Ne pa jas lani pravev sega pravev pak pred dve nedeli I samo 250 den mi zemaa isto I lani tolku neznam zosto da e na tri...
Во право е члеката. По ново на секои 3 години ти следува бесплатен пап. Ако правиш скоја година си го наплаќаш ако сакаш државно да го носат само партиципација нели прекуфонд, ако сакаш на приватно во зависно од тарифата.
Pa neznam jas ete zatoa se cudam za taa informacija bidejki skoro pravev ne mi zemaa verojatno drzavno go nosat ama samo 250 den mi zemaa...mozebi koga ke stigne ke treba da go platam ili neznam ne mi kazaa za plakanje nisto..
Повтори Пап во некоја приватна ако не си сигурна во резултатот, инаку за ХПВ зависи ги има повеќе, јачење на имунитет пред се. И во зависност од кој ХПВ ќе видиш дали понатаму следува друго испитување. Матичната не ти објасни?
Devojki da ve prasam pravev pap test I neznam zosto sestrata mi vika ureden e a da pravam hpv tipizacija I kontrola na 6 meseci? Zosto taka ne mi e jasno zosto hpv tipizacija ako e ureden toa bilo preporaka..
^ Приватни се? Во ред е и контрола и се ама веќе па и се претерува. Јас затоа што паничам правев ПАП на пола година, и неколку доктори ми кажаа дека ПАП на пола година се прави само ако се има некој проблем да се следи. Инаку нема потреба. Во странство ПАП на 3 години се прави, не сум за на 3 да се прави ама па и ова е човек да побудали, психа да ни се поремети.
Ако прашуваш за типизација не е приватно, на државно се прави 250ден е патиципација на клиика на микро е. А папот сега по ново, на три години еднаш ти е бесплатен, заразлика од порано кога беше секоја година. Другото е твое да си го платиш сакаш државно да ти го читаат, сакаш приватно. Јас го носам на приватно, односно матичната го носи, околу 700/800 ден е
Не, сакав да прашам дали на приватно одеше кај доктор, обично приватните налагаат на повеќе испитувања. За типизација знам има и државни и приватно.
Па сите гинеколози се приватни, меѓутоа соработуваат со фондот скоро па сите. Јас кај што одам не е на приватно прегледот но сепак докторката е многу темелна и ги прави сите испитувања и сите си ги носам горе на микро освен папот скогаш го носам на приватно зошо посигурно се осеќам.
Здраво девојки, моментално сум невработена и немам здравствено осигурување. Треба да одам на консултација да земам рецепта од гиниколог, дали за да земам само рецепта ми треба да сум осигурана или може и така? Се работи за приватна ординација што работи со фондот.
Здраво девојки, имам едно прашање.Пред месец бев на гинеколог, направив и ехо и пап, се беше во ред. Од тогаш ми се случува при секс со партнерот да имам мало крварење. Се случува само на почетокот, при влегување на пенисот. Мислев дека можеби е поради тоа што понекогаш се случува да сум сува, или поради големината на органот на партнерот. Денес имав обилно крварење со кафеава боја (не при секс), како да ми дојде циклус, а треба дури за 10 дена. Немав ни никакви симптоми како за пред циклус. Што може да биде, се исплашив :/
Ќе ти дадат рецепта но ќе треба на приватно да си платиш во аптека зошо немаш осигурување. Сигурно не и доволно влажна и од триењето се иритира влезот на вагината и нормално дека крвариш. Можеби треба да размислите за користење на лубрикант, но и сама да си видиш што е причината зошто не ти се влажни вагината. За обилново рварење види колку дена ќе ти трае, ако е повеќе од еден може да е циклус што подранил. Не знам колку години имаш дали можеш да исклучиш пример менопауза или имање секс за прв пат.
Здраво, сакам да прашам дали општиот матичен лекар може да издаде упат за анализа на хормони. Немам матичен гинеколог, одам на прегледи приватно, не можам да најдам матичен што има место за нови пациенти. Препорачано ми е да направам комплетна анализа а тоа ќе кошта доста приватно. Не знам дали да исклучам некои хормони, имам три кои мора да ги испитам но покрај тоа и комплетна анализа. Дијагнозата е секундарна аменореја.
Вака од вагината ми тече некогаш сива ...зелена ..сина боја ..бев летото на матичен ми зема крв мокрача ..( немаше ништо се ми било ок) потоа еден период немав...демес сабајле кога се разбудив што да видам ...син исцедок имав .....дали некој имал искуство од што може да е оваа. Сум испаничена многу....