Годините – мерило за зрелост

Discussion in 'Психологија' started by Angelche, Jun 16, 2010.

1. candy.cane

candy.cane Популарен член

Знам, ти се надоврзав само :D

Feminka22 likes this.
  2. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Воопшто не се мерило за зрелост. Мислам дека карактерот, поминатите искуства и минатото и работите со кои сме се соочувале до некаде одредуваат најмногу колку ќе сме зрели понатака. :)

3. Belabela

Belabela Истакнат член

Јас имам 19,па се согласувам дека годините не се мерило за зрелост .Мислам дека е до генетиката како на прво место ,потоа тоа што си го преживеал и што си научил од тоа било добро или лошо.Понекогаш животот нуди втора шанса па некој постапува исто како претходниот пат.Обично не се дружам со врсници па познавам луѓе над 30 ,над 40 па тоа што го зборат не го мислат и никој не дава вредност на нивните зборови

4. worrieddd

worrieddd Популарен член

ГОодините не се мерило за зрелост. Зрелоста зависи од шо ќе те снајде во животот, колку повеќе си искусил добро или лошо толку повеќе мислиш, внимаваш, гледаш широко, размислуваш длабоко - растеш/созреваш нагло поготово ако треба сам да се снаоѓаш поради своја грешка/одлука или како последица на загуба на родител или слично. Борбата и трудот за егзистенција кога немаш на кого да се потпреш.
    Од друга страна гледано - Некои се слаби не можат да се изборат и завршуваат лошо, најчесто заглавуваат со алкохолизам, наркоманија и слично.

5. candy.cane

candy.cane Популарен член

Не верувам дека зрелоста има врска со генетиката. Интелигенцијата, да. Искуството најмногу влијар на зрелоста според мене.

cresa-jagoda likes this.
  6. moon1

moon1 Популарен член

Секако дека придонесуваат годините во зрелост. Само што кај некого повеќе, а кај некого помалце.

7. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Некој станува зрел и на 15г.а некој останува незрел и на 95г. Зависи од животното искуство, како си ги согледал ситуациите, каква поука си извлекол од таму, во какво друштво се дружиш и сл. Јас и брат ми прерано станавме зрели, лично јас не уживав во детството и пубертетските години како моите врсници, иако имавме исто години јас бев таа "старомодна" "сериозната"... Рано останавме без татко ми, и бевме и сеуште сме поткрепа на мајка ми (заедно со брат ми а сега и мм) секогаш излегував со мисла да не ја посрамотам мајка ми.... Дури и кога ме запроси мм ми беше срам да ѝ се јавам, да и соопштам... Од друга страна пак другарка ми остана во иста ситуација како нас, но сепак беше поинаква за разлика од мене.... Затоа пишав, зависи каква поука си извлекол од ситуацијата ...

candy.cane likes this.
  8. Scooby Doo

Scooby Doo Активен член

Не мислам дека зрелоста има поврзаност со годините.Се е до животното искуство и нивото на свест кое поединецот го достигнал од досегашните искуства.

9. Keanu_R.Wick

Keanu_R.Wick Истакнат член

Никаква мерка нема за зрелост. Или е повеќе или е помалку развиен делот во мозокот за да се однесуваме позрело и посериозно.
    Плус, сѐ се учи.

10. eliesaab

eliesaab Популарен член

Не се мерило за зрелост. Посебно личности што се силат дека знаат буквално сѐ (и ја злоупотребуваат оваа фраза за годините и зрелоста) - не, не и не.

Колку некоја личност се потенцира самата дека е зрела, толку е пошуплива.

Осе, tina2018 and candy.cane like this.
  11. prominent

prominent Форумски идол

Секако дека годините носат одредено животно искуство, но зрелоста зависи од тоа колку личноста успеала да извлече поуки од тие искуства. Познавам и возрасни незрели луѓе... од друга страна, познавам и многу млади личности што поради сплет на околности како да ,,остареле'' предвреме.

poenta and Snow-Star like this.
  12. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Зависи што имаш преживеано, претрпено.
    Некои порано некои подоцна созреваат. Годините немаат допирна точка со зрелоста.

jasbi and eliesaab like this.
  13. Yellow456

Yellow456 Истакнат член

Зрелоста не мора да значи дека мора да пројдеш низ многу тежок период, па за да соозрееш. Напротив баш тешките периоди можат некого да го направат уште повеќе ранлив, а некого пак уште посилен. Зависи од што, кога, како каде. Луѓето созреваат и без да се "изгорат" претходно. А годините се разбира дека до одреден степен можат да ни покажат нечија зрелост.

jasbi, eliesaab and Осе like this.
  14. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Има мм еден пријател , 40+ е човекот , уште се занимава со тепање луѓе , се фали наоколу како ќе го истепал овој или оној ( а врска нема , човекот е таков на вилица е Хулк , ама во реална ситуација е мало маче ) . Да го видите од страна , вака навидум , озбилен човек , со жена и две деца дома ( не се баш мали децата ) , ќе си речете овој е зрел и стабилен маж , кад оно мало морген :^) . Маж ми со 25 е далеку позрел од него :?: . Искрено , не знам ни зошто воопшто се дружат уште ( освен што си имаат меѓусебно доста помогнато до сега , за разни работи ) , ама пак ... јас не би го можела тој човек . Мислам дека , кога некој би ми правел таков муабет во кафиќ , би му направила такво филмско сценарио , само за да докажам дека би избегал кога некој би му покажал сила :rofl: .

Заклучок : Не , годините не се мерило за зрелост . Син ми со 6 години не прави муабети како баткава од 40+ .

edna_malecka likes this.
  15. supersandy

supersandy Истакнат член

Maturity
    Psychological

In psychology, maturity is the ability to respond to the environment being aware of the correct time and location to behave and knowing when to act, according to the circumstances and the culture of the society one lives in.

Темата е за зрелоста како поим, била таа умствена, полова итн.
    Досегашното искуство ме научило дека во повеќето случаи зрелоста е поголема, поразвиена кај повозрасните лица, т.е расте со растењето на индивидуата.
    Се разбира, како и во секоја област, така и овде постојат исклучоци. Но, поголемата маса народ функционира на горенаведениот принцип (постари- позрели).

Ariel, WildMk and Yellow456 like this.
  16. Ariel

Ariel Форумски идол

Со време човекот созрева. Секогаш има исклучоци, ама во просек, повозрасните се позрели. Со време учиш како да реагираш во различни ситуации, искуството те учи, а имаш повеќе искуство затоа што имаш проживеано повеќе време.

Исклучоци секогаш има.

17. Tamara123Samara

Tamara123Samara Активен член

Годините се мерило за старост ан нашето тело, органи и сл. Зрелоста е друго нешто неповрзано со години.

jasbi, FridaodaMk and WildMk like this.
  18. DarkStormm

DarkStormm Популарен член

Не. Со годините можеш поискусна личност да станеш. Ама исто искуство кај различни луѓе различно се манифестира.

19. lale22

lale22 Истакнат член

И јас мислев дека со годините луѓето стануваат позрели додека почнав на работа, видов возрасни луѓе ама несериозни.

jasbi likes this.
  20. Dashing:)

Dashing:) Популарен член

Не се годините мерило за зрелост. Човекот пораснува после лошите искуства, а не со годините.

jasbi likes this.