Девојки следната недела имам закажано операција на дојка имам фиброаденом од 2см и се одлучив да го извадам. Сакам да ве прашам доколку имате искуство или некој од вас доколку е доктор да ми одговори, за време кога имам закажано операција ќе имам и менструален циклус 2-3 ден, дали би претставувало проблем, немам со кого да се консултирам, би ми значел одговорот од вас
Vcera nesto mnogu naglo me zabole na levata grada, bas kako proboduvanje i me bolese moze minuta dve. Se napipav onaka instinktivno i napipav topce, bolkata vo meguvreme pomina. Znaci koga napipuvam ne me boli, topceto mi deluva ko pomalo od 1cm i mi seta pod prsti, ne e staticno. Toa sto me zabole bese ko celata grada. Inace mi e prv den dobieno. Mada nikogas nemam bolki vo gradi povrzano so pms, ne sum zaprimetila. Sega citam deka nekoi clenki napisale deka posle ciklus im se povlekle takvi topcinja. Me zamoluvam za slicni iskustva.
Најубаво е ехо да си направиш, ние овде неможеме да ти кажеме точна дијагноза, може да е циста, може да е фиброаденом, а може да е и канцер, затоа веднаш на ехо преглед. После циклус не се повлекуваат топчињата туку се намалуваат нешто минимално и затоа ехо преглед се препорачува од 7-14 дена од менструален циклус
Mozno e da e cista,tie pukaat za vreme na ciklus i togas bolat gradite.Isto i koga e ovulacijs bolat gradite. Stavaj ovie denovi list od zelka sveza koga spies vo prsluceto. Potoa napravi eho otkako ke ti zavrsi edna nedela.
Ви благодарам девојки. Многу се исплашив од топчето,многу филмови си направив и само на тоа мислам од вчера навака
Zdravo dali nekoj ima iskustvo so bakterijata mrsa vo grada. Od mastit dojdov do abces i na kraj baktetija mrsa
Јас имам абцес од нелекуван мастит, уште не ми е среден, и после три дренажи никој не пушти примерок да се види која бактерија го предизвикува. Кај мене преку микробиолошки брис излезе enterococus faecalis, значи од раната фактички каде изби абцесот. Сега на ехо излезе дека и умртвено ткиво има и ќе треба хируршки да се отстрануваат се изнаплакав.
Ќе одам само секако имам закажано за во петок само ме интересира ко ве болат градите од циклус дали осеќате грутки на допир?
Исти сме, јас сум на терапија па треба брис пак да земам. Ако не се целосно повлече и кај мене хируршки ќе се отстранува. Пиши ми кога ќе одеш на интервенција и каде и како ќе поминеш
Престанав со доење пред околу 1година и 3-4месеци, не пиев апчиња за прекин на млекото и сеуште кога ќе стиснам излегува млеко. Е сега пред 1 недела носев тесен прслук што ме стегаше под пазувите, и од тогаш осеќам исто како додека доев кога ќе ми се запушеше канал и ќе ми се направеше грутче и болеше, е сега ми се направи така (значи скроз исто , прво коа го соблеков прслукот ме чешаше и болеше кај каналите под пазуви и потоа осетив грутка и во градата) , болка имам само ако ја допирам грутката, а вака надворешно немам црвенило. Закажав кај матичниот гинеколог за во среда, пошто во систина имало кај чапова дури во октомври, а 4600ден не ми се даваат за рандом доктор. Имате некои вакво искуство? Заборавив да напоменам, од кога пркеинав со доење ми се има случено вака некоку пати и сум се молзела,масиралс и по некое време го снемувало ама на лекар не сум била.
Женички да прашам дали некоја имала ваква ситуација како мојава Породена сум пред скоро 6м,доев само 6недели и млекото само ми запре целосно скоро на 3месеци.Пред еден месец кога требаше да добијам циклус во левата града почувстував силно пецкање,како некое шило жешко да ме пробушува.Си реков заради циклусот ми дојде ми заврши прцкањето се јавуваше од време на време но чувстував цело време како жежење на градата по 2недели ми се јави од назад исто на десна страна точно зад града како болка од изгорено,како отворена рана да имам дири и како трески ми поминуваат во грбот а надворешно немам ништо дури накај рбет ми се шири.Значи немам на градава грутка осетено.Закажав ехо на гради и рентген на грб,ама мир немам додека да појдам,се изначитав се и сешто.Извинете за рефератов
Здраво женчиња ве молам за мислење. Пред 5 години кога останав бремена со првото дете во текот на бременоста приметив на левата дојка од кај пазувите грутче и гинекологот рече од кога ќе се породам да се види што е , но бидејќи не го доев првото ми се повлече. Сега сум тазе породена пред 3 и пол месеци го дојам бебево и исто имам пак грутка одоздола на градата посетено онколог пратено на ехо излезе дека е фиброаденом со големина од 3,5цм Бев на торакален хирург тој ме праќа на биопсија, но јас сум исплашена дека го дојам бебево дали ќе можам пак после биопсијата или не? И нели викаат да не се чепка подобро? Многу сум збунета. Фалаа однапред и извините на рефератов.
Не се плаши воопшто, јас се имам оперирано, го извадив фиброаденот без претходно правена биопсија. Фиброаденотот не е нешто страшно, имам посетено повеќе доктори за преглед и од сите совет ми е да го извадам пред да планирам да родам бидејќи од кога го извадив првиот пат повторно ми се појави и сега само одам на прегледи, друго ништо не превземам.
Да и мене така ми викаат да го извадам да не го чувам бидејќи тоа е бенингно, но можело да стане и малингно и тоа ме плаши, а имам веќе фамилијарна анамнеза со оперирана од рак на дојка и докторов тоа го плаши, а сум млада. Како и да е фала ти многу на споделеното искуство.