Дали би одбрале вечен живот?

Дискусија во 'Психологија' започната од Unfaithful18, 16 јуни 2010.

1. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.223
    Допаѓања:
    50.812
    Не би сакалa вечен живот.

2. butterfly33

butterfly33 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    1.252
    Допаѓања:
    1.100
    Прашањето ме потсети на дискусијата која ја водевме во прва година средно, при обработка на епот Гилгамеш. Тогаш мислењето ми беше неодредено, но со овие скромни +2 години зрелост, мислам дека конечно го дознав вистинскиот одговор, а тој е дека не би сакала вечен живот. Животот не би ја имал истата вредност, ако е бесконечен. Секојдневно се натпреваруваме со времето, сакајќи да извршиме се' повеќе работи, но и да оставиме некој белег кој подоцна ќе сведочи за нашето постоење. А, кога би знаеле дека животот е вечен, бесконечен, дека нема никогаш да заминиме од овој свет, се' би било подруго. Луѓето не би се труделе до толку колку што се трудиме денес... Ете, ова е моето мислење.

3. MerlinMonro8

MerlinMonro8 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2012
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    209
    Booпшто не би сакала вечен живот.Па што ќе правиш толку време на светов...ќе остариш,сите драги луѓе
    ќе си отидат,а и пари нема да имаш доволно за да си живееш нормално,па така кај психички ќе бидеш растроен така и материјално.Колку и да е болна смртта тоа е природно нешто и сите ќе доживееме некој да загубиме и некој нас ќе не загуби.Но што е тука е ..сепак мислам дека идејата за вечен живот баш и не е прифатлива за мене :) :/

4. Winterborn77

Winterborn77 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 март 2011
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    195
    Да но, ако сум вечно млада :$

5. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.974
    Едно време сакав, сега сфаќам дека не би го ценеле животот вистински доколку никогаш не завршува. Едноставно би бил безвреден, ќе го нема оној круг на семејство, на обврски и задоволства, на секоја поединечна работа што различното доба и возраст ја носи...Има поинакви начини да се живее вечно
    Како што би рекол Фреди
    But touch my tears with your lips
    Touch my world with your fingertips
    And we can have forever
    And we can love forever
    Forever is our today

На anabel-a му/ѝ се допаѓа ова.
  6. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    10.358
    Вечен живот сум мислила дека сакам, ама во последно време се што сакам е колку години ми се бројани, ваква како што сум да се замрзне времето, да не остареам ама да си ги изживеам. Баш вака, на овие години најубави, сеуште млада и убава, со овој мозок и памет, ок, со тук там некое сиво дебело влакно ама за тоа има чаре. Ич не ми е страв ако маж ми старее покрај мене, бар ќе има убава млада жена :lol:

Шала настрана, страв од старост оваа година ми се има набиено длабоко во коски. Не ми е страв од смрт. Сите не чека, и кога ми е време ќе си одам и јас, ама ми е страв дека еден ден како староста налега ќе почнам да си го губам паметот, и ќе си ги изгубам спомените, ќе ги заборавам луѓето околу мене кои се. Да не сум свесна дека треба да отидам до веце, и да ми текне дека треба а не можам сама да отидам, некој друг да ме бања и брише и храни додека јас ги вреѓам или тепам оти со тој памет така знам достоинството барем малку да си го одбранам. Да зјапам со саати како теле во шарена врата без да имам осет за време. Да изгубам цели денови, месеци и години без да знам дека поминале. Да сум жива а да не живеам, додека еден ден и телото не зариба.

На Li0ness му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Greeen

Greeen Истакнат член

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    728
    Допаѓања:
    568
    Би сакала вечен живот.

8. Dvolicen

Dvolicen Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2012
    Пораки:
    1.431
    Допаѓања:
    3.485
    Можеби би одбрал само поради 1 причина ,тоа што не сакам неправда а со вечен живот би се имало прилика да се исправи .Или пак неизлечлива болест,несреќа и изгубен живот залудно .(се тоа ме плаши да не ме снајде еден ден ).Но во суштина задоволен сум од себеси и текот на работите како се одвиваат во мојот живот, сега за сега немам потреба од драстични промени па не би го прифатил вечниот живот.Премногу лакомо ке ми делува да уживам само ЈАС ,но и не би било тоа баш уживање да бидеш вечен кога своите блиски знаеш дека ке ги снема еден ден. (како што сватив во еднина се зборува тука )

9. Dala

Dala Популарен член

Се зачлени на:
    17 септември 2012
    Пораки:
    1.512
    Допаѓања:
    1.890
    Не би одбрала вечен живот,ќе ми се здосади од живеење но можеби и не! :yawn:

10. Inna5

Inna5 Популарен член

Се зачлени на:
    22 април 2012
    Пораки:
    698
    Допаѓања:
    626
    не би избрала.

11. Katerinceee

Katerinceee Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    814
    Допаѓања:
    1.230
    Би избрала вечен живот ама вечно да сум млада... :)

12. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.822
    Допаѓања:
    101.106
    Не.И од овој ми е доста.

13. Dona-Ares

Dona-Ares Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    216
    па да би одбрала вечен,али на оваа возраст да си останам :lol: :lol: :lol:

14. sweet.star

sweet.star Истакнат член

Се зачлени на:
    7 октомври 2012
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    47
    Не,несакам вечен живот,никогаш не би одбрала,колку ми е судено,толку ке живеам. :)

15. Anna-Banana

Anna-Banana Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    3.897
    Допаѓања:
    4.903
    Во прва средно водевме разговор за ова.И тогаш и сега,со 1 година + зрелост би го кажала истото.
    Дека не би одбрала вечен живот.Ако постои вечен живот тогаш нема да е има истата вредност животот.Сакам да живеам како што ми е судено и колку што ми е судено.Дали би умрела денес,или би умрела по 50 години,јас животот сум благодарна на животот,затоа тој е најголемиот подарок од Бог.И го користам максимално,едноставно уживам во него. И онака никогаш незнаеме што носи утрешниот ден.

Така да едно огромно НЕ,за вечниот живот!

На Katalonka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Katalonka

Katalonka Активен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2012
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    13
    Вечен живот? ма не.
    Сакам живот исполнет со љубов,среќа и хармонија,не ми е важно колкав ќе биде.

На Sara123 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ocila

ocila Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2012
    Пораки:
    5.513
    Допаѓања:
    1.900
    не би избрала....доволен ми е и овој...

18. rrrrrrrrrr

rrrrrrrrrr Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    175
    Вечниот живот за мене е најголема казна што некој може да ми ја додели, а јас казна сигурно не би избрала.
    Зарем да ги погребам сите што ги сакам и јас да останам последна, сама, вечно да се мачам со таа помисла и таа празнина што никој не може да ја надополни?
    Како да живеам без луѓето што ги сакам, што ќе ми е таков живот?
    Живееме заради луѓето што ги сакаме со нив животот ни е исполент и убав, без нив животот е полош и од смртта :x

19. sweet-star

sweet-star Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2012
    Пораки:
    1.524
    Допаѓања:
    1.738
    Би одбрала долг живот,но вечен живот,не.Како ќе биде да гледам како сите мои роднини,пријатели ќе умрат,а јас да живеам сама?Животот ќе ја изгуби смислата,нема да сакам веќе да живеам.Доволни се сите задоволства и несреќи што ни ги нуди овој живот. :)

20. Artjoy

Artjoy Активен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2013
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    2
    не,шо би правела...
    вечниот живот ти се карактеризира со самотија,вечна самотија :^)