Годините – мерило за зрелост

Discussion in 'Психологија' started by Angelche, Jun 16, 2010.

1. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Не мора да значи дека годините се мерило за зрелост. Едниот девер има 35 години, а во паметот е како дете. Едната јатрва има 24 години, а во паметот е како повозрасна.

2. ariela09

ariela09 Популарен член

Годините се мерило за зрелост. А исклучоците се последица на карактерот на човекот. ;)

Captain-Omni likes this.
  3. LadyFlame

LadyFlame Истакнат член

На некој начин може да се каже дека се, но не се клучен фактор. За пример ќе се земам јас лично колку незрело размислував пред 5 години каково размислување, став сум имала тогаш а како сега, кога ќе ми текне за некој работи што сум ги правела се умирам од смеа. Но за жал има и такви што никогаш нема да созреат па и 200 години да имаат незнам како не им доаѓа умот.

4. Aniston

Aniston Истакнат член

Годините ама баш ич не се мерило за зрелост.

Зрел си кога имаш одговорност за се. Таму се стига со вклучување на мозочето..

5. Gentleman..D

Gentleman..D Истакнат член

се согласувам ;)

6. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Ќе се согласам со претходно напишаното дека годините не се мерило за зрелоста.
    Врз зрелоста влијаат многу фактори, од кои и опкружувањето.
    На пример, од страна на татко ми сме шест први братучеди, од кои петмина сме блиску со возраста, а шестата братучетка дојде малку подоцна, па со неа имаме разлика од минимум 5 години. Отсекогаш сме ја третирале како најмалечка, буквално израсна со постари братучеди и братучетки, па тоа многу и влијаеше врз созревањето. Ми се чини дека нашиот третман кон неа како најмалечка што ништо не разбира, и даде мотив да се докаже дека сепак не е веќе мала и ги разбира работите.
    Гледајќи ја сега, сфаќам дека е многу посозреана од нејзините врсници да речеме, а и од мене кога бев на нејзини години. Иако си е по малку блесава :lol:

7. Taylor97

Taylor97 Истакнат член

Дефинитивно НЕ!

8. Blue.Ribbon

Blue.Ribbon Истакнат член

Зрелоста зависи од тоа што си поминал низ животот. Искуството е зрелост. Грешките што си ги научил низ сите ситуации, прифаќањето на одговорностите за своите години .. Од многу фактори зависит зрелоста ама дефинитивно не само од годините.

9. tea4e

tea4e Популарен член

Годините не се мерило за зрелост.

10. QueenElena

QueenElena Популарен член

Годините не се мерило за зрелост. Има луѓе кои се по 50 години и сеуште размислуваат како деца од 3-то одделение, а има и млади луѓе кои размислуваат позрело...

11. Rama

Rama Форумски идол

Се е до тоа колку е зрел човек од внатре самиот,до психата,и колку животно искуство има. Ништо не е до годините.

12. nikiiii

nikiiii Популарен член

Се до она што го имаме (немаме) во главата хаха :D

13. Agawa

Agawa Истакнат член

Годините не се мерило за зрелоста од причина што постојат тинејџери кои размислуваат доста зрело, но постојат и стари лица кои размислуваат и се однесуваат како деца. :)

14. mil4ence

mil4ence Истакнат член

Годините никогаш не се важни, а најмалку за зрелоста. Ехе, јас си се однесувам како мало детенце, а видете ме колкава сум. :D

15. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

годинкит ене се мерило...Пр. На некоја доколку и починат родителите или мајка и а има 2 браќа/сестри помали..ќе треба таа да се грижи за нив,куќата-што значи ќе созрее порано...
    Се е во главата,психата а не во годинките-ќе наполнам 18 и ајде ќе правам што сакам...Не!-За нешто да се каеш некогаш...(или можеби не)

drugarka likes this.
  16. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

Годините не кај сите луѓе, се мерило за зрелост. Точно е дека со поминување на годините се стекнуваме со искуства и поуки од животот, но не секој од нас знае де ги искористи како што треба.
    Пресудно за зрелоста не се годините, туку размислувањето на човекот и неговата подготвеност да биде ЧОВЕК!!!

17. poenta

poenta Форумски идол

Годините не се мерило за зрелоста на една личност.
    Големо влијание врз нашите размислувања и ставови имаат воспитувањето,карактерот,степенот на социјализација и животното искуство.Ако умееме да ги препознаеме и примениме мудрите поуки, значи сме се изградиле во зрела личност.

18. Ondula

Ondula Популарен член

Годините не се никакво мерило за зрелост, понекогаш има и луѓе од 50 години што размислуваат како деца, а деца како возрасни. :!:

19. lightning123

lightning123 Истакнат член

Никогаш не сум гледала наа личност според своите години, туку според своето однесување и зборовите кои ги користи таа личност.
    Познавам дечиња од 5 години кои размислуваат логички и со сфаќање, а и луѓе од 50 години кои воопшто не размислуваат за делата што ги прават.
    Некои ја користат возраста, па не` нарекуваат нас децата:" Мочко/Мочла. Што разбираш ти? Јас сум попаметен и поискусен од тебе. Ти не можеш ни името да си го спелуваш а не па вакво нешто да ми кажуваш." Но реалноста е далеку од овие мислења..

UnknownLadyDi likes this.
  20. 4rever.unique

4rever.unique Истакнат член

Оние κои велат деκа годините ја пρават зρелоста очигледно деκа во своите млади години ниκогаш не паднале под неκоја тешκотија, ниκогаш додеκа биле млади не доживеале тρагедија и дни поминати низ солзи не поρади тоа што ρодителите не им дале доволно џепаρлаκ туκу поρади тоа што ниκогаш не виделе со свои очи џепаρлаκ ниту паκ имале ρодител κој може тоа да им го даде, едноставно своите млади години ги поминале ρазгалени, затвоρени во својот κρалсκи пρеубав свет многу подалеκу од ρеалноста. Оние κои од млади доживуват пρоблеми и животот им е вистинсκа боρба повеќе од многу возρасни и тоа κаκо се зρели κаκо да имаат 44 а не 14 години на пρимеρ. Зρелоста не се меρи споρед годините κои човеκот ги има, вистинсκото меρило за зρеслост се оκолностите во κои изρаснал и боρбите κои ги водел од κои можел да стеκне зρелост и исκуство повеќе од многу дρуги луѓе κои не се соочиле со нешто таκво во живтот!