1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грутка на градата

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од bumbi, 15 март 2010.

1. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.195
    Допаѓања:
    106.173
    Женички и девојки ве молам за совет. Не се работи за мене, за сестра ми станува збор. Има грутка на градата игледана е само на ехо. Од пред три години димензија иста 15мм, но само потврдо. Претходно и кажа никако чепкање сега и рече да се вади!! Но не е правено ни виопсија ни друго ништо. Дали може прво томограф, резонанца, па биопсијата каде треба и како, со менструација има врска... Во паника сме сите, особено кога би било опција под нож после случајот во градов со дечкото кој од отстранета бемка си доби рак.... Секој совет е значаен!! ФАЛА

Последна измена: 21 ноември 2015
  2. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.394
    Допаѓања:
    22.507
    Не знам што да мислам веќе. Сакам и јас да направам биопсија сега, бидејќи во рок од 2 саати ќе имам резултати. Ако чекам 3 месеци за следна контрола, цело време ќе го мислам и ќе се грижам.

Ако е се во ред, нема зошто на секоја контрола да одам на биопсија, барем така би требало да биде.

Јас сум голема паничарка, и веднаш сакам да знам што се случува, нема да издржам да го следам само на ехо, кога не се гледа ништо.

3. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.049
    Допаѓања:
    71.670
    Од мое искуство ви кажувам земете упат за магнетна така најубаво се гледа што е. Јас имам три топчиња и ситр се фиброаденоми и веќе 2 години ги имам и редовно одам на контрола на 6 месеци. Иначе топчињата се зголемуваат при менструација и затоа најубаво е да се прави ехо контрола 10 дена откако ќе заврши. Иначе @happygirl поголема паничарка од мене не постои верувај ми. А докторката ми препорача да не правам биопсија затоа што ако нр е ништо секоја следна контрола ќе им личи на докторите на она лошото затоа што при биопсија топчето ќе смени облик. На последната контрола што бев двете топчиња ми се намалиле а едното ми е 24мм.

4. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.394
    Допаѓања:
    22.507
    Јас не знам што да мислам веќе. Вчера бев на преглед во 8ми Септември, ехо ми направи др. Славица Чалчевска. Беше во голема гужва, и цело време додека ме прегледуваше си збореше де на телефон де со колешки во собата. Ми рече дека немам ништо на градата, на тоа место кај што и опишувам што напипав -на ехото не покажува апсолутно ништо. Се е во ред, со оглед на годините што ги имам.

Ми најде нешто што и личи на циста, на друго место на градата, со димензии 7.8мм, ама ништо страшно, можно е да ја снема додека да идам пак на преглед.
    Ми рече да одам на контрола за една година.

Не ме прегледа со прстите воопшто, само на ехото.

Јас не дека сакам да си најдам нешто, далеку од тоа, ама имам некој внатрешен немир што не ми поминува.

Не знам што да правам, дали да одам и кај други доктори, по приватниве клиники или не. Имате ли некој совет за мене?

5. bumbaroska

bumbaroska Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2010
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    392
    i jas sum ista kako tebe samo mislam deka nesto ne e vo red so gradive bev na eho pred 4 meseci i se e vo red ama jas imam panika golema eve sega imam kako tapa bolka pod miska i cel den sum vo panika mi kazaa deka tuka nema vrska so dojka a i nemam ni topce ni pak nesto poteceno ama psiha sto da pravam

6. bumbaroska

bumbaroska Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2010
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    392
    Imam prasanje do vas bolka na gradata neman ni topce nemam ama na bradavicata na sredina imam dupce koe mozebi odsekogas postoelo a jas sega primetiv inace imam rodeno. Ve molam za odgovor

7. Winter Lady

Winter Lady Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Мислиш ко распукана ти е? Болна брадавица и повлечена?

8. bumbaroska

bumbaroska Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2010
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    392
    N
    ne me boli ne mi e raspukana ne e vovlecena imam dupce tocno na sredina od bradavicata koe mozi e od samata bradavica kaj sto teci mleko koga we doi mm vika pa mora da ima dupce imace kako si gi doela decata

9. karmenka

karmenka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    62
    Јас ти го препорачувам Караѓозов во Систина. Јас исто така си напипав топче пред 5 години, паничев, оотидов по триста лекари и еден дури ми закажа операција. :^)

Среќа мајка ми беше упорна и баравме повеќе мислења. Го најдовме д-р Караѓозов, ми кажа дека имам младелачки гради и дека ми е потребна само редовна контрола. Одам на 6 месеци на преглед,а ехо на година-две. Ако не беше во право, пу пу, до сега мислам нешто ќе ми се случеше.

Како сакаш Хепи. Јас за една биопсија по барала повеќе мислења.
    Преглед ваму мислам дека е 800денари. Ако ти каже ехо да правиш, покажи му го сегашното и не плаќај плус 2.300.

10. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.394
    Допаѓања:
    22.507
    Во рок од 1 месец 3 пати бев на ехо, имам и слика.
    Значи ќе треба да идам во Систина само на преглед. Претпоставувам со прсти е прегледот?

Имаш ли бројче од Систина, од одделение за радиологија?

11. VladeMila

VladeMila Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2015
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    8.515
    Чепкање никако,само контроли на ехо и евентуално биопсија,јас имам грутче на десната дојка еве 18год,значи на мои 20 ја опипав и редовно одам на контроли 1 год,ми се води како фиброаденом,кога имам мензис нормално грутчето се повеке се стврднува и малку повеке како да го кажам потпораснува,ам тоа додека трае мензис.16год го контролирав кај Зоран Спировски на клиника,ама почна да ме нервира стана арогантен,не ти дозволува да го прашаш,и сега последниве 2 год одам во Војна болница,баш сега бев пред 1мес,кај некоја др.Маја ми се падна,многу фина,убаво прецизно и не набрзинка ме прегледа,и на контрола за 1год..

На ♡BuBaLe♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ketrin 10

Ketrin 10 Нов член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Jas vo petokot se operirav vo sistina..prvo bev Kaj tolovski I mi napravi eho vide cista, pa izvadi tecnosta.. Posle 20 min mi se pojavi uste edna cista do nea.mu se Javiv mi veli stavaj listovi od Zelka.stavav ama nisto. Posle 5 dena otidov Kaj nego go molev da mu napravi magnetna Ili mamografija.. On nisto ne ti e mlada si.. Aj ke napravime punktiranje I zema kletki I gi prati na biopsija.. Kako samo me bolese koga zemese kletkiteska raka I nesovremena oprema..drugiot den rezultati so karcinom najverovatno maligno.pocna da me panici odma na hirurgija ova e opasno.. Neprofesionalizam uvidov I ic ne I'm e gajle.. Me bolese ne za drugo I pocna da mi se loshi da mu ja odzema cela energija.. Drugiot den otidov Kaj dr mirko karagozov vo sistina me primi se operirav I eve sega zazdravuvam.. Dobro se osekjam samo mal del mi e otstranet.. Devojki zeni ne dozvoluvajte nekoj da Ve bocka vo gradite direktno na magnetna I se e jasno..velat site imaat karcinom samo ne se aktivira Kaj site.. Mene mozno e I da mi go aktivirase tolovski..

13. Ketrin 10

Ketrin 10 Нов член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Brojce od sistina na radiologija e 070289010 Urgentno ama I u toj broj na sistina da se javis ke te povrzat so sestrite koi sorabotuvaat so dr Mitko karagozov

14. Ivy87

Ivy87 Нов член

Се зачлени на:
    21 декември 2015
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    4
    Zenicki i devojkii ve zamolauvam za sovet i mislenje.......JAs sum majka na 3 mesecno bebce i sme na ekskluzivno doenje.Predd va meseca mi se pojavija grudcinja na vnatresnata strana od levata grada koi povremeno se prosledeni so bolka.Bev kaj tri doktori i site konstatiraa deka e od mlekoto, no ona sto me preplasuva uzasno e toa sto pominaa dva meseca a seuste ne mi pominuvaat tuku se samo podnamaleni.Maticnata doktorka mi veli da pocekam za eho bidejki sega dojam i mlecnite zlezdi i kanalcinja mi bile zgusnati i nema ubavo da se vidi na eho.Sto bi mozelo da bide i sto da pravam, veke izludev od mislive za najlosoto, nemozam da se prepustam vo uzivanjeto so moeto malo angelce.Odnapred vi blagodaram na site i se izvinuvam za dolgiot post.P.S Kolkavi se sansite za najlosoto nedaj boze;(:sweat::(

15. VladeMila

VladeMila Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2015
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    8.515
    Ic nemoj da se sekiras,tocno toa e od mlekoto,i dodeka se doite nema eho,jas imam grutce 18god,sekoja godina na kontrola odam,sega bev pred 2mes,bidejki prestana da dojam,se sie isto nema promeni,imam uste se zadrzalo nesto vo mlecnite kanali no toa e daleku od mastit..ne se plasi,uzivaj doi,koga ke prestanes odi na eho..nemaj gajle//

На Ivy87 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ivy87

Ivy87 Нов член

Се зачлени на:
    21 декември 2015
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    4
    Blagodaram VladeMila,me smiri i mi olesni malce.Mesto da uzivam so bebco, mene pametot mi e vo toa :( Pozdravce i ubava vecer

17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.772
    Допаѓања:
    324.662
    Ехото не смета на доење.Да сметаше на бебето нешто немаше ехо ни во бременоста да се прави.Или млекото демек ти го зрачат.

За секоја промена на градите мора на лекар да се појде.Не спијте на тоа уво дека се е од доење и ајде чао.Кај стрина ми ваков нерешен проблем од пред 20 год кога доела денес и се одбива од глава.Од обичен запушен канал.Операции,дренажи,болки..се живо истрпе.

18. VladeMila

VladeMila Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2015
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    8.515
    Кај секого е индивидуално,еве мене лично докторката не ми даде упут за ехо додека доев,не доев многу само 2 месеца,ама отидов после 5мес на контрола..Еве лично јас грутчето го имам 18год и секоја година го контролирам,а мајка сум веќе 4год..

19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.772
    Допаѓања:
    324.662
    Значи ти сепак го контролираш.Мене тоа ми е зборот,да не ги советувате другите да уживаат кога незнаете ни самите за што се работи.Грутката може да биде жлезда,циста,рак и што ти уште не(наведувам примери општо).

Ова појава од типот не се секирај ништо не ти е ,ја читам во мн теми и незнам како си собирате храброст така да зборувате.

20. ell

ell Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2010
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    625
    Мора да отидеш на ехо да се види што е. Една позитивна работа кај тебе е што осеќаш болка. Ракот не боли и затоа немој да се плашиш дека е тоа (од искуство). Не ми е јасно само зошто ехото би било штетно.. консултирај се и со друг гинеколог.