Грутка на градата

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by bumbi, Mar 15, 2010.

1. Mara123

Mara123 Истакнат член

Девојки каде идете на контрола за градите, од кој доктор сте задоволни, може искуство да споделите ?

2. Mitrovska95

Mitrovska95 Истакнат член

Здраво на сите, каде сте испитувале пролактин? Имам исцедок од градите кога ке се стиснам по некоја капка, пред година ипол престанав со доење. Дали има некоја вакво искуство?

3. lale22

lale22 Истакнат член

Jas pred nekoe vreme pisav deka si napipav grutka na gradata. Bev na privaten doktor na eho mi rece cista i toa pogolema. Ispitav hormoni tumor markeri tiroidna preku krv se e vo red. E sega so rezultatite ke odam na drzavno na eho da vidam uste edno mislenje. Malku mi e stav. So mislite?

4. Gi.ir.ll192

Gi.ir.ll192 Истакнат член

Многу е важно дали е подвижно кога го допираш? Ако е подвижно, и јас го имам истото, тоа е фиброаденом и не воопшто страшно. Го оперирав во 2018 год. и по нецели 6 месеци ми се повтори на истата града само од спротивна страна, потребано е да се оди на преглед на секои 6месеци до година, и самопреглед дали е подвижно и дали расте или се смалува( според вашиот допир). Тоа се јавува кај секоја 2-3 девојка, нели тоа се хормони:). Без паника:l: тоа е добро да се отстрани пред забременување поради доење, нели се наоѓа во некое каналче од градата.

lale22 likes this.
  5. Ilda23

Ilda23 Истакнат член

Nee strasno i za vreme na bremenost jas go imaf itea 22mm golemo doktorkata rece dago izvadam ama nese sluci toa koga zabremenaf celosno iscezna za tie so imate fibroadenom bes gajle jas prvoto koga go napipaf so nesi pomislif ama nebilo taka

Mara123, Gi.ir.ll192 and lale22 like this.
  6. lale22

lale22 Истакнат член

Fala na odgovorite, ke pisam kako ke pominam jas sum povozrasna 40g. so rodeno dve deca. Odporano imav cisti ama sega veke gi osekam i bas e golemo ama se nadevam ne e strasno.

Gi.ir.ll192 likes this.
  7. Mara123

Mara123 Истакнат член

И моето е 25мм фиброаденом си ги имам од средно школо на 16 год вадев 2 фиброаденоми имам две лузни, а сега имам пак 25мм бев само на биопсија уште не го вадам се двоумам дали да го вадам веќе амам несакам уште лузни на градите стварно, без проблем би отишла да го вадам ама несакам лузни бидејки секогаш ми се појавува на различно место (сега сум 27 год)

8. Ilda23

Ilda23 Истакнат член

A imash deca?

Mara123 likes this.
  9. Mara123

Mara123 Истакнат член

Не

10. Mara123

Mara123 Истакнат член

Би претставувало некој проблем при бременоста? Или при доење?

11. Ilda23

Ilda23 Истакнат член

Ne jas nemaf nikakof problem bas mi iscezna ko zabremenaf i vo doejne nemaf nisto problem

Mara123 likes this.
  12. Mara123

Mara123 Истакнат член

Така и докторите викаат дека исчезнуваат при доење, ми викаат ако не ти смета тебе да не ја вадиме

13. Ilda23

Ilda23 Истакнат член

Mene mi rece doktorkata kaj so bef po nikoj slucaj da nesum zabremenvela deka bilo opasno za vreme na bremenost so fibroadenom ama ispadna nisto od seto toa

Mara123 likes this.
  14. Mara123

Mara123 Истакнат член

Јас го имам овој проблем од 15 год и сум идела кај различни доктори, секој од нив ми имаат кажано дека при доење исчезнуваат, а реално да доиш треба да поминеш низ процес на бременост, така да нема логика твојата докторка што ти кажала прв пат слушам вакво нешто, а и фиброаденомот во ретки случаи преминува во малиген тумор

15. Ilda23

Ilda23 Истакнат член

E jas do italija otidof da pram snimka koga zabremenif se isplasif posto doktorkata vo struga od pamet me izvadi si rekof sega kakvi operaci keme pret bremena

Mara123 likes this.
  16. >Nenna<

>Nenna< Активен член

Јас го имам истиот проблем, фиброаденпми од претходно за кои што одев на контроли редовно, и како за баксуз пред да забременам не отидов воопшто па можда едно 2-3 години. Сега скоро се породив и од доењето таа циста нагло се зголеми и морав да прекинам доење со Бромергон и од тука да одам на операција.
    Нема играчки со здравје, посебно со градите кај една жена...затоа често на контроли, подобро да се спречи отколку да се лечи.
    И понамалку со стресови и нервоза, сето тоа има влијание. Од искуство. Поздрав

17. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Јас фиброаденом имам уште од средно школо. И во МК и тука во Германија ми рекоа докторите да не се замарам, само на неколку години да испитувам на мамографија за дали ќе се зголеми и чат пат сама да се проверувам.

Денес е исто толкаво ко што беше пред 15 години. Сега сум бремена, се надевам нема да ми смета при доење.

Mara123 likes this.
  18. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Има година сега пак
    ме печат брадавиците, градите ми се подуени и на десната града имам топчиња и една поголема ,,топка,,. Ме болат на допир.
    Што да им ставам на градите. Еднаш бев на лекар рече не е ништо страшно..

(денес ми е 7 ден од менс)
    п.с. се обидуваме и за бебе

19. Mara123

Mara123 Истакнат член

Обично 99% кај жените пред менструален циклус болат градите, кога ќе ти дојде менструалниот циклус и градите се опуштаат немаш никаква болка доколку имаш фиброаденоми...а како што разбрав од твојот коментар ти имаш болки во градите и 7ми ден од менструација...мислам треба да одиш на доктор за биопсија

SunnyGirl2 likes this.
  20. GFlower

GFlower Истакнат член

Ве молам за препорака за доктор за преглед на дојка