Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали да се живее со свекор и свекрва?

Дискусија во 'Брак' започната од Pubu-bubu, 24 јуни 2012.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975
    That's just sad.

Има некои работи што се очигледни, ама не мора да се кажат на глас.

На темава, не, ни во лудило.

Дома со моите не можам крајот да си го фанам, а не па со други. :worried:

Реално, знам дека сум аждајче, си имам мои рутини, навики, фикс идеи и така натаму.

Фала Богу си најдов дечко што исто размислува, па не морам да му објаснувам оти не требЕ дома да си седиме сите на купче. А мислам и сватовите не се нешто воодушевени од идејата. :D

На Amellie13, Dennings, theowndemon и 9 други им се допаѓа ова.
  2. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.850
    Луѓе, некои работи ние жените неможеме гласно да ги кажеме.
    Кој сака тутор?
    Никој !
    Може се тие и најдобри на свет, ама нема живот во 80 м2 две генерации (а сигурно нема да остане на две, ќе се родат и деца).Од време на време и сами немоежеме да се поднесеме, а не некој друг да трпиме.

Два чекори подалеку да си - сам да си.
    Кога ќе го ставиш клучот од внатрешната страна и кога ќе ставиш глава на перница, мирно да ти е.

Е сега...заби така да покажуваш е невостпитано и некултурно, ама си има софистицирани начини да се искаже и стори нешто ЗА СЕБЕ.
    Не штедете на кирија, колку и да е висока, вашите живци се поскапи.

На emiliana, theowndemon, poppie и 8 други им се допаѓа ова.
  3. meggle

meggle Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2011
    Пораки:
    835
    Допаѓања:
    2.614
    Ние пред да се земеме зборевме сериозно на темава каде ќе живееме. Него го следуваше спрат од куќа, јас од моите имам стан и исто така спрат од куќа. Станот веќе со години наназад се издава под кирија и ни носи сериозен приход, исто како и спратот од куќата, па затоа решивме да си живееме кај него, си средивме како што си сакавме, ем спратот не седи празен ем приходи си имаме од моиве недвижнини. Преубав однос си имам со неговите, исто како родители ми се, си функционираме одлично.
    Искрено, не можам ни да замислам како би ми било кога би одлучиле поинаку, вака кога и да ми е досадно или шубе да седам сама, се симнувам долу и си пијам кафе и си муабетам со свекрвата, а и таа доаѓа горе на чаша вино и муабет...

На Lolipop23, Martka, ocicka2014 и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Zumbula

Zumbula Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2011
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    139
    И ние сме збореле и претходно, не сака ни он, ама ете времето иде, а ние немаме др избор. Не се работи за посебен спрат, туку стан од околу 80м2. Вика желбите се едно, а реалноста ни нуди др. Буквално сум на раскрасница, знам дека понекогаш треба и да се жртвуваме ама никако не можам да се замислам таму.

5. Zumbula

Zumbula Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2011
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    139
    Ама он се изјасни дека не сака да ги остави неговите сами.. Јас секако не би дозволила, ќе идеме ќе им помогнеме и за пазарење и за се, ама на крајот сакам да си идеме во наш дом и да имаме наш ред.

6. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.349
    Допаѓања:
    113.092
    Мажена си за него или дечко ти е?

7. RosettaStone

RosettaStone Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2019
    Пораки:
    853
    Допаѓања:
    9.993
    Може не беше коректно од моја страна да те прашам за продажба затоа избришав мислење, сепак е надвор од темава.
    Ама во оваа ситуација кога дт не сака имаш две опции, првата да си останеш на твоето мислење или втората да пробаш во заедница ама под услов ако не ви оди да си се тргнете настрана. Ако не пробаш нема да знаеш, сепак голем е станот ќе си имате засебни простории и тие и вие, е сега ќе треба да си го направите редот заедно, ама искрено не очекувај дека ќе цветаат рози во заедница.

8. Zumbula

Zumbula Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2011
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    139
    Дечко ми е, планираме иднина и сакам од сега да сум на чисто, после касно ќе ми биде..

9. Belgin1

Belgin1 Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2017
    Пораки:
    850
    Допаѓања:
    8.360
    Девојче со последното мислење во темата си во право. Ваквите работи се решаваат на време зошто каде, како и со кого ќе се живее е сериозна работа. Знам за многу бракови кои се распаднале заради вакви работи.
    Нормално е како и сите млади да си сакаш свој и личен простор, нема ништо лошо во тоа. Е сега, не можеш да знаеш какви се неговите дури не отидеш да живееш месец, два, пет со нив. Вака кога ги гледаш повремено сите се океј ама друго е кога ќе им влезеш во куќата. Некогаш и со нашите дома не можеме да се поднесеме камо ли со други луѓе. Јас би инсистирала за живот посебно, никако во заедница. Дечко ти сега може да ти каже се и сешто ама утре ако дојде до конфликт не можеш да знаеш дали и колку ќе застане на твоја страна и што ќе биде. И да сте посебно, секако ќе им помагате на неговите. Чим тие имаат стан и да сте посебно ако е единствено дете станот пак ќе си биде негов. Не е баш дека немате варијанти.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  10. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.248
    Допаѓања:
    39.606
    Трезвено размислуваш, се надевам нема да те омекнат.
    Свесна си дека во моментот кога ќе се вселиш таму автоматски ќе станеш и негователка на неговите болни родители ?

На oblace1, CameliaMiller, Emy867 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Zumbula

Zumbula Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2011
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    139
    Свесна сум за се, разговарав и со татко ми, еве вика и јас како да син не можам да го оставам дедо ти болен. Исто би постапила и јас, затоа викам дека го разбирам. Себично од моја страна би било да си го гледам само моето, и не можам да речам еве ние ќе прекинеме затоа што ти не сакаш да ги оставиш твоите. Од др страна еве уште непојдена јас се напнувам. Врската/бракот понекогаш бараат и жртви.. Стварно не знам како да постапам..

12. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.349
    Допаѓања:
    113.092
    Јас на твое место би ставила ултиматум, или си со нив или си со мене настрана од таму. И НЕ, не си себична! Станува збор за животно прашање. Со тоа што си одите раат сте и вие и тие. За помош за пазарење тука ќе сте секогаш. Тоа не е причина за останување.

На oblace1, CameliaMiller, Emy867 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Taurus 04

Taurus 04 Нов член

Се зачлени на:
    13 јануари 2020
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    7
    Jas potpolno te razbiram, ziveam vo zaednica i kolku i da se dobri roditelite na soprugot ke postojat nesoglasuvanja. Nemanjeto privatnost gushi. Mozete da gi gledate roditelite iako ziveete oddelno, vie so toa ne se otkazuvate od niv, tuku si barate mir i samostojnost.

На Zumbula му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Poyraz Karayel

Poyraz Karayel Истакнат член

Се зачлени на:
    13 мај 2018
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    906
    Мислам дека е најдобро самостојно да живеете, финансиски независно...
    ...како Меган и Хари...

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    А чекај, не е себично да заробиш некого да те негува? Значи за тие 80 квадрати треба измеќарка да си?

Да се 800 квадрати па да се замислиш, ама во тие 80 вие ке имате спална и заедничка кујна, така? А соби за децата?

Што да прават оние родители кои имаат женски деца? Кој ке ги негува нив?

Колку само е неприродно тоа чувство дека си должен...

Кредит за стан се отплаќа 25 години, долгови никому нема да оставите, банката фино лепо ке прати извршител и туто комплето на улица.

Баба ми има 80+ години. Замисли некој да чекал она да умре за да наследи имот и да ЖИВЕЕ. Еве јас годинава правев свадба. Теоретски, би можеле да бидеме во стуација да на 100 квадрати живееме 4 генерации - баба ми, моите, јас и правнуци.

На Lolipop23, oblace1, Amellie13 и 11 други им се допаѓа ова.
  16. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.565
    Допаѓања:
    43.000
    Не сфаќам што е себично, па и моите баби и дедо се стари па не очекуваат од моите да се таму 24/7 да ги пазат, затоа ли се прават деца за да има после кој да те чува. Бог да чува се вика ова. А што не му речеш абе само твоите ли се родители ако е за тоа. ете и моите ќе стареат и веројатноста дека ќе бидат болни еден ден е голема ајде кај моите да живееме или пак секој кај своите, а јас и ти брачни должности ќе тераме еднаш неделно...не знам не се ми јасни тие мажи. За помош секогаш ќе сте таму, ќе отидете што и да треба ама ако живеете со нив што се очекува да им бидете негователи?
    Јас разбирам ептен ситуација ако родител е ептен болен,сам и не може стварно, да го земеш при себе, ама тогаш го вметнуваш во твоја рутина и де прилагодува тој на тебе, а не обртно.

На dayla, mal.ecka, Lolipop23 и 8 други им се допаѓа ова.
  17. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Јас не би се мажела ич ако треба да живеам во заедница со некого. Не сакам во заедница со мои родители, а не па со негови. Во здрава нога не си ставајте трн.

На Amellie13, Annora, T.e.d.d.y и 8 други им се допаѓа ова.
  18. felisitas

felisitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    378
    Допаѓања:
    1.145
    Еее па твоите родители женски деца имале, сами ќе се, нели ги знаеше ти правилата македонски?
    Батали твоите, должна си туѓи гзови да бришеш, се извинувам на израз.
    Не се однесува лично поракава, генерално зборам.
    А па кога се браќа и заедно со родителите нивни ќе се договорат кој брат ќе ги гледа (facepalm) Идните снаи кој ги врти шо мислат, најдобро уште на првите дејтови да си ја расчистат судбината.

Јас сум за тоа да се помага на родители, меѓутоа рамноправно. И секогаш се борам против оние наметнати глупави правила со машки и женски страни на фамилиите.

На fana, CameliaMiller, lovestoneddd и 2 други им се допаѓа ова.
  19. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.993
    Ќе си купите стан блиску до нив, и ќе претрчувате за помош. Станот секако него ќе му остане. Никој болен никогаш не останал сам на светот. Ќе одите (оди) еднаш или два пати неделно, ќе се заврши помошта што и да им треба, пазарење, готвење, средување. Понатаму, имате опции, ќе го издавате под кирија, ќе го продадете, ваша математика, ама ќе дојдете сами дома ќе се гишнете и ќе спиете спокојно.

Последна измена: 21 јануари 2020
    На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    А како стоиш вака со неговите, во какви односи сте? Дали пиете кафе заедно, поминувате време за празници, дали разговарате на сериозни теми?
    Со дечко ти дали сте самостојни, вработени, со ваши финансии? Дали имаш поддршка од него кога ќе претераат неговите?
    Зашто ова конкретно што ви рекле да си ги чувате парите ми звучи баш како родителска грижа. И моите и неговите ни даваат такви коментари зашто сме нивни деца и мое е дали ќе ги послушам. Јас сум сигурна дека дечко ти не бара од тебе да ги чуваш неговите, туку ете во машката глава не е логично да плаќа кирија кога има негов стан. Ако во тој стан си имате ваша соба, ако неговите не прават проблем да ви доаѓа друштво на гости не знам зашо не би отишла таму. Само мораш да бидеш сигурна дека ако настанат било какви проблеми, дечко ти ќе биде реален и рационално ќе размислува.

На Zumbula, RosettaStone и Stressed Out им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.