Дефинитивно годините не се мерило за зрелост. Мислам дека разликата е само во времето, што како поминува стекнуваме повеќе искуство и сфаќаме повеќе работи. Инаку има зрели на 20 и незрели на 40. Мене уште како мала ми викале дека сум зрела за возраста. Кога и да имавме некоја семејна кавга, мама ми викаше дека сум била како возрасна, сум знаела да пресудам правилно кој е во право кој не и дури и да смирам ситуација. И ден денес е сеуште така, само што како што растев и јас сфаќав некои работи кои тогаш не ги сфаќав нормално, дури и јас сум правела грешки како сите нормални, но многу се променив после 18-тата, буквално како да пораснав. Сеуште ќе учам и созревам, тоа е дел од животот, ама пак ќе кажам, до искуството е а не до возраста. Некој што доживеал на 20, некој ни на 50 нема да доживее. И секојдневно сум сведок на средовечни мажи/жени што им „лета“ паметот и живеат од денес за утре, додека јас се прашувам како ли можат да размислуваат така плитко и ништо да не почитуваат. Не, годините не се мерило за зрелост.
Мислам дека нема врска. Познавам многу возрасни па појма си немат од животот, се излежаваат по цел ден, не сакаат со работа да се зафатат, демек ех има време. А и познавам многу помлади генерации па да се зачудиш од нивното зрело размислување. Најнормално има и личности што си се понашаат како што им одговара на возраста. Се е до личноста и како таа си го сфаќа животот, мислам годините немаат баш големо влијание овде.
Човек како старее треба да станува позрел, попаметен, поискусен, помудар. Но, кај нас фатило се обратно да е. Дете ќе видиш попаметно, стариве се побудали и побудали. Затоа и рекле: старејме-будалејме. Ех, и кога ќе речат: слушај ме ти мене, постар сум !!! Па, ако си постар не си попаметен.
Човек се учи додека е жив, секој ден се учи нешто ново и никој не е нај паметен. Ама нормално е дека повеќето стари се по мудри, по паметни. Имаат доживеано повеќе работи низ животот, поминале и искусиле различни работи и тоа ги прави по паметни. Ама зависи до човекот. Не значи дека некој е постар тој е и по паметен. Зрелост може да има секој, само колку се обидуваат овие помладите не знам. Има многу млади кои се многу разбираав во се', знаат да се снајдат во секаква ситуација и сл, за разлика од некои постари. Има исклучоци.
Denes bas na majka mi i se obrativ so zborovite starost ludost...no toa e druga prikazna Sekako deka godinite se merilo za zrelost.Po toa se vodi covevcstvoto.Toa e osnova. No nemora da znaci. Se e individualno. Mnogu faktori vlijaat na zrelosta. Velime,zrela zena vo godini...kutrata pominala niz trista peripetii vo zivotot,se natalozile dosta gorcini na nejzinata dusa.Tocno deka toa ja pravi i pomudra no samata gorcina kaj odredeni licnosti opfatila tolkav zaman da namesto srelost vo odredeni situacii manifestira detska ludost. Ova e samo eden kompleksen primer od temava koja isto ja smetam za dosta kopleksna bez konkretna definicija od recenica dve..
Во никој случај годините не се мерило за зрелос, мислам дека тоа овде на форумов најдобро може да се види тоа. Во приватниот живот можеме и да глумиме и да имаме одредени кочници, но овде многу убаво може да се види психологијата на лугето и како многу возрасни луге се однесуваат како деца и обратно. Јас често сум запрењпастен кога ќе почнат возрасни луге овде да се расправааат како деца од претшколска возраст за некоја играчка.
Bas forumot e mesto kade covek najlesno moze da se izlaze.Koga reper za merilo na godinite za nekogo bi bil forum togas znaci toj covek epten izbegal od realnosta. Na forum ne samo sto mozat da se lazat godinite bogami moze i polot. Forumot nudi bezbroj opcii za manipuliranje,mesto kade najmnogu moze da se glumi.Od mesto na koe e privatnosta 100% pokriena ocekuvame reper za bilo kakvo realno merilo?Pa duri da sporeduvame debatiranje vo realen zivot pomegu nekolku ucesnici i istot na forum deka e po realno? Izbegana realnost ne e mala rabota.
Годините се мерило за животно искуство а тоа не тера да се менуваме во текот на животот. Секако дека на 15 на 20 и сега секој пат различно сум размислувала. Не зборуваме за исклучоците на кои не им работи мозокот, тие се друг случај, збориме за нормалните луѓе.
Можеш да имаш и 300 години пак да не си зрел. Различните искуства во живото го прават човекот посовесен како да се справи со одредени проблеми, а не годините.Има млади кои што пред време созреваат се зависи од околината во која што растеш. Кога ќе размислам, а зошто пак да созревам и да бидан како мртво пувало. Милон пати имам кажано и пак ке кажам, со годините не треба да го губиш духот тоа не те прави позрел само посмачкан и понереален во одредени постапки. На сето тоа пак ако се надоврзе и злобата во душата ептен си зрел на одредени години.
Чувствувам за потребно да појаснам што мислев кога реков дека на форумите и воопшто на социјалните мрежи може многу добро да се види примерот дека годините не се мерило за зрелоста на лугето. Секако дека постојат луге кои кажуваат погрешни години, пол.... но тоа се во принцип егзибиционисти кои бргу ги снемува. Но постои и една друга категорија луге на кои јас мислев, а тоа е луге кои приватниот живот го замениле со виртуелниот па така знаеме повеќе детали од нивниот приватен живот отколку за нашиот партнер. Дека има такви луге по форумове нетреба јас да ве убедувам туку можете сами да се уверите. Па така не само што го знаеме брачниот статус, кога се скарале со партнерот, шефот колку деца имаат... туку се оди до нај ситни детали кои веројатно ниту нивниот партнр/ка не ги знае. Е, сега кога ќе видиш особа која што е во зрели години и ког ќе споредиш како таа се однесува во дадени ситуации веднаш ти станува јасно за каква личност се работи. Лугето овде имаат одредена слобода бидејки се затскриени позади анонимноста и буквално од нив испливува она нај црното какви се всушност они, дали се кавгаџии, сексуално исфрустрирани.... Честопати ми иде да се запрашам, па добро овие луге работат ли нешто друго, имаат ли приватен живот или само седат на форум, фб, твитер... и чекаат жртва за која ќе се закачат и ќе си лечат сопствени фрустраци.
Годинините се само бројка. Секој има различни ставови и мислења па така за некој ќе бидат мерило за некој не, мое мислење, пред се сметам дека е индивидуално, значи секој како си се осеќа себе си, како се изразува, и како го доживува околината, а таа зрелост пред се произлегува од животниот пат, сториите и сл.Па така не може точно да се дефинира, ама сепак сметам дека не се воопшто мерило за зрелост.
E sega vo del od ovoj post malku poinaki e pretstaveno ona so forum,i procenkata na lugeto ovde Bah.So se od postot se soglasuvam samo so delot kaj sto velis deka ima clenovi koi tolku mnogu prikazuvaat za svojot zivot duri poveke znaeme za niv od partnerot...tuka ne se soglasuvam. Nie go znaeme ona sto tie clenovi odlucile da ni prikazat sto nemora da znaci deka se e taka. Mozebi sum premnogu skepticna no sepak spored mene e taka.Ako se bese vistina pa togas 90% od nasiot zivot na skoro sekoj ovde e idila. Daj boze na site da im e.Problemi vo globala se prikazuvaat ama veruvam deka samo delumno. A okolu realnata pretstava na sogovornikot pred nas i onoj pozadi kompjuterot ima itekako razlika.Toj pred nas nemoze da gi izbegne i najskrisnite impulsivni reakcii,a toj zad kompjuterot moze site do edna. Realnosta i ovdesnosta mnoooogu retko se preklopuvaat kaj edna licnost.
Зборот зрелост има повеќе значења. Да си зрел значи да научиш како да се справуваш со сите тешкотии во животот, а притоа да постапуваш правилно и да се трудиш да ги избегнеш лошите последици, како врз тебе, така и врз другите. Да си зрел значи и да си мудар, но и да знаеш за што ја користиш својата мудрост и да знаеш дали начинот е исправен. Понатаму, зрели се и оние кои имаат подолго искуство. Проживеале долг период. Грешеле и учеле од грешките, извеле некој заклучок кој ги изнесол на правиот пат. Зрел си кога ќе сфатиш дека не живееш за другите. Пред се, живееш за себе и своите цели. Созреваш тогаш кога ќе сфатиш дека наивноста те уназадува. Созреваш тогаш кога ќе сфатиш дека твоите мислења и ставови треба да бидат само твои, а нечии копии. Зрел си тогаш кога ќе станеш мудар и ќе размислуваш со својот ум, оформувајќи свои мислења, врз основа на информациите кои ги добиваш, не прифаќајќи ги здраво за готово. Исто така, созреан си кога ќе научиш да се контролираш себе си, своите чувства и емоции. Кога ќе научиш да расудуваш со бистар ум. И за крај најважното нешто. Зрел си кога своите слабости, ќе ги претвориш во цвои предности. Секој човек некогаш ги сознава важните работи во животот. Но прашањето е: -Кога ќе се случи тоа? Се зависи, пред се, од карактерот, а потоа и од средината во која живее, како и нештата кои ги преживеал. Остана уште да го кажам она што сите веќе го кажавте. Годините не се мерило за зрелост!
Taka e. Se e ubavo kazano. "Годините не се мерило за зрелост!" Ima nesto i so godinite. Najcesto zenite (po moe iskustvo a i skustvo na moj priatelki), okolu + 40.Do togas imaat steknato mnostvo iskustva, naaucile nesto, no ne i se. Nekoj pak nikogas ne uspevaat da sozreat.Ovaa e poveke karakteristicno za maskiot pol, rezultat na "kako mama kaze".
Мислам дека годините не се мерило на зрелост. Има многу стари луѓе кои сеуште се чуствуваат млади, со млад дух. Баба ми има 68 години, и воопшто не се однесува како така. Има повеќе енергија и од мене, секогаш е весела, насмена, растрчана и најбрза е дома. Ги обожавам ваквите луѓе. Има и спротивно, мали дечиња кои се чуствуваат како повозрасни. Bо начинот на зборување и во однесувањето се дораснати. Мислам дека не е важно колку години си, туку како се чувствуваш.