Кога ќе ја отворам вагината на мекото ткиво имам нешто како поцрвен порозев дел од останатото ткиво некој да знае што би било ова?
Да се корегирам, 800 ден е пап тест и вагинално ехо, микробиолошки брисови не се вклучени во оваа цена.
Дали се случило некому после преглед и земање брис за пап, по 2 дена да има крвав исцедок, темно накај кафеаво? Прв пат ми се случува дали е нормално.
Нормално е. Четкичката за пап е малку крута и малку погрубо ако земала за да фати убаво од тоа ти е. и мене последниот пат ми се деси да имам дури повеќе дена spoting
Mene od pap ne ama za tipizacija bris koga mi zemase posle mi se desi da imam krv, mi rece deka od brisot bilo a posle rezultatite bea dobri, bese negativna
женички, која цена е преглед со вагинално ехо на ГАК? (баш тогаш кога е прегледот ќе немам здраство треба на приватно да си платам)
Правев колпоскопија и ми поставија три дијагнози: cervicitis chronica, ectopia, AW epitel Ми рекоа да правам биопсија и хпв типизација. Преплашена сум искрено, читам и се води кон најлошо Имам 29 год и редовни контроли со пап тест на секои 6 месеци и секогаш бил уреден. Дали некој се сретнал со некои вскви проблеми. Како се изведува биопсија? Докторката ми рече да не читам по нет оти се и сештп пишува и да не паничам но неможам. И да излезе дека имам хпв како е можно да го имам закачено кога 5 год сум со еден партнер?
Hpv može i da miruva dolgo vreme pa da se pojavi. Drugo važno e partnerot kakov e, ne samo ti, đabe si ti so nego samo, ako on ne e miren. Neka odi obavezno na pregled i toj, inaku kje si ja šetkate eden na drug. Može da ti e imunitetot drastično namalen, ima preparati za toa, ne sum sigurna, mislam nekoi pečurki bea. Ja ne sum imala nikogaš takov problem, ama od koleški sum slušala za ova. Pred se, najdi si došao bar specijalist i bez panika. Ima nekolku tipa, ako ima, da se odredi koj točno
Хпв пренесува машко т.е. он би имал закачено па ти го пренел на тебе. За хпв од блиска особа знам дека пиеше алое вера долг период и и се среди она стигна и до цин2 и се излечи само со алое вера.
A vaka da prasam posto velis maskoto go prenesuva dali ako e imal druga devojka pred mnogu godini 6,7 moze da prenese ?jas sum so nego veke 3 godini skoro koga zapocnav so odnosi 22 ra pravev pap posle nekolku meseci 6,7 od prviot pat I bese dobar pa posle sega 23 ta koga pravev mi pokaza nesto kako hpv na pap mislam moznost za hpv iako mi rekoa ne e strasno I toa ama imav bakterija, odnosno vospalena bev od kandidata koga pravev pap I posle pravev tipizacija koja bese okej, bese negativna I doktorkata mi kaza deka od bakterijata moze da se imitira lazni kletki na hpv, a isto taka I toj se testirase I ispadna deka nema nisto.. jas piev vitamini I pred da pravam tipizacija I sega se uste piam pak imam nekoj strav da ne ne imam nesto.. a drug jas osven nego ne sum imala I toj ne e imal od kako sme zaedno toa 100 posto sigurna, samo neznam dali od pred poveke godini moze da ostane nesto, znam deka moze ama doktorkata mi rece som tipizacijata e negativna znaci sum nemala hpv a da sum imala sig bi pokazalo nekoj tip, I deka e potocna od pap
Значи на типизација хпв излегува милион посто. Штом ти кажала докторката дека е океј, можеш мирна да бидеш. Ако толку си несогурна, најди друга доктор и направи си повторно анализи, ќе видиш што и како е.
Toa sekako ne go izrabotuva doktorkata tuku nekade vo institutot za mikrobiologija kade nosi cel grad za virusi I bakterii ne samo hpv tuku za bilo sto, veruvam I nejze a I kade I da e jas pak ke si imam nesto sto ke me plasi, a I ke pravam I sledni papovi ke videme se nadevam na dobro, jas i onaka odam na pregled bev pred dva meseci pap ne mi zemase rece deka imam tipizacija I nema potreba, papot na godina da go pravam pak a onaka se bese u red na ultrazvuk
Здраво друштво.Правев ПАП тест и на папот пишува Наод. Негативен за интраепителни легии или малигнитет. Инфламации, Клеточни промени кои асоцираат на Herpes simpex инфекции. И тоа е се. Вчера правев типизација. Ве молам од искуство да споделете колку е сериозно. Дали ова значи дека можеби имам рак на грло на матка. Правев вагинално ехо пред 2 месеци, се беше во ред. И каде пишува дали има цин? На папот или на типизацијата?
Okej ti e papot nemas nikakov cin, a na pap pisiva toa, samo imas nekoja infekcija a neznam kakva ne se razbiram, na tipizacijata ne pokazuva cin tuku ke ti pokaze dali imas hpv virus I ako imas koj tip, ako nemas ke e negativna, inaku papot ti e dobar nemas gajle neka me popravi nekoj ako gresam
Na pap pisuva a ti na pap nemas cin samo nekoja infekcija ili vospalenie neznam, bitno nemas cin a tipizacija e za virusot hpv da se utvrdi dali se ima ili ne
Здраво. Денес бев на гинеколог кај др. Филип Вановски, по препорака на матичната. Ми направи колпоскопоја, ехо и брисеви( од цервикс, myco-ureoplazma, chlamidia). Неговата дијагноза е cervicitis chr. Исто така во објаснување ми напиша: колпоскопски наод на TTZ со ектропион и епителизација, отвори на жлезди и мали овули Nabothy. Надвор од TZ, на горната усна на сквамозниот епител мала линеарна хиперкератотична леукоплакија. На ехо бешиката е со уреден детрусор и мукоза. Присуство на слуз со конгломерати од клеточни елементи. Ми препиша вагиналетни polygynax, и евентуална останата терапија после наодите од микробиолошките брисеви. Ве молам, доколку некој знае или има искуство со вакви слични дијагнози, да сподели дали има место за паника и страв, бидејќи прв пат се соочувам со ваков проблем, и навистина е стрес. Благодарам однапред.
Здраво. Пред една недела бев на гинеколог направив испитувања брисеви и пап тест. На резултатите ми пишува дека имам бактерија mycoplasma hominis. Во вторник треба да појдам за да ми препиши терапија. Е сега прашањето ми е дали некоја имала ваков проблем и ќе сака да ми објасни каква бактерија е,каква терапија се пие и тн. Имам 19 години и ми е прв гинеколошки преглед, во мисла ми е а долг период е до вторник, ме фаќа страв…