Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грин-пас/ковид пасоши

Дискусија во 'Коронавирус' започната од INNERBEAUTY, 29 мај 2021.

1. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.690
    Допаѓања:
    134.910
    Јас се вакцинирам исто за да се заштитам. Извини што не се заразив па да чекам да поминат месеци за да се вакцинирам и што не се погоди Октомври или Ноември за да се пуфам дека сите за на море се вакцинираат а јас не.
    Се штитев досега, не се заразив, се појавија вакцини, се пријавив, ме викнаа. Толку. Мислиш ми се јавија да ме прашаат кога ќе одам на одмор за да ме вакцинираат порано? Или јас молев пред болница само да не платам тест? :D
    Ти ќе се вакцинираш кога ќе немаш веќе антитела, а јас не смеам да се вакцинирам да не помисли некој дека за на одмор ми е? Ептен незгодно ми падна сеа. Значиии...смешно.
    Па уште ќе имала повеќе антитела од мене, божегосподе си ги мериме (facepalm)

Последна измена: 31 мај 2021
    На senjorita-v и Tajnaotrovna им се допаѓа ова.
  2. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.147
    Ако тебе ти е прифатливо Бриџо некој да те уценува и ти го ускратува правото на слободно движење тоа е твоја работа. Ова све можеше да помине многу побезболно( сертификат дека си вакциниран) , а не ковид пасоши и една држава да признава едни вакцини друга трети и да те ограничи да влезеш. Ако тоа не е фашизам и ратно профитерство не знам што е.

На JuLleE, senjorita-v, Kitten и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Леле кои драми си човече.
    На сите теми истото го трубиш, како не ти се смачи.
    Па отиде и на мајките да им трубиш во другата тема каква жена да барале. Која напаст си.
    Почнувам да мислам дека бараш кај се спомнува вакцина зборот и идеш на таа тема.

На bicycle му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.134
    Допаѓања:
    88.246
    Ама јас не те ни прашав ниту ти спомнав зошто ке се вакцинираш сега?:wasntme:може си приоритетна група.
    Јас за себе зборев,не за тебе.
    Кој ти рече не смееш?Зошто се препозна?
    Ке имаш ВИП влезница до декември и уживај.
    Еден куп се вакцинираа кај нас и во Србија за да не плакат пцр и за да одат во Грција.

5. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.690
    Допаѓања:
    134.910
    Па ковид пасош ти е сертификат дека си вакциниран или прележан, што не е јасно? Има ли нешто плус во пасошот што јас не знам? Слика по долна облека?
    Зошто едни вакцини се признати а други не, не знам, дали е политика или не се за одобрување. Барем не сеуште.
    @Cosmi
    Ама зошто се влажниш ти на фактот дека постојат луѓе што не сакаат да се малтретираат со тестови и немаат проблем со вакцина па се вакцинирале? Како и да е, се заштитиле, дали за на одмор, дали за со роднини да се видат, дали од страв од вирусот или едноставно сакаат да живеат нормално а одење на море е дел од таа нормалност. Се чувствуваш супериорна и затоа во секој пост потенцираш како ти наесен ќе се вакцинираш а другите сега за на море?
    Ај јас да зборам дека можеби намерно си се заразила за да не те чипираат и да одиш на море. Глупаво ептен.

6. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.134
    Допаѓања:
    88.246
    Каква црна супериорност.|(
    Се додека нема доволно достапни вакцини за сите е екстремно себично и саможивно да се боцкаш со врски и преку ред прележан,за да одиш на море или не знам каде,а твој родител или некој хроничен да чека.
    ако сакаш баш да знаеш во февруари ке бев вакцинирана да бев врскаџија,ама не сум.
    Ти би се боцнала прележана,знаејки дека пола фамилија ти чека термин?

И не знам каква врска има муабетов со скенирање кодови на граница,за влез во театри,ресторани и слично,со политиката и притосокот и контролата што го прават фашистичките европски држави,а тебе ти е прифатлив.

Да ви речат седете дома една година и гледајте нетфликс ,ке седиш и ке викаш супер е штом Меркел рекла така.

На senjorita-v, Kitten, christinnn и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.690
    Допаѓања:
    134.910
    Седев и гледав, не беше толку лошо. Здрави, живи, сите на број.
    Ти кај беше минатата година? По журки, кино, театар, на стадион? Живееше со полни гради? Не знам, кажи како вие освестените ја поминавте минатата година?

На senjorita-v, bicycle и Tajnaotrovna им се допаѓа ова.
  8. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.258
    Абе какви права ви се одземени?
    Ако сакаш да живееш во зедница, треба да си одговорен кон заедницата.

Ако не сакаш правила, живеј оф-грид.
    Убави ви се бенефитите од живеење во заедница: струја до дома, интернет, телефон, можност за вработување, здравствени услуги, образование - ама не ви чини ако ви речат дека заради безбедност на другите (па и ваша), нешто не смеете да правите.

По вашата логика, треба да барате и право да скршите и некој од мање, оти ве изнервирал.
    Како така ви кратат право да се одмаздите?

Мора некако да биде контролирана масата, инаку purge ќе има.
    Кој шо ќе му текни- ќе прај... оти имал 'права'

На Asparagus, senjorita-v, Pixi5 и 6 други им се допаѓа ова.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.003
    Допаѓања:
    180.011
    Сигурна сум дека истава доктрина и во Северна Кореја им ја продаваат:). И во Унгарија така им ја продаваат цензурата, и во Полска правото на абортус, и таму кајшто владее шеријатот, и во твојата омразена Југославија. Со капацитет да се паѓа во транс за разноразни права на малцински групи, без капацитет да се разберат човекови права и дискриминација?:^)
    Ако судот на самата држава пресуди дека мерката е противзаконска, можеби и тој судот е против државен елемент, а?:?: Или можеби е сепак независен и го разбира комплексот од права, малку повеќе отколку црно и бело;).

На Kitten, An-na и Angie1432 им се допаѓа ова.
  10. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.258
    Ако судот досуди дека е противзаконска мерката, тогаш ќе ја прифатиме одлуката на судот.
    Вака, шо?

11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.003
    Допаѓања:
    180.011
    Вака заземате страна на бесправност и диктатура;)

На INNERBEAUTY и An-na им се допаѓа ова.
  12. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.258
    Јас не гледам никаква бесправност и диктатура.
    Сама сум свесна дека без вакцина е ризик за мене, а со и без неа е ризик за другите.
    Не треба никој да ми забрани, пошто е common sense

13. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.966
    Допаѓања:
    219.452
    @Biljarkata
    Чекај да ве тагирам вас.
    Ние сеуште не сме излезени од црвена зона за европа?
    Т.е инциденцата сеуште е висока?
    Вака може ќе имам надеж да се смени оваа инциденца па да опуштат?
    Затоа ве прашувам.

Епа сеа Унгарија поголема инциденца а смееме со тест или вакцина така?
    Во Мк не смееме со тест или вакцина т.е смееме со 10 дена карантин?

Епа нема логика ова.

На мене не ми е нормално да се тестирам за да одам на фризер, во маркет или аптека.

Конкретно Италија за Мк вели најмалку до 30 јули вака ќе биде, не пишува дека би имало измени ако опадне инциденцата :(

На INNERBEAUTY, Biljarkata и Ahoy им се допаѓа ова.
  14. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.503
    Допаѓања:
    39.120
    14 дневната инциденца во Мк е 29 моментално, најниска евер за нас, мислам дека со оваа инциденца би биле во портокалова/жолта зона, зелена кога ќе бидеме под 25 мислам.

На vitamina и green.eyes им се допаѓа ова.
  15. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.003
    Допаѓања:
    180.011
    Ама има кој гледа, не мораш ти да гледаш.
    Овие се 200 професори по право, со фокус на Ковид и велат вака
    Digital vaccination certificates involve making many promises. Few of these can realistically be kept. In practice, they bring together rhetorical performance with technical performativity to create and justify concrete mechanisms of discrimination, inequality and exclusion.
    И не станува збор за никакво антиваксерство, туку за одржување на правниот поредок во пандемија. Ако е пандемија, не смее да биде тоталитаризам:).

@vitamina ич не му барам логика. Помирена сум дека Балкан ќе остане црвена зона, пошто ги мрзи да следат параметри за се-некој таму надвор од ЕУ. Инаку скоро цела ЕУ има поголема инциденца од МК:D

На vitamina и Kitten им се допаѓа ова.
  16. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.172
    Допаѓања:
    15.465
  17. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.258
    Нека разрешат тие што се одговорни, дали е нешто законски, или не.
    Јас сеуште ќе внимавам, без разлика каква одлука ќе донесат.
    И тоа е муабетот за common sense

18. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    @Biljarkata лани се замараа :) Беа Србија и Црна Гора на зелената листа, кога дојде време ги тргнаа.

19. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.003
    Допаѓања:
    180.011
    Ама никој не рече дека нема да внимава. И јас внимавав и ќе внимавам. Оти ништо не ми е гаранција, ме разбираш? Ковид пасот кој потврдува дека некој е вакциниран ништо не ми значи, мене лично на пример тестот ми е многу по-рiлајабал ако ме разбираш. Колку пати вакциниран е безбеден? Еднаш или два пати? Кога и како е докажано дека имунитетот трае 6 месеци, за некој да мора после тоа да се вакцинира? Каква е таа дефиниција за имунизација која признава само вакцинален имунитет? Каква е таа научна подлога која гарантира дека човек со претходен природен имунитет, нема да има здравствен импакт од вакцина?
    Ама ако се инсистира на научни факти и доследност, нема бизнис есапот со вакцините да им излезе. И не го зборам ова за инает- нема држава од централна Европа што не излезе со коруптивен скандал на највисоко политичко ниво. Премиерот Курц, премиерот Матович, премиеротБабиш, германските парламентарци... Ниту здравствена логика имаат правилата кои ги носат, ниту кредибилитет имаат.

Затоа поздрав до Шведска @green.eyes :hai:, за скандали кај вас не знам а ни за противзаконски присили. Па мислам дека луѓето се одговорни и не испаднаа во есапот толку лошо колку што им предвидуваа.

На BlackNight, INNERBEAUTY, mKdevojce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.258
    Е има многумина кои невнимаваат.
    И заради таквите, мора да се воведуваат законски мерки.

Како поинаку ти би го решила проблемот со патувањата и разносувањето на вирусот на околу, со што уште повеќе можности ќе добие да мутира... и некоја мутација може да стане како МРСА што е за бактериите?

М?

Како?

На Tajnaotrovna му/ѝ се допаѓа ова.