гледај да комбинираш протеин , јаглехидрати и зеленчук за пониски вредности. (Ова го прочитав овде по форумов и навистина е така) Мене најмногу ми го качуваат шеќерот млекото и банана. Незнам зошто,ама ете тоа ми смета. Инаку за тоа што може да ти се случи тебе или на бебето еве ти овде е многу убаво објаснето . https://acibademsistinababy.mk/dete/13-bremenost/rizicna-bremenost/30-gestaciski-dijabetes Доколку гледаш дека нешто не е како што треба најдобро е да се консултираш со Стефанка , да си отидеш на контрола . Сигурна сум дека жената ќе ти објасни што и како , им има помогнато на доста членки овде . Се надевам дека ќе успееш да го регулираш шеќерот .
Купи accu check најдобар е. Инаку за вредностите, на гладно е дозволено 5.5-5.7, еден час по јадење 7.8 највисоко треба да ти бидат со диета. Е ако има одстапки тогаш се воведува терапија. Имаш во оваа тема https://forum.femina.mk/threads/Дневно-мени-за-трудници.23468/ како сме се хранеле, јас, оли, ана марија, бебенце29 и друѓи има и спроведувај и мери шеќер
Zenski zdravo kazete mi Dali mozam nasabajle da jadam ovosje ...Sepak toa e priroden seker ...sega e sezona na praski,lubenici...I ajde da ne se jade ligi mi tecat ahhaha
Ако е природен шеќер пак се качува шеќерот. Лубеница е посебно забранета зошто она има доста шеќер во неа. Можеш ти да си тестираш да касниш и да си измериш по еден час, ако ти е до 7.8 јади си слободно. Јас така испробував и знаев што можам што неможам да јадам.
Hi zhenski, Deneska ispituvav skrien shekjer pa da mi kazete iskustvo za ovie rezultati Na gladno 4.7 Po 1 cas 10.7 Po 2 casa 9.3
Имаш гестациски дијабет. Обрати се на ендокринолог за диета и купи апаратче за да мериш шеќер. Ти препорачувам accu check да земеш најдобри се. Не е ништо страшно немој да се грижиш. Брзо поминуваат месеците ќе се породиш и ќе се вратиш во нормала. За се што ти е нејасно слободно пиши. Поздрав и со лесно до крај
Јас првите 5 дена мерев по 6 пати на ден и запишував. Пред јадење и еден час по јадење. Границите ми ги постави ендокринолог, на гладно 5,5-5,7 а еден час по јадење до 7,8 Ако имав одстапки ќе ми приклучеа терапија - таблети. Но фала му на бога со диета поминав. Сака дисциплина само и ќе успееш. Имаш и тема дневно мени за трудници. Читај ме мене, оли, ана марија, бебенце29 за како да се храниш.
Вие што имате гестациски дијабет колку ви била гликоза на обична крвна слика или скриен шеќер е сосема друга работа?
Скриен шеќер е друго. Јас на обична крвна слика на гладно никогаш не сум имала повисок од 5 ка. А имав гестациски дијабет односно скриен шеќер. Затоа се испитува за да се открие тој скриен шеќер со оптеретување на организмот со 75гр гликоза еден и два часа по испиената гликоза.
Tek naredna sreda ima sloboden termin kaj endokrinologot za konsultacii malku help ako mozhe na shto da se pridrzhuvam okolu ishranata i na sho da pazam, mnogu me fati panika