Zdravo feminki,prv pat pisuvam.ama ne pomalku uplasena..na levata dojka so godini imama fibroadenom koj ne raste,no ovie denovi mi se pojavi bolka na dopir ,bev do ginekolog,nesto mi spomna za masno tkivo ili zlezda ...ne bil siguren poradi kvalitetot na ehoto...mi spomna nesto i kalcifikati....sto me uplasija otkakao procitav na net i sega sum vo nevidena panika....dali da odam na novo misleje,dali nekoj nesto znae da objasni...ve molam nekoj sovet....strasno mieeee....moze i lp...vi blagodaram
Не на гинеколог, туку кај специјалист за дојки, радиолог. Пишувавме, може да е и од хормони, ама штом имаш и претходна историја, подобро појди си на уште едно мислење кај специјалист
Јас колку што знам, калцификати се добри, го ограничуваат растот на фиброаденомот. ..или не сум читала доволно на интернет. Ајде, мисли позитивно и оди на специјалистички преглед како што ти кажаа погоре.
Јас имам фиброаденоми на двете гради кои ги следам, сакам да те прашам дали за време на бременост би имала некои проблеми со фиброаденомите, дали пред да забременам би било добро да ги оперирам ?
Nema nikakov problem da ima, bas na protiv ne mora da gi vadis. Mene doktorot me prasuvase dali sum vo plan da zabremenuvam za brzo za da ne go operiram, tie pri bremenost se povlekuvale samite i bidejki kazav ne sum vo plan(ne sum ni mazena, imam 23 god) mi kaza dokolku sakas moze da go izvadis ali ako ne ti smeta nema potreba i zasega sum samo na redovni pregledi na 3 do 6 meseci.
Ти пиша и членката погоре. Не сметаат воопшто при бременоист. Дури мене ми рече докторот, после пораѓај со доењето се отпушувале каналите, се "разбивале" тие грутки. Еве кај мене после вториот пораѓај, син ми ептен малку цицаше, уствари само 1 месец цицање и молзење. И кога отидов на преглед после 4,5 месеци од пораѓај ми кажа дека се е добро и дури се намалиле фибриаденомите(грутките). Инаку за операција, мене ми рекоа нема потреба сега. Само редовни контроли на 3,6 или 12 месеци, како ќе утврди доктор после ехо прегледи. Но, според мене, зависи и од историјата на пациентот. Секако докторот одлучува дали мора операција. Сепак, од мое лично искуство и од совет од 2ца доктори, не сметаат воопшто при бременост.
Јас кога бев во пубертет имам правено три операции, но повторно ми се појавија имам на двете гради некои ситни мали фиброаденоми кои ги следам со години наназад и не растат таа големина се, освен еден имам 1.5 см и тој си стои таа големина со години наназад. Докторот не ми препорачува да ги оперирам бидејки не ми сметаат, освен што имам малку болки пред добивање 5 дена...сакав да ве прашам за искуство за време на бременост дали сите 9 месеци имавте болки во градите ?
Ете, и јас имам читано дека пак можат да се појават после операција. Инаку во бременост не ме болеа цело време, на почеток на бременоста и повремено при крај.
Не најдов баш таква тема тука ќе пишам. На рутински преглед на ехо на гради, ми најдоа водена циста 3мм. Искуство некое со цисти на гради?
Вчера приметив грутка на левата града на долниот дел, ве молам упатете ме каде треба да правам прегледи (гинеколог или... )Имам 35 год. исплашена сум грутката е поприлично голема и на допир имам болка каде да се обратам
Jas imam praveno. Nisto bolno i strasno trae nekolku sekundi poveke izmoruva periodot posle toa dodeka se cekam rezultat samiot cin e brz i bezbolen. Sekoe dobro.
Дали може некоја на која и' ваделе фиброаденома во Систина да ми каже колку пари отприлика коштало сè? Или пак во Ремедика?
Kade pravese biopsija? Te molam za iskustvo , jas imam zakazano za vo petok vo remedika mn mi e strav so kako ke bide
Во случај да се зголемува, тогаш се прави биопсија. Кај мене ги извадија па правеја биопсија затоа што секоја последните контроли се зголемуваа по неколку мм.
Кај мене исто е преопрака да се извади не се зголемува е 2цм. Може ли искуство со зафатот и периодот на рехабилитација?