Каде да се пријави наплаќање на преглед кај матичен гинеколог? Наплаќа по 500 ден а не добивам фискална. ЕДИТ: Не дека сум лоша(можеби сум) ама ме фаќа лутина. Како можи толку да наплати...
Зошто има многу нус појави,зголемување на влакната на телото,нагло здебелување и не се знае дали ке помини или не.
Ова што го наброја е последица на пцос. Терапијата пак ќе кажам е за твое добро, да го регулираш синдромот. Бидејќи ако не го третираш проблемот можеш да имаш последици на твоето здравје. Верувај дека зголемената влакнетост и вишокот килограми не се поважни од здравјето.
Девојки може ли некоја да ми објасни како се одвива првиот гинеколошки преглед? Досега не сум била, сакам да одам имам проблем со зголемена влакнетост, но ми е срам..инаку не сум сексуално активна.
Прво ќе си направиш разговор со гинекологот, ќе внеси податоци во системот за прва менструација, дали ти е редовна, вагинален исцедок, дали имаш некои други проблеми, во глобала општо за твојата историја. Штом не си сексуално активна, не се секирај не прави вагинален преглед, може само да те види на абдоминално ехо. За зголемена влакнетост може ќе испиташ хормони и ќе ти препише соодветна терапија. И најважно да бидеш опуштена и да не срамиш да кажиш ако имаш некој проблем, природно и нормално е да се оди на гинеколог.
За прв пат ќе одам на гинеколог и имам неколку нејасни прашања и би ви била благодарна доколку ми одговорите: 1. Дали е болна постапката за пап тест и ехо? (бидејќи имам болка при односи претпоставувам поради големината на партнерот и се плашам да не ме боли и на прегледот) 2. Ова е малку глупо но дали носите дневни влошки кога одите на преглед? Имам зголемен исцедок па срам ми е да отидам така... 3. Бидејќи одам за прв пат дали нешто ми е бесплатно? Станува збор за приватна ординација која соработува со фондот ако има некоја врска тоа.
Ke ti go pikne toa cudoto, so kondom vnatre, ne boli samo mala neprijatnost, radi kakva golemina na partnerot imas bolki?
1.Постапката не е болна, ама не треба да си стегната, оти може да биде болно ставањето на спекулумот. Само опуштено и не мисли на тоа, не се оптоварувај. 2. Ако сакаш, носи дневна влошка, ќе ставиш нова после прегледот. Може да имаш и крв после прегледот, особено ако се зема примерок за ПАП, но не мора да значи дека ќе има. 3. Бесплатно не знам, ама се плаќаат ехо, брисевите, ПАП-от, зависно каде ќе ги носиш/носат.
За прв гинеколошки преглед, брис пап и се друго препорака гинеколог? Се плашам и затоа ми е битно да е ок. Систина или Ремедика?
Најди си матичен гинеколог кој ќе може да те следи, да ти отвори картон. Во Ремедика и Систина тоа неможе.