1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Гинеколошки преглед

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од SLATKA23, 17 јануари 2010.

1. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.062
    Допаѓања:
    66.788
    Не е. Навистина нема потреба да се оди, ако немаш проблеми.

2. didija

didija Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    119
    Сепак и доколку девојката не е сексуално активна може да се нааправат проблеми, да се појават инфекции. Постојат инфекции кои не даваат никакви знаци а да ги има, да се активни.
    Доколку една жена нема видливи проблеми не значи дека е се во ред со нејзините интимни делови. Не сме во 19ти век па да не знаеме какви се проблеми се можни и постојат.
    Затоа доколку е се во ред, се прави гинеколошки преглед еднаш ГОДИШНО, додека ако нешто не е во ред се прават редовни котроли на 4-6месеца, зависно од проблемот.
    Многу нормално треба да биде одењето за една девојка на гинеколот, а истото да се сфати како обврска.
    @Brtight јас најискрено ти препорачувам да отидеш на гинеколог и покрај тоа што немаш проблеми, еден преглед неможе да ти наштети, напротив. Ако е се во ред, твојот гинеколог сам ќе ти ја закаже наредната средба/преглед. Поздрав :)

На An4e24 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Unfaithful18

Unfaithful18 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2010
    Пораки:
    2.390
    Допаѓања:
    1.115
    Зошто, боли ли ? Не сум правела пап до сега, а сакам да направам. А имаме и по еден бесплатен годишно нели ?

4. Tweety-Girl

Tweety-Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2010
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    2
    Unfaithfull болката секој ја поднесува различно.Јас правев пред една година пап и можам да кажам дека плачев од болки.Првпат правев.А за тоа дека имаме еднаш годишно бесплатно не сум информирана.Битно мене пари ми зедоја :D .Поздрав

5. emce-kremce

emce-kremce Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    100
    Секое девојче од 15год треба да почне да оди на гинеколог, не мора да значи дека треба да е сексуално активна за да посети гинеколог. Матичен гинеколог треба да има секој исто како што има и општ матичен лекар. Затоа секоја промена што настанува во вагиналниот дел треба да биде консултирана од гинеколог. За жал кај нас е сеуште табу тема, но не сфаќам зошто...

6. Boyfromtown

Boyfromtown Нов член

Се зачлени на:
    17 февруари 2010
    Пораки:
    411
    Допаѓања:
    102
    Супер кажана :up: .Зашто кај нас е табу тоа е комплексно прашање ,а камоли одговор?Пред се нашиот менталитет и начинот на кој системот ги третира овие важни прашања се проблемот.Вагината е многу важен и осетлив орган и бара многу специфична и соодветна грижа.Без соодветна грижа се доведува до многу заразни болести,инфекции,неплодност како и рак на матката.Поради нетретирање на овој проблем затоа смртноста од рак на матка е огромен кај нас.Страшно е кога слушаш дека најголем број од жените кај нас вршат гинеколошки преглед еднаш у 3-4 години,а има и што не вршат воопшто :worried:ilent: .80% од муслиманките кај нас сеуште идат на гинеколог со нивниот маж зашто маж и мисли дека гинекологот ќе се секса со жена му. Кај нас се подразбира тоа да идеш на доктор само кога си болен,а не да идеш редовно и да си го проверуваш дали организмот ти функционира како што треба.Некои поедини болести многу ретко покажуваат знаци во почетните стадиуми како што се канцерот,мозочен и срцев удар така да бараат друг начин на третирање на тие болести.Само со редовни контроли може да се спречат.На мој другар мајка му не отишла 7 години на гинеколог ,а за тоа време ракот на матката овулуирал и пуштил метастази и почина.Да си вршела редовно контроли на гинеколог тоа на време би се спречило и оперативно би се остранило.Кај нас мора не само кај жената туку и кај мажот од корен да се менуваат навиките околу грижата за своето здравје преку редовни прегледи независно дали на срце,крв,железо,полов орган и друго.

7. lili1975

lili1975 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    3
    I jas mislam isto... deka na pregled treba redovno da se odi
    Jas prv pat otidov na 19 god kaj doktorka normalno od sram
    i e malku neprijaten pregledot ama posle nema problem
    na toa gledas kako i na sekoj drug pregled....Stom ste seksualno aktivni
    ednas godisno obavezno a po potreba i pocesto....
    Pozdrav do site sto ne bile do sega i moj sovet pobrzo zakazete pregled

8. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.062
    Допаѓања:
    66.788
    Znaci devojceto kako sto kaza, ne e seksualno aktivna i nema problemi. Baska nema ni 20 godini. Dali mislite deka treba da odi na ginekolog?
    Pap test se pravi ako si seksualno aktivna i posle 20. Na ginekolog sekako deka treba da se odi, ako si seksualno aktivna ili ako imas problemi.

9. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.062
    Допаѓања:
    66.788
    И Boyfromtown може тоа било порано, но денешните девојки мислам дека се доволно паметни и знаат да се грижат за себе. И не знам зашто се мисли дека одењето на гинеколог е табу. :roll:

10. Alekche

Alekche Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    4
    Јас вчера бев на преглед и морам да признаам дека тој пап тест е малку болен,барем беше за мене,али вака е посигурно да си бидеш сигурна дека ништо не ти е или пак ако имаш навреме да го лекуваш.Па така да за сите што не биле им препорачувам да одат :) :) :)

11. lylaby

lylaby Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2010
    Пораки:
    631
    Допаѓања:
    334
    за мене првиот преглед беше страшно искуство,бев матурантка заминав на своја рака и бев крајно запрепастена од прегледот,во истата просторија каде докторката вршеше прегледи беше и чекалната!!!ми беше прв преглед ја предупредив и докторката а чувствував непријатност имав потреба да се прегледам .бидејќи сум паника по природа и доста страшлива мн бев напната ,па кога го видов инструментот со кој докторката тргна да ми прави пап ме облеа ладна пот ,од др страна докторкава бесе доста нелјубезна и велеше -ајде штом лјубов водиш .као сега од преглед се плашиш
    паднав во несвест откако станав од столчето тотално се изгубив ...паметам како се разбудив по некое време и др пациентки што чекаа беа сите околу мене,од докторката ни трага ни глас .....на масата епрувети ми даде сестрата кои требасе да ги однесам во лабараторија така памтам...бев потресена ,а по тој преглед отидов на приватен гинеколог каде имавме тешки маки да се прегледаме после траумите од фамозниот преглед во ј.сандански.....некаде 4ти 5тиот пат успеавме :)бидејќи секогаш кога ќе седнев на боксот така го викаат ..ме облеваше ладна пот и огромен страв како последица на мојот прв преглед... поентата ми беше кога одите на првиот преглед внимавајте при изборот за да не ви се случат мојот проблем фобија од гинеколог.

12. doktorkata

doktorkata Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2010
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    3
    hahaha imam slusnato i polosi raboti...tatko mi e ginekolog i porasnata sum so takvi gluposti.greska vo rezultatite , nehigiena vo drzavnive pa i vo poveketo privatni ginekoloshki ordinacii.spored mene navistina treba da se napravi dobar izbor osobeno za prviot pat.i iskreno se frustriram koga ke slusnam na nekoj deka mu e sram strav ili nesto slicno od tipot na sakam da me pregleda zena.mislam deka nema potreba od takvi konzervativni mislenja.bas poradi istite i prolongiranjeto do sredbata so ginekolog nastanuvaat najteskite formi na infekciite.ne e nishto strasno za se ima lek samo ako rano se postavi dijagnoza.i veruvajte im lugeto ucele najmalce 10 god za da go rabotat toa.pozz

13. white-chocolate

white-chocolate Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2010
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    3
    Јас бев на гинеколог и не е ништо страшно, си идам на секои 5-6 месеци...
    Сега сестра ми сака да оди ама и е срам неможам да ја убедам..
    Таа има 18 години и е сексуално активна.
    Дали и таа мора да ги прави тестовите или само на преглед?

14. white-chocolate

white-chocolate Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2010
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    3
    Пап тестот од 20год нагоре се прави така?
    Нема сестра ми на 18 ако отиде на гинеколог да го прави?

15. femina90

femina90 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    3.997
    Допаѓања:
    2.350
    ne e tocno deka treba da ima nad 20,jas imam 19 i pravev,nema toa vrska so godinite

16. Unfaithful18

Unfaithful18 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2010
    Пораки:
    2.390
    Допаѓања:
    1.115
    Немаат врска годините, секоја секуално активна девојка може да направи пап-тест па дури и да не е ни полнолетна.

17. maca.81

maca.81 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2010
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    21
    Мора да признаеме дека гинеколошкиот преглед е еден од најнезгодните, меѓутоа мора редовно да се прави ако не толку често барем најмногу на 1 година, барем во денешно време кога има многу „модерни“ болести кои веќе не бираат според старосна граница. Секако треба и да се избере и соодветен гинеколог, не е битно маж/жена, без предрасуди, најбитна е хигиената на истиот, а потоа и стручноста, приодот, прегледот...

18. bluberry

bluberry Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    1.113
    Допаѓања:
    345
    девојки морам да ви се пофалам пред два дена бев на гинеколог и тоа најдобриот во нашиот град имав среќе бидејќи прифати да ми биде матичен :mrgreen: :mrgreen: дечко ми се познаваше со него и ми фаќаше врски :lol: :lol: :lol: отидов и дечко ми седеше до мене а гинекологот ме прегледуваше.И јас и дечко ми бевме зацрвенети :oops: тој од љубомора а јас од страв.
    И најважното ми зедоа само 130 ден. :up:

На tosic92 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. soledad

soledad Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    418
    Допаѓања:
    251
    zenski koi ste od bitola aj kazete nekoj dobar ginekolog?kade odite?

20. Morkov4e

Morkov4e Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2010
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    5
    najdobar ginekolog definitivno e vo rumunska....znaci covekot e najsuper ginekolog....znam deka na nekoi devojki im smeta toa dokolku e masko,ali veruvajte deka maskoto ginekolog mn poveke e vnimatelen prema pacientka,otkolku zenski ginekolog....
    znaci onie koi nemaat ginekolog i seuste se dvoumat koj da izberat za maticen ja vi preporacuvam toa da bide vo rumunska dr.Blazevski