Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали да се живее со свекор и свекрва?

Дискусија во 'Брак' започната од Pubu-bubu, 24 јуни 2012.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.089
    Допаѓања:
    55.788
    Ако немаме услови за посебно живеење сѐ уште нема да се земаме дури не имаме. Како сега на пример.
    И ние раат ќе бидиме и старите.

Добро рече некоја членка погоре јас со мојве не сакам да живеам не се трпиме веќе, камоли со неговите.
    Мирот е најбитен од сѐ и сите.

@Bela Vela не попуштај. Кажи му дека не прифаќаш ништо друго освен имање свој дом в град. Не би да претпоставувам ама сигурно неговите го имаат премислувано за да те "земат" кај нив да има кој да им помага низ дома.
    Познавам еден пар од кај нас раскинаа свадба заради ова прашање што не си го решиле навреме. Девојката не сакала заедница туку в град да живеат сами, овој не попуштал и се разделија. Барем така се зборуваше.

На Dust, Doozy, crazylady и 5 други им се допаѓа ова.
  2. felisitas

felisitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    378
    Допаѓања:
    1.145
    Сосема си во право и те поддржувам. Вие убаво сте си планирале каде сакате да живеете и сега тој во заден момент менува план, нешто што никако не можеш да го прифатиш ти.
    Неговиот план е најлош што може да се понуди, полош и од живот во заедница.
    Како што прочитав, има план да градите нова куќа, лепенка со старата?
    Значи ќе дадете еден куп пари сепак, и во село да е пак пари кошта нова куќа, од темел ќе ја градиш а никаде нема да фигурираш црно на бело. На заеднички имот со татко и брат, ни твојот сопруг нема да го има како сопственик.
    Ова ми е како најголем прашалник, а после идат на ред другите пропратни проблеми што нема да имаш приватност, мешање итн.

Сигурна сум дека неговите имаат удел за така да смени план одеднаш а претходно сакал поинаку.
    Јас знам по девер ми и јатрва ми, они пред да се земат си имаа план да си купат стан, старите негови не знаеа за тоа, и кога им кажаа немаш појма каква галама, какви кавги направија. Старата викаше и го одделила синот.

Стој си на своето, немој да пропушташ поради туѓи желби и сваќања да живееш живот што не ти одговара.

@makedon81 не знам зошто и одиш во контра напад. Демек кај мајка и би трчала. Убаво изнесе таа каде сакала и дека било тоа заедничка желба која се променила во заден момент. Не ја спомна мајка и и не е во ред да се измислуваат работи што не се кажани.

На Bela Vela, 1209 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  3. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.661
    Никако. Повекето се застарени сваќања и љубоморни на снаата свекрвишта неиживеани, секоја чест за исклучоците

Не маж ти сака да е до мама и тате за да не ме маче многу по дома нели ако живееш со свекрва дека можеш ти пред неа да го натераш да чисте и пере дее. Ако живеете сами има многу компромис. Дека синчето да и се маче, кредити, сам во станот, да има контрола и над тебе де дека ке одеш во селото си и нема напредување. Бегај бре од такви жено, што ке правиш во тоа село со и неговиот брат и мајка, и татко. Да неможе човек една партија секс на раат да имам :D

Последна измена од модератор: 10 март 2020
    На crazylady, Bela Vela, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.204
    Допаѓања:
    8.431
    Бегај дури можиш не прави таква грешка Постави му услов дури не е касно...

На SummerGirl и Mantub им се допаѓа ова.
  5. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.204
    Допаѓања:
    8.431
    FB_IMG_1584024153113.jpg

На ku4ence, Watermelon96, mKdevojce и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Не можам да разберам една ствар. Ние жените (барем поголемиот дел) без разлика од каде доаѓаме сме толку спремни и храбри, можеме 300 решенија да најдеме како и каде да живееме. Може доаѓам од палата и од богата фамилија ама не жалам по тоа што го оставам туку ќе се нафатам да живеам во куќа, стан, под кирија, во странство и сл. Ама кога доаѓа ред на 'мажот', па чекај сеа зашто кредити, па зашто да се селам, зашто да се мачам, види мамичка каков спрат ми направила, па види колкав двор имам за доградба... Пи*ки.

На JoanaS, done, ku4ence и 18 други им се допаѓа ова.
  7. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.474
    Допаѓања:
    13.544
    Како себеси да се слушнав како зборам :clap:

На crazylady, Nausicaa, NEA и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Fleur-De-Lis

Fleur-De-Lis Популарен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2012
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    1.648
    Точно. Жените можат да се откажат од "палатата", ама мамините не од мама.

На done, crazylady, Nausicaa и 4 други им се допаѓа ова.
  9. mynameislove

mynameislove Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    1.480
    Допаѓања:
    12.626
    Не можам да кажам дека моите свекор и свекрва се лоши луѓе. Напротив, додека бевме дечко и девојка копнеев по таков хармоничен однос кој они го имаа дома, додека јас потекнував од дисфункционално семејство.
    Сега пак со тој однос пропратен со мешање од типот не вака, така ми смета многу повеќе од што замислував. Јас сум повлечена, а они премногу отворени. И како таква понекогаш сакам да се изолирам оти така ми е поубаво.
    Иначе ние имаме посебен спрат со внатрешни скали (кој сега го реновираме) и голема пространа тераса која е атракција за нив во топлите денови. Па тука се чека едвај кафето или ручекот да биде на тераса горе и понекогаш комшиките да се поканат на кафе. А за да отидеш на терасата мора да поминеш низ дневната соба.
    И нормално ми смета таква френкфентнот, па и од нив да е. Они доле имаат тераса ама горе е покомфорно, доле кучето им досаѓало да испијат кафе. А може и јас сакам на рај сама или со мажот да испијам кафе.
    Досега и во иста кујна готвевме па вообичаени мешања, макар и тоа јадење да сум го правела десетици пати. И оти си снаа нормално ќе си поќутиш.
    Мислам дека со опремување на спратот ќе имаме повеќе приватност, или ако немаат совест ќе мора другчие.

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  10. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.205
    Допаѓања:
    36.678
    @mynameislove се знае кое е другото решение. И верувај дека така е најдобро. Од искуство зборам. Ние од старт сме сами, ама кога и да отидеме кај неговите, седиме 3-4 дена. Е тие денови ми се ужас. Истото низ кое ти поминуваш моментално. Ама таму ќутам. Не можам да и забранам да ги вика комшиките на кафе.....или да вика гости кога сака. А кај мене дома е поинаку. Правам што сакам. Потешко е финансиски, ама раат ми е главата. Нема кај мене доаѓање кој кога сака, туку јас кога сакам. Веќе ништо не ми презборува. И јас едно време ќутев, ама после тоа ја подбрав. И јас сум дојдена од нечија фамилија.

На ku4ence, crazylady, mynameislove и 2 други им се допаѓа ова.
  11. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.661
    Не само тоа па и ако е сам со партерката плаше се од обврски а денес сите што ги знам што се оделени 50 50 се делат домашните обврски. Викаат си оваа ако нејќе ништо да прае дома и ако е нон стоп излезена пак ли ке се вратам тука за губитник да ме сметаат. БЕГААТ ОД ОБВРСКИ

На Jana06 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  12. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Potpolno isto i ne bi menuvala nisto.
    Imame i tamu demek sprat no nie ne sme menuvale nisto si sedi taka.
    I taka ke si ostane.
    Eventualno wc bi go renovitale zaso e krs...
    Oni ne stavile ni sajka od 1965 ja li da im ja pravam.? Nemoze ...
    A mm ko ke se nanervita i saka da go pravi i da sredyva ama ko ke posedi tamu 2 3 5 6 dena se predomisluva odma:bow::bow::bow::bow::bow::bow:

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.205
    Допаѓања:
    36.678
    Исто. Пред некое време реновираа во куќата, ама ептен им дојде нож под грло. Инаку немаше. Стиснати се за такви работи. Ја сум кажала...немам намера да реновирам во нешто што не е мое. Кај нив они нека си мислат. Маж ако сака нека реновира. А можевме со нив да живееме. Свекрвата сакаше да живееме со нив (буквално ќе се стискавме во една соба) додека да направиме куќа. Веќе имаше испланирано за нас. Јас одма се побунив. Познавајќи ја каква е, направив одличен избор.

14. felisitas

felisitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    378
    Допаѓања:
    1.145
    Мораш да ги оддучиш од таа навика кога им ќефне да се качуваат. Ти пишав за ова оти мене лично од кожа би ме вадело. И нивна да е куќата како и да е, ако ви отстапиле спрат треба да ви почитуваат приватност.

Повлекувај се почесто горе, ако одиш на работа после работа дремни си таму и такви работи, да се наоѓа во небрано кога ќе дојде.

Веројатно сеуште си го осеќа свој тој дел, ама мора да е свесна или друг да ја освести малце дека не е ко што било.

На crazylady, mynameislove, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Vasite barem renovirale nesto,nasite nisto se e kako napravile starite,si napravija soba dole koga nas najmn ni trebaa pari nikogas ne ne prasale dali nesto ni treba i kako ziveeme,ama nikogas...
    Kupyvavme stan oko ne im trepna...ni kako, ni sto, ni imate, ni treba li.. nisto...nisto..
    Epa toa e...

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  16. mynameislove

Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    1.480
    Допаѓања:
    12.626
    Да стварно, не можам да ги разберам старите. Изгледа скоро секаде си земаат премногу за право. Му викам и на мм на комфор ќе заборават малце кога го отстапиле спратот, башка што почна од кожа да ме вади како што викаш и тоа и некои други забелешки. Пред тоа не бев ваква. Не спомнав дека и кога ќе излеземе прва прилика они се качуваат на тераса. Избегнував да правам јадење кога сме иста смена, баш од таа потреба да се искоментира секогаш. Сега ме теши тоа си правиме кујна горе, па ќе ми олесни многу.
    Нека проба и таму да се меша :^)
    Може сум позатворена личност, ама нека бега некој подалеку кога ќе експлодира мојот бес.Не сакам на тој начин да се разберам со неа.
    Иначе се повлекувам ,после работа особено. Мислам дека давам на знаење колку си ценам приватност, ама кој да прочита.

На emiliana и SummerGirl им се допаѓа ова.
  17. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.204
    Допаѓања:
    148.426
    Јас сум моментално избегана кај свекор и свекрва со детето од ситуацијава со короната. Тие што живеете со свекор и свекрва сте благословени до некаде . Ручек, чување деца, помош, се. Бар свекрва ми. Ко у ресторан секогаш. И дека трудна сум сега ( мада таква си е секогаш) се по мене е. Си има мнооогу маани,ама па и ја не сум совршена. Инаку сами живееме со мм, претешко ми е. Оди носи дете на градинка, зимај, работи приватен бизнис, носи на активности, чисти, пери, готви, се на грб. Тие што живеат сами најмногу можат да разберат. Не е само плукај по човек. Не заборавајте, у нивна куќа сте влегле.

Последна измена: 14 март 2020
    На Dalia93 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  18. mynameislove

Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    1.480
    Допаѓања:
    12.626
    Па ако сме влегле у нивна куќа не сме и нивна сопственост. Башка што ако ти си благословена со таква свекрва сите не се. Ј
    Знам дека има и полоши и од моето и тоа многу полоши, но секој да си ги знае границите.
    Не може две години да ги правам јадењата, а некој параноично да ми вели стави сол доволно? Зејтин? Па мешај ќе ти загори и сл.
    Башка и кога спружирам алишта, оградата избриши ја на секое, а што правам досега?
    Нека се и ситници за некој, стварно сметаат. А уште х такви ситуации.
    И јас не сум совршена далеку од тоа. Но, свеста кај е тука, башка и кога отстапиле спрат местото се знае кај им е. Се што е претерано не чини.

На ivana--aerodrom, crazylady, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  19. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.205
    Допаѓања:
    36.678
    Ако ти отстапиле спрат од куќата мислат дека го фатиле Господ за м*да. Па уште и ќе ти командаат. Ретко да ти се погодат саглам свекор и свекрва. А за мешање во штипки....ехееее...колку примери имам. Се она знае...она е најпаметна. Зошто сум ставила толку вода во ѓезвето, требало помалку. Зошто сум ставила 2 лажички шеќер..требало една. Зошто сум ја ставила лажицата од лево...требало од десно. И ред други примери.

На crazylady, Spidy и mynameislove им се допаѓа ова.
  20. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.204
    Допаѓања:
    148.426
    А ако не ти одговараат нејзините правила наместо да се нервираш да си идете под кирија или да си уплатите свое?
    Оти нема и јаре и паре.
    Кога си во нечиј дом ќе научиш да не се нервираш и да почитуваш туѓи правила. Ја за да не морам, си живеам со сопругот сама. Кредитот ми е 20000 денари месечно. Се мажев? Значи сум самостојна. Ако не сум и чекам од мама и тато, тогаш не се мажам и не раѓам.
    Не си ич у право.

На crazylady и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.