Јас по втор пат вадев, мојот беше birads 2. Ме нервира да следам нешто или да се мислам иако ова два само е дефинитивно бенигно, така и испадна на крајот. Првиот го извадив пред години, а сега да се појави пак за 6 месеци не знам дали би вадела, само ако пак расне и тогаш треба да се извади. Биопсија не би правела, ако правам процедура го вадам директ. Можеш да видиш за 6 месеци како ќе биде, па тогаш да го вадиш, ако не расте, можеш да следиш само.
Колку мм/цм е? Јас имам и циста и фиброаденом, ама не се ни 1цм, мојот е БИРАДС 2, мене не сака да ме чепка др, се додека не расне, вика дека воопшто нема предиспозиции на малигнитет, фиброаденомите не исчезнуваат сами, а и после операција знаат да се вратат. Мене во овулација или во ПМС, ме боли тој дел, штом помине периодот, престанува и болката. Оди и на трето мислење ако сакаш да си мирна, ако треба прај и биопсија, ама ако им е сомнително сами ќе те пратат на биопсија или на операција. @RainBow зошто не би правела биопсија?
1,2 цм е, не знам зошто е BI-RADS 3, мислам и дека тоа ме плаши најмногу и затоа веднаш сакам да го извадам. А за биопсија еден доктор ми вели прави другиот не.Се ми е конфузно, и поради тоа не ни знам колку е опасно.
Секако би го вадела ако веќе нешто се мислам дали е или не е. И кога е веќе процедура тогаш порадо би го извадила и директ на патологија примерокот.
Не е многу големо, испод 2цм е секако, структурата и формата се важни, на 6 месеци бара следење БИРАДС 3, прави биопсија или вади го цело, ако веќе мислиш дека така е подобро. Не е класифицирана твојата група во малигни клетки секако, ама бара следење. Имаш болки некакви?
Моментално не, од време на време имам благо пецкање и понекогаш тапа болка ама не е ништо интензивно. Поради пецкањето бев на преглед, првично мислев дека е од пмс ама траеше подолго време и така го откривме фиброаденомот.
I mene denes na eho mi kaza deka imam Bi-rads 3. Mi rece ne e nisto opasno, biopsija ne, vadenje ne, samo sledenje na 6 meseci. Ama, mi rece doktorov, ako zivees vo strav ke se konsultiras so hirurg I vadigo mala hiruska intervencija e. Sega I jas stvarno ne znam, mu rekov da odam na kontrola za 3 meseci,namesto 6 pa da vidime. Jas bev na povekje mislenja I site rekoa sledenje samo I stvarno ne znam od Kade se pojavi ova, mi rece hormonski e I da go vadis golemi se sansite da se vrati vo drugata dojka...
Исто, мене една докторка ми понуди биопсија за да го открие кој точно вид е. Одбив од страв. Може да ми пишеш? Нашите состојби делуваат исто.