Ништо не сакам да докажам јас, сакам само да дадам мислење дека глупо е да се прави споредба дали дечкото е од град или од село. Да, поддржувам да се живее во град, не во село, многу подобри услови има во градот, а на крајот од денот секој нека си одбере каков сака таков. Моето си го кажав, смири страсти.
Токму затоа и има повеќе можности за кариера и е развиен бидејќи основната потреба на луѓето да се преселат е сконцентрирана во Скопје што прави поголема маса а тоа е прва и основна цел на бизнисите. Зборуваме за затворен круг на пазарната економија.
Ама џабе е и да живееш во центарот на Скопје, ако сте со мали плати, тоа е измачување. Што фајде што има и кафулиња, и ресторани и курсеви и се и сешто кога тоа само ќе го гледаш, а нема да можеш да си го дозволиш. Без пари во Скопје нема квалитетен живот. Туку се вратив викендов од семинар, со нас беше жена од гратче од источна Македонија, и ми вели „Вие на раат сега ќе седите, ќе си слушате предавање, а јас ќе морам да седам како на трња и да барам во групите превоз за назад со кола“, инаку градот е отсечен ни автобус немаат до Скопје и се жали дека многу работи пропуштила во животот баш поради тоа што е од мал град, немаат ни еден превоз, не друго. И што ако Скопје ја има државна болница кога и таму е гужва, никаков ред, куп лекарски грешки имаше, значи тие во малите места немаат болница, овие во Скопје имаат болница каде може да те осакатат. И не го правете па Скопје ко којзнае што, кои можности се тие во град каде квадрат е скап како на море, а платите се по 35.000 денари? Тие што живеат во малите места изгубиле надеж одамна, а тие што се во Скопје, имаат надеж, ама така и ќе остарат со надеж дека ќе биде подобро.
И во помалите градови нема квалитетен живот. Цените се тие насекаде, а платите помали отколку во Ск. И плус нема можност за напредок. Во Ск и да немаш, пак можеш да излезеш да се рашеташ некаде, а во селата кај ќе одиш? Не зборам за западните села, туку за источните. Тие со една уличка шо се. Таму секој втор или трет се занимава со дрога или мигранти. И да сакаш да најдеш салам дечко за женидба, нема. Не е ни чудо шо на скоро секоја жена маж и е криминалец. Останаа само тие пензионерите шо работат по фабриките. Другите се спремаат за селидба, или Ск или странство.
Па не е баш дека источните села се со мигранти и дрога, баш источно сум родена и израсната сега сме Скопје, освен Дојран и Струмица друг не се занимава со мигранти и дрога, а од Струмица знаеме кој е па сите се знаат меѓусебно и не им можат ништо, инаку Кочани, Велешко, Штипско селата се во ред, само празни, никој нема останато, а Струмичко село башка накај водопадите кога одиш, една куќа не можеш да најдеш сиромашна, таму Зајко сите богати ги направи.
Сите се во право и не се Еве јас работам во скопје во мол каде што се изгледа елегантно и префинето нели скопје центар ама кога ке се симнат фамилииве од село апла се гледа некултура и сељачизам се одесуваат како на пазар се дерат додека се на каса се влечат не знаат за срамота и прибери се на јавен простор си диалектот го слушам сфаќам не се од тука ама не може да се однедуваш како да си на пазар или на нива да се довикуваш со жената и мажот доаѓаат во распуштени маици во папучи и валкани тренерки затоа што нив им е тоа животен стил океј е ама дома. Тоа е за надвор општо луѓе а за дечко сопруг да и тоа не би одбрала затоа што многу од тие што младоста ја поминале сред село со цело село на негова возраст пијат или прават седенки од јутра до сутра жените дома им мијат готват перат некој маж сака и кокошки да чува ама ја да му ги хранам јајце ке снеселе нека кр си купаам Исто и во средно одма се гледаше кои се од село некултурни невоспитани бељаџии опасно е да ти се пуштат на врат ке ти се качат немаат срам дома ке ти дојдат со татко ти ке седнат или ке те прогањаат ако им се засвиѓаш Растени сме како што сме растени и тоа е за нив нормално за нас е ова нормално и можеби ако не ни прија не треба да се замешаме Имам колешки од село немаат благе везе со нашите муабети не ни иде не можеме ни дс се дружиме ни муабет да правиме зошто нешто нивно не одбива а они нислат дека припаѓаат тука ок ако средината не те прифаќа смени нешто адаптирај се на промената Ние кога ке одиме во село се однесувамр како нив што прават они тоа и ние а не кова они ке дојдат го носат сељачизмот со нив
Се занимаваат пола и повеќе, само не ги знаеш. Иначе да, во струмичките села има богати куќи и богати фамилии ама џабе коа селата се за никаде. Сум била еднаш на гости таму во едно село, и баш ми збореа за некои водопади во близина ама не ги видов, ама видов доста преубави куќи кои пола од тие биле празни, така ми кажаа луѓето кај шо бев на гости. А во селото освен куќи, немаше ништо друго, мислам дека само една улица беше.
Што ќе е убава куќа ако таму е село една уличка и ништо друго нема ,да отидеш да прошеташ еднаш два пати ама за живеење не би. Колкава куќа да има ако е селото за нигде у пустелија ни автобуси ни ништо немаат.
Така кога ке ти дојдам на гости ке седнеме кај што ти сакаш ако го викнеш пола село на маса со нас ке седам што ке правам ако речеш дроби салата ке ја спремаме таму е така си дошла ке прифатиш Бев еднашка со пријатели од село преселени со години во град отидовме скара си направивме дојде пола село од деца до 80 години со снаи со сестри се живо ја дружба не видов сите пиеа пееа комшиите на куп жените миј прибесувај дроби собирај трчи по деца а си дошла заедно да седите Зошти цело село кај мириса доаѓаат со цела фамилија нити сакав со нив да седам не се знаеме ни да мијам ни да трчам по нивните деца Тоа е некултура седи си кај што ти е домот остај не да уживаме Како овие луѓе би се однесувале ако дојдат во нормална населба да бидат Кај што не сакаме ненајавени 6 души наеднаш па и братот до него со фамилијата
Па ти сама си си крива.Прво велиш така си дошла, ќе прифатиш и ќе дробиш салата а после се жалиш што те направиле дадилка и мијачка на чинии за пола село од деца до 80 години?! Ти самата немаш став ни лични граници. Додека молчиш и прифаќаш да ти се качуваат на глава ненајавени луѓе и да слугуваш на комшии, сите ќе те користат. Научи да кажеш НЕ и да си заминеш, наместо да ги обвинуваш сите други за твојата наивност.
Што не побарате да се инвестира во другите градови и села? Никој не доаѓа во Скопје само од пуста желба.
Авто атом се затворило. И Кочани останува отсечено. И еве што ако Кочани е град, сега кога ќе остане без превоз ќе биде како село.
Коцка. Инаку имаше и Берово транс ама згасна и за време на пандемијата. Срамота и брука поради коцка да дозволиш да дојде до овој степен
Како се бара да се инвестира? Кој да бара? Логично, има луѓе се инвестира, нема луѓе не се инвестира.
Сама си контракдикторна на себе. Нели кога одиш во село се приспособуваш на нивниот сељачизам што е проблемот после што сељаците не се понашале градски ? Баш ме интересира што толку вашиот разговор се разликувал од тие на колешките што ви било одбивно ?
Сигурно не со седење дома и кукање само на тастатура. Велат дека сакааат да ги вратат младите во државава. Епа, сите што с(м)е тука да бараме услови што може да вратат луѓе. Сите можат да запишат што недостасува во нивното место. Жители на разни места да се соберат и да бараат разни инвестиции и други промени надвор пред институциите. Да им се врши притисок и на социјалните мрежи. Што прават Грците и Французите кога не се задоволни од властите? Или кршат и палат наоколу. Или се одлучуваат за блокада, граѓанска непослушност со неплаќање сметки, протест, штрајк. Ние не мора да ги правиме првите работи. Но, можеме да се одлучиме за вторите. Може и да се побара од некој медиум или новинар со слободна волја да подготви прилог. Има начини, само треба волја.
А од каде идат луѓето што одат Скопје или надвор од државата? За да има луѓе треба да се инвестира, не обратно. Многу луѓе ми се чини се делулу за што се случува во државава од удобноста на својот дом. Ама битно знаат дека не сакале дечко што потекнува од село бидејќи бил со многу поразличен менталитет од гражданите.