Не намерно да ги бирам,но испадна сите сериозни врски да ми се со дечки што припаѓаат на иста бранша.Не мојата.Дијаметрално спротивна.И сопругот,такоџе.
Sakam da raboti neshto shto mene bi mi bilo interesno . Inaku ne biram strogo po profesija, ama biram spored materijalnata sigurnost, toa da. Ne bi bila so nekoj pokraj kogo idninata ne bi mi bila obezbedena i ne bi bila ni so lugje chii profesii se previshe obichni za moj vkus. Ne bi me privlekle, ednostavno.
Професијата може да предизвика восхит ако нешто ме фасцинира, а тоа е далеку од пресудно за партнер. Важно е да работи партнерот, да се реализира себе си и да е задоволен. И од материјална страна е важно двајцата партнери да можат да се поддржуваат, тешко е за еден сам било да е маж или жена целата грижа да паѓа на еден.
Јас го бирам партнерот и гледам тој како се однесува со мене, како постапува, карактерот, а професијата не ми воопшто битна, нема јас да бидам со професијата туку со него.
Јас кога бирав партнер покрај другите ,,точки,, кои ми беа битни, ми беше и професијата. Кога си возрасен и кога размислуваш со полн мозок се ти е битно. Зошто ? Бидејќи несакав да работи во смени, несакав да е со ниско образование, сакав да сме ист интелект... Нормално, совршено никаде нема, но барем приближно да е. Не е беше пресудна професијата, но сепак... За секое тенџере има капаче, така да секој ќе си најде тоа што му треба.
Гледано од помлади години, младости и лудости сме мислиле на се освен на некакви критериуми кај партнерот. Годините летале заедно со паметот. Но, кога веќе созреваме и стануваме на некој начин оформена личност, и личност што знае што сака и преферира во животот, со став и свој карактер се гледа тука и многу подлабоко и покритериумски низ животот и нашите желби и гледишта. Се е поинаку, критериум секогаш постои на некој начин па така и некоја си професија, што пред се гледаме да се усогласиме и да си најдеме некоја си сродна душа по наша мерка нели, наш видик и заедничко споделена иднина, тема на мубет, планиви итн.. Да така ние всушност секогаш се загледуваме и симпатизираме токму во личност што одговара на нашите барања и желби, пронаоѓање и животарење во истата, љубовта на некој начин и доаѓа од заеднички интереси,гледишта, критериуми и планови.
Jas sum se ushte vo pomladi godini, a otsekogash sum imala zacrtano kriteriumi vo glava. Zatoa, vo idnina sekoj neka pishuva za sebe i vo svoe ime, ne e prv pat da gi zabelezhuvam ovie generalizacii i trgnuvanja od sebe za izveduvanje nekakva opshta definicija, shto ne izgleda ok.
A ok ke bide ako on e so epten malce pari? Kako ke im ovozmozish na decata soliden zivot? Kako ke imate za jadenje i za obleka? Kako ke gi skoluvate decata? Ne tropajte parite koi proizleguvaat od profesijata i te kako se bitni. Zivotot e skap vo ovie vremenina..Bez pari ne se moze.
Професија не е услов за квалитет на брак. Можеби за поквалитетен економски статус да, но за квалитетен брак не. Но, се е можеби. Тој што има работна етика и желба за успех во животот ќе го најде тој успех на еден или друг начин. На таков човек не му треба образование од 10 години да го исполни својот сон. Мал милион примери знам од Македонија. Според мене тоа што една жена треба да го гледа во еден маж се неговите манири, нивото на хигиена и физички изглед кои ги одржува, нивото на убава и толерантна љубомора и желбата за константно надоградување во животот. Ако видите машко кое се труди да работи константно без да мрчи и наоѓа мани воопшто не размислувајте дали да влезете во врска или не. Тоа машко нема да ве остави без леб никогаш. Верувај дека многу мажи што студираат во животот пропаѓаат или никогаш не се реализираат, затоа што тие никогаш не го почуствувале мирисот на улицата и суровоста.
Ако земеме да бираме партнер според професијата ке биде хаос пичке лудило Не ми е битна искрно професијата колку што ми е битно да работи чесно,парите се отепувачка не за џабе рекле старите,и сум осетил на своја кожа дека е стварно така.Имам други принципи во животот на кој треба да барам партнерка,доволно е да биде паметна,разумна,амбициозна другото ке си дојде со тек на годините.Башка во денешно време сите сме свесни како се влага на убаво работно место,и дека е џабе и дипломи учења ако го немаш правиот човек.Така да баталете ги тие пусти пари,гледајте душиката да ви е исполнета и среќна,парите како дошле така и ке отидат.
Незнам зошто воопшто сум цитирана, кога и во мојот пост пишува дека не е пресудна професијата, но сепак.. (три точки, што значи дека има т.н. резерва). За секого различно...нели. ?...колку луѓе, толку ,,правила,,. Е, за мене е битна професијата. Како ќе имаш квалитетен брак ако сопругот е шофер или има професија кога постојано бара отсуство од дома ??!!?? За мене е ОД ГОЛЕМА ВАЖНОСТ пристуството на двајцата сопружници во секојдневието. А постојат и жени кои не трпат секојдневно да се со сопругот, па им одговара да не е со денови дома и тоа за нив ветува квалитетен брак. На оваа тема секој за себе може да си каже, ама за друг-НЕ. Да се генерализира исто-неможе, бидејќи секој си има различни приоритети во животот и различни погледи.
Девојки, немој да ве лажат и фарбаат машкиве тука Moј совет е гледајте да си се омажите богатo и да си завршите голема работа во животот. Јебеш живот и љубов ако живееш како клошар. Ама искрено гледајте да е некоја потентна џукела. Ем што ќе ве шета и дотерува викендашки, ами ќе ве секса и тепа викендашки
Вака кога ќе размислам, не ми е толку важна професијата, туку она што го работи. Бидејќи нели, не работат сите по струка. А зошто ми е важно што работи? Затоа што не сакам партнер кој заради работата нема да го гледам, не сакам партнер кој ќе биде под постојан ризик и опасност на работа, па ќе го мислам додека не си дојде дома, не сакам парнер кому работата ќе му го диктира животот - и не, ова не е до човекот, туку до самото работно место кое не ти дава баш слобода да испланираш каде ќе бидеш за Божиќ, или за роденденот на ќерка ти. Да не се лажеме, ова се важни работи кои потоа многу влијаат врз врската/бракот. Така што, пак ќе речам - важно ми е што работи. На крај на памет ќе ми бидат парите ако нетрпеливо го чекам дома мислејќи дали ќе си дојде жив и здрав.
Проблемот е во тоа што не се обидувате да размислите малку подлабоко за ваков животен статус. Овој проблем не го ни ставате на памет, но утре несвесно се соочувате со проблеми и кукате како тоа ви фали дел од животот и не сте исполнети, нели?! И утре несвесно пак продолжувате да го иматр истиот став, дека љубовта победува се, но не, не е така. Значи врската на двајца партнери е само спонтаност, сите разврзани и разглабени муабети, сите ставови и гледишта, критериуми ставени на астал, сите вие ги доживувате спонтано и несвесно, така всушност и се вродува сета таа симпатија, емпатија и привлечност према другиот.
Си пишал коментар од 2011. Сега сме 2018 , па да те апдејтувам дека се зголемил процентот на 99 % Во скоро секој коментар пишале дека не е битна професијата туку требало да биде амбициозен, а ѓубрар не го сметаат за амбициозна личност. Тоа е, се материјалисти во денешно време
@Herrera - Да се разбереме и да бидеме реални, на место си е коментарот и се сложувам со истиот. Би сакал да кажам дека истата ситуација се случува и ден денес како што и во 2011 и нема некоја разлика од тогаш до ден денес, само што ситуацијата оди се побетер и побетер за жал... Но рака на срце и респект за оние девојки во кои што во нив сеуште има останато љубов на ова денешно време во кое се помалку и помалку ги има.