Дали албанскиот јазик ќе го замени македонскиот во Македонија?

Дискусија во 'Политика и настани' започната од DS10, 29 август 2024.

1. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.039
    Допаѓања:
    9.983
    Леле ограничен си како француски балкон. Апла се гледа дека си СДС, дај бе продлабочи малку со размислувањево, знам дека можеш. Не диктираат како сакаат, поединци. Сфати си го тоа еднаш веќе. Никој нема у ЕУ да те внесе, дури ни твојот "херој" Зајко. Каков е интересот во моментот така ќе играш.

На SummerGirl, Mrs. right и Snowflake97 им се допаѓа ова.
  2. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.247
    Допаѓања:
    26.560
    Од каков значај сме ние за Америка, или за нато или било кој? :rofl:
    Де кажете ми, оти стварно неможам да разберам. :rofl:

На SummerGirl, Gosh, daylight и 4 други им се допаѓа ова.
  3. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    3.035
    Допаѓања:
    4.768
    Очигледно е дека не разбираш. Еве одговори ми на прашањево, зошто Бугарија не ни стави вето за нато?

4. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    3.035
    Допаѓања:
    4.768
    Калето е Скопје, од таму Америка и' диктира на цела источна Европа.

На daylight му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.039
    Допаѓања:
    9.983
    Никаков сесре, ама не сфаќаат луѓево изгледа:?:

На Adidas888 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.335
    Допаѓања:
    90.007
    Што дека не ги продаваат,што ќар имаш од куќа кога нема жив човек.
    Ќе дојдат еднаш годишно ќе измијат терасите и ќе се вратат тмау кај тебе.
    Се е џабе ако нема луѓе.
    Тоа официјален односно неофицијален цел живот бил во употреба во Тетово но и ден денес нема проблем со споразбирање, ништо не е битно сменето од тоа што било.

На SummerGirl и Adidas888 им се допаѓа ова.
  7. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.247
    Допаѓања:
    26.560
    :rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.247
    Допаѓања:
    26.560
    Може нема толку како шо имало, ама дефинитивно има повеќе луѓе тамо отколку во истокот.
    Се кладам дека истокот ќе се испразни скроз пред да осетите вие некоја значајна разлика во западот.
    Во источна како прво, нема основни услови за живот. Памтам порано, се радувавме кога одевме за Ск, да го видиме Веро и Дм. Еј, на веро и дм се радувавме. Не па на нешто друго шо е и позначајно за живот, како болници и факултети.

На SummerGirl и Tanjamm им се допаѓа ова.
  9. Youknow

Youknow Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    2.205
    Допаѓања:
    4.398
    Точно, ако се сака!

10. Youknow

Youknow Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    2.205
    Допаѓања:
    4.398
    Ниту знам албански ниту има жива сила шо ке ме натера да го научам. Во кипер не пазарам и така е нај шкарт роба од најниска класа, на толку маркети таму да се запнам, исто и албанските мали бизниси ги избегавам. Нема филозофија, декларации на албански не се потребни, секој што е државјанин на Македонија има обврска да го знае мајчиниот јазик.

На SummerGirl, FreeToGo и Mrs. right им се допаѓа ова.
  11. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.301
    Допаѓања:
    9.313
    Па они го знаат, не е дека не знаат македонски, само не сакаат да го користат.

На SummerGirl и FreeToGo им се допаѓа ова.
  12. Antebellum

Antebellum Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    9.380
    Не можеш да речеш дека албанскиот јазик се почитува повеќе од македонскиот кога цело време свесно продолжува негрижата за македонскиот јазик. За македонскиот јазик не се почитуваат закони. Еве почнете од нелекторирани текстови на дневни и месечни медиуми и обични книги што ги читаме како полесна белетристика. Хаваријата во македонскиот јазик е стварно ШОК И НЕВЕРУВАЊЕ!!!
    За жал сега секој може да биде новинар, наставник, лектор...

На SummerGirl, Gosh и Tanjamm им се допаѓа ова.
  13. Youknow

Youknow Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    2.205
    Допаѓања:
    4.398
    Ако сакаат меѓу нив и тарзански нека зборуваат, ама во јавни институции треба да се поработи на законот и рестрикции. Па ако не им чини на некој слободен им е патот.

На SummerGirl, FreeToGo и Snowflake97 им се допаѓа ова.
  14. Bratot

Bratot Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    4.832
    Допаѓања:
    16.663
    Шиптарски не би учел по никоја цена, инаку ниту државава ја почитуваат, ниту легално работат, од таму им е кешот да купуваат имоти, да земат да ги гонат за криминал сите ќе се вратат назад овци да пасат во планините од каде што се симнаа, а крајната цел се знае која им е припојување со Косово и Албанија, така да колку повеќе преќутуваме и ги прифаќаме како мирољубиви и добри толку повеќе ја губиме државата.

Исклучоци има ама се мал и незначителен број.

На SummerGirl, Mumoftwo30, christinnn и 6 други им се допаѓа ова.
  15. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.433
    Допаѓања:
    13.928
    На НАТО му се допаѓаме? :rofl: Зошто му се допаѓаме? :^) Кој му се допаѓа, земјата, народот, кој?

Е добро тогаш, НАТО го заеба Путин, ја освои Македонија и ветува дека ќе ја брани од сите непријатели (y)

Комуњарски размислувања ептен.

На Snowflake97 и Adidas888 им се допаѓа ова.
  16. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.125
    Допаѓања:
    7.204
    Значи Кипер е најчкљ маркет. Роба од којзнае каде увезена. Се е копија и врска нема со оригиналот. Па уште пари ќе им оставам, важи. Ми се случило и мене да ми се обратат на албански, им кажувам дека на македонски треба да ми се обратат, ако пак се шиптаросуваат, како што милува една членка да каже, им кажувам да одјебат.

На SummerGirl, LiquidLuna, Gosh и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.480
    Допаѓања:
    13.719
    Не идеш во тој маркет и готово, додуша не ни требало да одиш ни досега. Мене од дома ме тераат да барам едно сирење што таму го имало, видов дека се е пилешко, говедско, прилагодено за муслимани и не е баш евтино. Не идеш и крај. Сега треба сите да бојкотираат. И за што одат воопшто? Еве јас дома кажав за случката и ми велат „ааа, во нашиот Кипер не се такви, љубезни се“. Јас моиве дома не можам да ги одвикнам, како слепци трчаат по оние свештарници каде нема ни каса, ни ништо, ама па на други зборувам.

И што треба НАТО, да дојде ли некој од Вашингтон да и удри две шлаканици на таа во маркетот? Што сте толку смешни? Која е Македонија на глобалната мапа, па и на регионалната? Никој и ништо. Не ти е криво НАТО што пред истото да се формира во светот, си продал села во Желино, Теарце, Липково, тоест предците продале, и веќе 100 години во некои такви села немаш ни ќорав Македонец. Од век и веков си бил јак трговец, и сега се чудиш, кога ти вели „не мораш ни да доаѓаш, ова е албански маркет“. Што сме дробеле, тоа сркаме. Глупостите што сме ги правеле, еве стигаат. Што се чудите? Овдека некои уште се со став Косово ќе било српско, еве косоварите српски ќе зборуваат по дома, во цркви ќе одат, српско знаме ќе вејат, српски песни ќе пеат, и Свети Сава ќе слават, само нека заповедаат Македонците, Србите, желбите ќе им бидат исполнети. Од маркет те бркаат во твојата држава, ти на НАТО правила ќе кажуваш или на било кој во светот, регионот итн.

Маркетите чии газди се Македонци, задолжително имаат вработени продавачи Албанци за да се разберат со муштериите од албанска националност.

На SummerGirl, Gosh и Snowflake97 им се допаѓа ова.
  18. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.301
    Допаѓања:
    9.313
    На Mrs. right, sino.o.oka, Tanjamm и 2 други им се допаѓа ова.
  19. FreeToGo

FreeToGo Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2014
    Пораки:
    1.208
    Допаѓања:
    1.770
    А не знам зашто, кога албанците совршено разбираат македонски.
    Разликата е во тоа што не сакаат да го зборат.

На SummerGirl, Mumoftwo30, sino.o.oka и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.480
    Допаѓања:
    13.719
    За да држат работни места и во приватен сектор. Во сите македонски маркети каде одам има барем по еден или по двајца. Еве во Стокомак најчесто пазарам, има една Албанка и еден Албанец. И тука па дури не им е срам, НАТО бе да им помогнело за бркања од маркет. Абе толку да се нема капацитет за нормалност, што е држава, како се функционира, тоа е чудо. Ај ЕУ нека ја известат, бркани биле во маркет. Еден Србин скоро на Косово изеде ќотек од муштерија оти не зборел албански. И ние во исти кош, не сме поарни од нив. Јас не гледам дека Хрват бил избркан во маркет во Загреб, Словенец во Љубљана, Црногорец во Подгорица. Тоа многу добро покажува на кое дереџе сме. А знаеме да ги решиме туѓите проблеми, знаеме дека корона не постои, знаеме кој ја измислил, за вакцините исто знаеме, ама во маркет не бркаат во нашата држава.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.