Препорака за гинеколог во СКопје кој исто ќе ми биди и матичен? И да прави комплетни прегледи. До сега одев во Жан Митрев, но би сакала второ мислење и матичен да си одберам истовремено.
Види тебе како ќе ти е попријатно така. Јас одбрав жена. Битно е да ти посвети внимание и да ти објасни се' што те интересира, да биде коректен и пријатен. Не е потребен упат.
Кај Ирена Андонова одам. Океј е, не е нешто многу посебно. Фина е, ако имаш прашање - објаснува. Неколку пати и ме бараше да праша како сум. Имам полицистични јајници, и ме нервира што веќе скоро 2 години терапија ми дава непостојана, цистите не пукаат. Кога ќе одам на преглед ми вика: „Ги носиш резултатите од тумор маркери?“, а никогаш не ми рекла да направам, ниту упат ми дала. И ќе и речам „Не, не ми рековте“. И пак ќе ми каже: „Аха, епа ајде може следната пат кога ќе дојдеш да ти дадам упат да направиш“. И последната пат ми рече дека имам нови цисти, и дека едната не е сигурна дали е бенигна, и личела така... И на извештајот пиши „што личи, веројатно е“... Затоа барам некој друг, за второ мислење.
Zdravo devojki Imam 18 godini i sum seksualno aktivna vekje godina i povekje. No sekoj pat imam bolki pri odnosi. Imam bolen ciklus i posle 10 dena odkako ke mi zavrsi jas povtorno krvaram. Imam crven iscedok,rozov,kafeav se do slednata menstruacija.Na ginekolog sum bila 3,4 pati samo so eho test i mi davaa apcinja Dabroston koi voopsto ne mi pomognaa. Doktorot bese tolku drzok sto koga sakase da me pregleda vaginalno bez ogled na toa sto imam bolki mi se razvika zosto sum stegnata, kako nemoze da me pregleda i samo sto ke me doprese jas imav golemi bolki i nemozam da izdrzam. Sovet?
Зошто ти давале Добрестон? За да те прегледа вагинално треба да си опуштена за да можеш да се отвориш малку долу.
Mi kazaa deka imam hormonsko poremetuvanje bez navistina da znaat sto mi e. Dva pati so red mi gi davaa bez razlika sto im kazav deka NE MI pomagaat. Stom gi ispiv poske nekoe vreme se zdebeliv,mi ispukaa strii po nozete kako so zilet. I na kraj mi gi prepisaa Jazz apcinjata i mi kazaa da prodolzam so terapijata 6 meseci no ne gi zedov. A inaku doktorot ne mi dade prostor da se opustam mi vikase ajde ajde kako da go brka nego a jas bev zdrvena,isplasena i uste tolku se ukociv.
Jasno mi e,koj ima preporaki za dobar ginekolog vo Prilep neka mi kaze ne mi se odi vekje kaj kogo bilo
Мене болен сексуален однос повеќе ме асоцира на воспаление/инфекција. Мораш да направиш микробиолошки испитувања на цервикс и вагина. Тоа што крвариш после менструален циклус, може да биде хормонално/циста.... Сепак треба да одиш на гинеколог и да направиш подетални испитувања.
Гинекологот ти зема брис од вулва, вагина и цервикс и се носат во микробиолошка лабораторија. Тоа се испитувања со кои се откриваат сексуално преносливи болести како што се бактерии (гонореа, сифилис, кламидија, бактериски вагинози..) габични инфекции (кандида), микоплазми (микоплазма и уреоплазма), урогенитална трихомонијаза, паразит.