1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грутка на градата

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од bumbi, 15 март 2010.

1. Aschenputtel

Aschenputtel Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    7.970
    Маја Чапова-Систина

2. Octavia2jf

Octavia2jf Нов член

Се зачлени на:
    30 декември 2021
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Zdravo,
    Vcera osetiv grutka vo gradata, koja me boli malku. Se javiv na ginekolog i bev kaj dr. Organdzieva
    Deka sum bila pred ciklus da sum proverila posle ciklus dali ke se namali ili ne, ako ne se namali ke sme pravele biopsija. Mi rece deka izgledalo kako fibroadenom so golemina od 11mm
    Sto da pravam? Kade vo skopje da odam? Ve zamoluvam za sovet
    Se javiv vo Sistina kaj dr. Capovska ama bila na boleduvanje
    Se preplasiv..

3. GFlower

GFlower Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    240
    Јас бев минатата недела во ремедика кај др Наде Петаноска. Задоволна сум, ми посвети внимание и убаво ми објасни, преглед со ехо е 2600. За биопсија не знам

На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. lale22

lale22 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2021
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    1.963
    Имам пишувано дека имам цисти на градата од двајца доктори видено, е сега овај на државно ми рече и мамографија да направам, дали е малигно или не се гледа од мамографија?

5. Aschenputtel

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    7.970
    И јас имам, ми препорачаа магнетна да правам или биопсија. 32 сум, за мамографија рекоа од 35 нагоре.
    Колкави се твоите цисти и колку време ги имаш?
    Не мора да значи дека е малигно, ама да се види подобро што е и ако има потреба да се извади. Доста ретко, ама зад некои цисти може да се крие малигност.

6. TheBlackRose

TheBlackRose Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2021
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    72
    Од мамографија не може да се види дали е бенигно или малигно, но може да се види колкави се цистите, каде се сместени точно и да ве упатат на биопсија земање со цел патолог да одреди дијагноза и доколку е потребна и хируршка интервенција. Инаку, цисти обично одат во прилог на бенигна промена :)

7. deskarada

deskarada Форумски идол

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.934
    Допаѓања:
    31.289
    Цистите на града се водени. Јас немам слушнато циста да биди нешто малигно, освен ако тоа не е циста туку друго.
    Оди и на друго мислење, ехо, ако не бил докторот сигурен што е, па те праќа на мамографија.
    Јас не би ти препорачала биопсија. Со биопсија можи да се размрда, па да настани полошо нешто.
    Повеќе доктори јас шо сум комуницирала, повеќето се првин ако треба да се извади, па после да се носи на биопсија.

8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.864
    Допаѓања:
    178.859
    Да си го провериш пролактинот, ако сеуште се обидувате за бебе.

Сега ќе ја се контрам со @deskarada , ама мене лично Крцковски пред повеќе од 20 години, ми рече фиброаденоми не се за вадење. А како поинаку ќе видат дали е малигно освен со биопсија?
    Имав 20 тина години, ги гледаа на ехо, направена биопсија, потврдени фиброаденоми. Со доењето ги снема.

На lale22 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. deskarada

deskarada Форумски идол

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.934
    Допаѓања:
    31.289
    Фиброаденомот е бениген. Другарка ми има водени цисти со години и само ги следи на ехо дали растат и колку.
    Друга другарка само следи фиброаденом 2-3години.
    А и не само на града, општо од мое лично искуство повеќе сугерираат да се вади, па после биопсија.
    Како и сега за друга дијагноза, докторот ни рече првин вадење, па биопсија, пред тоа никако.
    Нека види повеќе мислења, па нека одлучи.
    Јас не би чепкала нешто дирек со биопсија.

10. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.523
    Допаѓања:
    5.887

11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.864
    Допаѓања:
    178.859
    Висок пролактин може да е проблем при забременување, сигурна сум има тема и за тоа на форумов. Ама прво треба да си ги провериш хормоните, и репродуктивни, и тироидни, да видиш дали се или не се во ред.

На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Liza95

Liza95 Нов член

Се зачлени на:
    21 јануари 2022
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво женски, имам ко грутка на градата некогаш ме боли ко ке ја притискам некогаш не, направив мамографија и ехо нема ништо рекоја дека се е ок, ми зедоја биопсија и излезе дека имам атипични промени на клетките и сега пак ке ми земат пак биопсија за да можи да се утврди што е. Дали некој се има соочено со вакво нешто.
    Многу ми е страв да не е некој тумор.
    Фала вии на сите.

13. Aschenputtel

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    7.970
    Многу зависи и докторот кај кого правиш преглед.
    Мајка ми одеше редовно на 6 месеци, си имаше грутка над 15 години, ехо, мамографија се правеше и на крај кога и се воспали градата, рак во 3 стадиум.
    Не е да те плашам, ама само направено ехо или мамографија ако докторот не е стручен да толкува, џабе е се.
    Побарај си второ мислење.

14. Liza95

Liza95 Нов член

Се зачлени на:
    21 јануари 2022
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Сега чекам да ме викнат за нова биопсија, и сигурно пак ке ми напрат ехо, мн чудно ми е оти ништо немаше на ехо и на мамографија рекоја се нормално, а на биопсија не нормално.
    Јас сум во Шведска и овде нема приватни болници нез како за второ мислење се оти со закажување и чекање скоро исто ко кај нас

15. Dinaaa22

Dinaaa22 Нов член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    4
    Zdravo.Na levata grada imam zabelezhano vovlekuvanje vo vnatreshnata strana.Bev operirana od fibroadenom pred 6 meseci i se plasham da ne e neshto seriozno(rak na dojka).I prethodno go imam zabelezhano ova no sega e samo na ednata.Ve molam za sovet.

16. Ouravanture

Ouravanture Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    402
    Допаѓања:
    672
    Здраво, дали треба да закажам термин за во Ремедика или Систина? Или само директно право кај нив?
    Ми треба кај второ мислење помеѓу овие, дека јас имам 2 грутки во десна града а др града течност, а пролактин ми е нормално на граница.

17. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Се закажува на телефон или онлајн, дирекно не може само да одиш, мора термин да ти најдат.

18. Tammy**

Tammy** Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2021
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    3
    Zdravo zenski
    Vo desnata dojka imam cisti koi shto se pomali ama poveke na broj pa ne preporacuvaat operacija.Razlikata od desnata i levata dojka e veke primetliva i pocnuva toa da mi smeta. Doktorite osven biopsija nishto drugo ne pobaraa da se proveri.Dali nekoja druga ima vakov problem?

19. Mara123

Mara123 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2018
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    58
    Здраво
    Кај кој доктор специјалист на државна клиника сте правеле операција, сакам да одам кај специјалист за мислење? Борче Антевски ми го препорачуваат на државна

20. Sweet girl..

Sweet girl.. Активен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    58
    Здраво на сите!
    Јад сум доилка,одкако почнав да дојам (пред 6 месеци), ми се појавија на десната града две грутки а на левата една грутка, што може да е причината за тоа, како да ги снема тие грутки, има ли некоја слично искуство како моето, многу ми е страв бидејки го дојам бебето?