Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Гинеколошки преглед

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од SLATKA23, 17 јануари 2010.

1. Theodora

Theodora Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2011
    Пораки:
    1.504
    Допаѓања:
    5.576
    Дали сте правеле преглед наречен типизација и каков вид истражувања подразбира истиот?

2. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719
    ХПВ типизација? Само за тоа имам слушнато.
    Се зема брис и се носи во МАНУ. Таму прават испитување од кој тип е ХПВ (ниско, средно или високо ризичен).

3. Theodora

Theodora Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2011
    Пораки:
    1.504
    Допаѓања:
    5.576
    Не сум сигурна сосема,Блонд колешка ми ме прашуваше и рекле дека ќе и прават типизација,имала повеќепати и ХПВ и ЦИН 1 на наод,така да можно е да е ХПВ типизација.Јас немав поим за ваков преглед,затоа реков да прашам тука,ти благодарам ќе и кажам дека се испитува типот на ХПВ.

4. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719
    ^ Најверојатно тоа е тоа, за ХПВ типизација.
    Како и да е, се надевам нискоризичен ќе е.

На Theodora му/ѝ се допаѓа ова.
  5. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.119
    Допаѓања:
    2.710
    Да сум правела.Тоа е тест што одредува дали е присутен ХПВ и кој конкретно, бидејки ги има повеќе видови на ХПВ.Со тестот одредуваат дали ХПВ то е ризично т.е. дали предизвикува карцином на грлото на матката.

6. Ana-skopje

Ana-skopje Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2011
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    3
    ХПЦ типизација значи ти зимаат клетки со грлото на матката со цито четкичка и после ги праќаат на изледување за да утврдат дали тоа е високо или ниско ризичен вид на ХПВ. Затоа што ХПВ има преку 200 вида. Мада што и да излезе дека имаш високо ризичен ХПВ не треба многу да паничиш затоа што ќе си идеш редовно на контроли и ќе следат што како се развива и на време може да се напарави нешто.

7. Daisyflower

Daisyflower Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2011
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    може некој да ми даде предлог за гинеколог - само да е женски .. фала :D

8. brazilia

brazilia Истакнат член

Се зачлени на:
    27 април 2011
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    744
    баш сакам да отидам, ама ми е глупо, машко на гинеколог!?
    сакам и некои испитувања да направам ...

9. srcekrsacka

srcekrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    2.952
    Допаѓања:
    1.752
    цветче
    ти ја препорачувам др. Надица Геровска од ординацијата МАМА. се наога до Гратски Парк :)

На praski4e и kiki4kablondy им се допаѓа ова.
  10. Ana-skopje

Ana-skopje Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2011
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    3
    Е тука може да си прочиташ се за гинеколошки преглед http://0.mk/d11d

11. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.664
    Допаѓања:
    6.425
    Jas odam na ginekolog minimum ednas godisno .. Nema nishto strasno vo toa. I ne e bitno dali ste ili ne ste seksualno aktivni sepak treba da se grizite za vasheto zdravje.. Ako tolku vi e nezgodno drugarkata pod raka i pravo na ginekolog :))

12. pepelashka.20

pepelashka.20 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2011
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    18
    И јас немам отидено до сега. Имам 20 год. и не сум сексуално активна

13. zorkadorka

zorkadorka Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2011
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    sakam da prasam znaci ne sum seksulano aktivna potocno nevina sum ali eve mesecov nekako imam mn belo pranje so e odtvrtno na sekoj saat odam vo wc i gakite mi se lom znaci se tegne duri sto me faka sstrav dali e normalno da imas tolku belo pranje deka sum bolna nastinata nedelava ali prvpat gledam tolku bela tecnost na moite gaki se tegne duri. ve molam za odg dali treba da odam na ginekolog sram mi e

14. crazyinlove19

crazyinlove19 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    3.753
    Допаѓања:
    3.731
    Таков растеглив секрет обично се појавува при овулација, но штом кај тебе трае подолго време мислам дека не е лошо да посетиш гинеколог. И нема зошто да ти биде срам, сепак за твоето здравје се работи.

15. dora5

dora5 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2011
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    0
    na ginekolog ne e nisto strasno treba da odis redovno toa e dobro za tvoeto zdravje.:) jas imam 21 god i odam i srekna sum zatoa sto navreme mi otkrija deka imam cin 1 i hpv,sega primam terapija...nedaj boze da ne odev...kolku porano tolku podobro:)pozz

16. dora5

dora5 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2011
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    0
    nema nisto strasno vo toa ako imas odnosi dobro e da pojdis:)

17. Blumarine

Blumarine Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2011
    Пораки:
    178
    Допаѓања:
    188
    Првпат отидов на гинеколог пред 2 год кога ми се појави кандидата, но не беше ништо страшно. Оттогаш одам 2 - 3 пати во годината, чисто да се осигурам дека се е во ред.
    Не е ништо страшно, ќе ти го
    „опни“ два пати
    , еднаш со спекулум, еднаш со ехо и тоа е тоа. :D

18. maja0

maja0 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2010
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    33
    Јас еве се одлучив да одам на гинеколог и бидејќи не сум била до сега - прв пат ко прв пат - страв ми е зашто не знам што да очекувам :worried: . Имам проблем со акни и претпоставувам дека ќе треба да правам ехо на јајниците, па потоа да испитувам хормони. Знам дека има два начини за правње ехо и бидејќи сум сексуално активна вагинално ќе правам. Е сега следува моето прашање до вас што може малце глупо ќе звучи, ама ја ипак да си прашам. Дали боли и како иде постапката?? И дали при одење на гинеколог прв пат, ако си сексуално активна треба да се извршат и други тестови или само ако имаш некој проблем? Благодарам однапред :) :*

19. Kim-Dash

Kim-Dash Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    55
    Воопшто не боли нема потреба да се плашиш..ке ти рече докторот опушти се и тоа стапчето веке влегло :lol: колку ни е двосмислен македонскиов :D е сега ако ти сакаш само ехо ке си побараш само ехо ...макар што ти препорачувам да си направиш и ПАП тест чим си сексуално активна ...Без паничење не е ништо ни страшно ни болно ..Пиши како си поминала ... :*

20. Glare

Glare Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    3
    Оваа година бев првпат на гинеколошки преглед, многу се плашев пред тоа но видов дека нема ништо страшно, ме прегледа на ехо, ми зема брис и толку. :lol: