Нема зошто да те фаќа паника. Ќе исфрлиш шеќери и ќе намалиш јаглерхидрати. Бело брашно исфрли. И овошје исто на минимум. Ако јадеш банана пример и е позрела, ќе изедиш пола. Влези во дневно мени и гледај и применувај ние што сме јаделе и мери шеќер и ќе видиш кај тебе како ќе биде. Да се изгладнуваш никако зошто и тоа го качува шеќерот. Купи апартче уште сега и испробувај дур не си отишла на лекар. Ке го средиме шеќерот ич да не се секираш. Тука сме ние што минавме низ тоа.
Одам на ендокринологија во Државна, од таму ми рекоа кога ќе дојде време, ќе ме испраќале за скриен шеќер во Центар за дијабет, ако добро ја разбрав докторката. Имате искуство од таму, некоја да била?
Zedov accu chek i proveriv pred rucek 4.4 i po ruchekot 5.6, dali se dobri ovie rezultati? I merite samo pred i po pojadok, rucek i vecera? Koga ke imam uzhinka da ne meram?
Тоа ти е супер резултат . Се мери пред доручек , 1 ч. после доручек, исто и за ручек и вечера(пред и 1час после јадење) . После ужина не се мери .
Tnx ❤️ sega merev pred vecera 4.6 posle vecera 7.3 do kolku e normalno da se kaci? Deneska mi e prv den so merenjevo pa malku panika me fakja za se
Мене ми е кажано дека до 8 е нормално да се качи шеќерот после јадење, од страна на професорка на Ендокринологија . Супер ти е.
Pak jas deneska Dali mozhete da mi kazete iskustvo dali dobro mi se dvizat vrednostite deneska Na gladno 4.1 Po pojadok(smuti so bademovo mleko bez shekjer, jagodi i aronija, 1 lazica puter od kikiriki, malku banana i 3 lazici oves) 6,6 Uzina: edna kajsija Pred ruchek 3,9 Po ruchekot(kopan, salata i oriz-sakav da vidam kako kje mi vlijae orizot) 7,2
Добро ти оди само ужината пред ручекот малку ти била затоа шеќерот ти паднал под 4. Значи и тоа треба да внимаваш да не ти оди под 4. Тоа е знак дека си гладна.
Zhenski ve molam za mislenje. Deneska bev na endokrinolog i prvo sho mi rece e deka ako ne sum merela vo domashni uslovi za da gi vidi rezultatite kako mi se dvizi kje me stavela na insulin, bidejkji na ogtt vtoriot cas mi e 9.3 Kje me sledi narednava nedela da meram na dva dena(na gladno, 2 casa posle rucek i pred spienje). Mene vrednostite mi se ok, na gladno mi se dvizi od 4 do 4.7 max i 1 cas posle jadenje od 5.1 do 7.3 ma7 mi se ima pokaceno samo 2 pati) Mi rece da isfrlam smutinja, da ne jadam sladoledite bez shekjer, da se vodam po toa dietata site sho ja davaat so lebnite edinici, i navecer namesto 2 parcinja leb da zemam po edno. Nekako mnogu porigorozno mi se vide, a tuka ve chitav deka ste jadele i sladoledi bez shekjer, proteinski puding i drugi raboti.
Не плаши се , најпрво и мене ми кажаа дека сум за инсулин . Меѓутоа со диета вредностите си беа нормални (баш како и твоите моментално) . И јас си јадам буквално се што јаделе Oli , Ceneva , Bebence29 I Ana Marija. Сладолед без шеќер,протеински пудинг, овошје,крекери и т.н , меѓутоа гледам тоа да ми биде ужина . До сега фала богу шеќерот си е во нормала. Со вредностите што ги кажуваш немаш простор за грижа. Внимавај и ќе биде се добро.
Девојки за гестациски шеќер како проверувате? Со 2 или 3 боцкања. Јас и онака имам тенки вени, па се мислам дали со двапати е ок.
I jas imav slicni vrednosti kako tvoite i mi dijagnosticiraa gestaciski dijabet. Otfrli blago, belo brashno, gazirani sokovi, ima mnogu korisni soveti tuka od clenkite shto pominale niz ova i se mnogu korisni. Procitaj gi i ke ti stane pojasno. Zemi accu check aparatce i meri za da znaes shto ti kacuva shekjer, a shto ne. Konsultiraj se i so endokrinolog. So lesno
Јас бев со упат од општ лекар пред некој ден , ме боцнаа два пати , а другите неколку трудници без упат ги боцкаа 3 пати . Зошто е ова вака незнам
Ќе земам и јас упат од општ лекар. Доволно се два пати, и онака вена неможат да ми најдат, ќе ме направат со модрици.