Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали да се живее со свекор и свекрва?

Дискусија во 'Брак' започната од Pubu-bubu, 24 јуни 2012.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.234
    Секоја чест Камелија што имаш толку време да го најдеш она што го имам постирано, само за да докажеш дека вие неколку членки тука сте многу свесни, со правилни избори, напредни, самостојни, продолжи ја низата. Со неколку зборови, подобри од другите.
    Како викаат, жива да бидам, да видам.

Следен пат кога ќе одиш на свадба кај бремена невеста наместо честитки, баш прашај ја ,,како во 21 век си дозволи непланирано да забремениш". Што знаеш може како членкана што се прави дека го има напишано тоа со неомаловажувачка конотација, нема да те сфати погрешно.
    Иронично Камелија, те боли за мачките, ама од друга страна си земаш слобода да критикуваш други луѓе со свои избори.

Ме интересира, што ти пречат луѓето што живеат со свекор и свекрва, што непланирано забременуваат, што пишуваат во соодветна тема за свои проблеми?
    Зошто драга Камелија чувствуваш потреба да се наметнеш како подобра од некого?

Туку баш тебе ти реплицирав со пример. Што планирано има во забременување покрај користење на дијафрагма?

Се пишува колку само инает да се водело.

На H.VAGA, Anyshka и Mnik им се допаѓа ова.
  2. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.462
    Допаѓања:
    7.839
    Ако користиш заштита, 99% се шансите дека нема да останеш бремена. Има случаи кадешто и покрај користењето на заштита останале бремени. Но, да имаш НЕЗАШТИТЕН однос и да се прашуваш како можеше да останеш бремена, е глупост и лудост. Сите знаеме како се останува бремена.
    И да, нема ништо лошо во планирање на деца и семејство.

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Alexandrite

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.234
    Е добро, а што има лошо во тоа да останеш бремена непланирано и да сакаш да го задржиш бебето?
    Според тебе треба да абортира, бидејќи децата треба секогаш да се планирани?
    Не те разбирам што сакаш да кажеш.

У куќа им се напикавте на луѓето. Сега и во матката.

Најинтересно е што ти тргнуваш од позиција да даваш совети, а немаш ништо допирно со темиве. Ти така мислиш дека треба и ќе правиш и ќе функционираш.
    Кога ќе направиш и функционираш, врати се и кажи кој точно дел го почитуваше од сите твои мудрости на тоа како треба да се живее.

На Mnik, H.VAGA и Anyshka им се допаѓа ова.
  4. Just.do.it

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.462
    Допаѓања:
    7.839
    Има лошо ако останеш непланирано бремена, а да немате договорено каде ќе живеете и со кого. Исто така и за финансиите немате разговарано.За се треба да се разговара пред да се роди дете.
    После тоа ќе се жалат од свекрвите. Се тоа се разговара пред брак.
    Поглупо мислење од тоа не знам како останав бремена, а притоа ИМАВ НЕЗАШТИТЕН ОДНОС нема.
    Деца се планираат. Семејство се планира.
    И да, ова е форум и без разлика дали имам или не допирна точка со темата, може да си го искажам мислењето.

На Angie1432, buba4e89, Ursi и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    12.320
    Инаку како информација, не постои веќе проектот Купи куќа, купи стан, 2022 беше последна.
    А за становите со врски што зборите се социјалните станови и немаат никаква поврзаност со проектот.

На Mnik и Anyshka им се допаѓа ова.
  6. Alexandrite

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.234
    SmartSelect_20230624_233041_Opera.jpg
    SmartSelect_20230624_233018_Opera.jpg
    SmartSelect_20230624_232953_Opera.jpg
    SmartSelect_20230624_232935_Opera.jpg

Ајде Чка што има амнезија за помошта што ја добила, сепак 5 години поминале.
    Ти бе сине. Една година.
    Арна и ти си била. Од некое магаре, на коњ си се качила, па сега смени наратив, што е филозофијата зад ваквата промена не знам, но нешто те мачи, се гледа.

Сакам да кажам, ти може да сонуваш како ќе биде и може да замислуваш како треба да биде.
    Знаеш колку планови сум реализирала во животот? На прсти се бројат. Затоа што ти планираш, животот си тече непланирано.
    И ти џабе си правиш во паметот планови, кога секако ќе правиш нешто што не ти е во план.

Е сега, пази, ако останеш непланирано бремена, тоа значи нели не си планирала, па ме интересира на непланирано како се прават планови за планирање на деца, имот и други планови кои не ти биле на ум пред непланирано да забремениш.

И уште ова, на кого се жалат за свекрвите, дома ти дојдоа или во соодветна тема за таа намена?

На Mnik, H.VAGA и Anyshka им се допаѓа ова.
  7. Just.do.it

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.462
    Допаѓања:
    7.839
    Се гледа дека си исфрустрирана, па најде на форум да се тешиш.
    ДЕЦА НЕ СЕ ПРАВАТ НЕПЛАНИРАНО.
    За тоа се збори пред да се направат децата, без разлика колкава е платата.
    А да, заборавив, за тебе секогаш полесно е да се бараат изговори отколку да се почне со работа и самостоен живот.
    ЕДИТ: Како се измеша во темава.
    Дискусијата беше за непланирана бременост. Ти тука плати спомнуваш. Па баш заради тоа треба да планираш. А не да имаш однос незаштитен и после прашувај се како остана бремена.
    И во странство и во Македонија, децата се планираат. Зашто со децата и трошоците се зголемуваат. Не само направи ги, после нема доволно за јадење.
    Се согласувам дека Македонија е ужасна за живот, но тоа не е доволна причина да се тешиш дека деца се прават непланирано.
    И во странство планираш. Не да имаш незаштитен секс и после ама јас не знам како останав бремена.
    Едуцирај се.

Последна измена: 25 јуни 2023
    На buba4e89, Cka и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  8. Alexandrite

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.234
    Ах заборавив, твојот омилен збор ,,исфрустрирана":D. Не сум јас таа што сите и пречат и за сите има што да искоментира. Ама добро, јас сум таа што е исфрустрирана.
    Како да ти кажам дека животот ми е убав и доволен, за да не патам за туѓиот живот. Нешто што ти правиш, а се сметаш за неисфрустрирана. Нова дефиниција можеби е во прашање.

Туку,
    ова погоре што се ако не се изговори?

Ти до каде си со самостојноста, ќе да ја остави на форумот. Нервозно чита и троши струја касно навечер додека друг и ја плаќа:D

Лечам фрустрации ако имам разбирање и за тие што непланирано забременуваат и живеат со свекрви. О, боже жено.

Еве и јас да се едитирам.
    Во странство нема непланирана бременост. Македонците го измислија тоа.

На tanjita, Mnik и Anyshka им се допаѓа ова.
  9. Just.do.it

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.462
    Допаѓања:
    7.839
    Ха ха
    Очигледно е дека си издржувано лице и друга занимација освен детето немаш.
    Затоа имаш и толку време на форуми да дремеш.
    Деца се планираат. Не знам кого се трудиш да убедиш, себе или мене. Изгледа себе.
    Како може бе во 2023 година да мислиш дека деца непланирано се прават? Ова се учи во 8 одделение по биологија, како се прават деца.
    Како знаеш кој плаќа сметки?
    Јас не сум како тебе да чекам и зависам од друг.
    Во странство многу помал е процентот на несакана бременост.

На buba4e89 и Ursi им се допаѓа ова.
  10. Alexandrite

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.234
    Не би да се спуштам на твоето ниво, не ми доликува.

Само да те прашам, ти што занимација имаш и како тоа не дремеш на форум, кој тоа ми пишува од твоето име?

Кога ќе напишете нешто вакво. Па кој ви се уклучува од акаунтот за да дреме на форумот и да ми реплицира.

И ај не ме замарај веќе со тоа деца се планираат. Очигледно е дека не сфаќаш што пишувам. Запнала таа едното те исто.

Ти не сфаќаш дека не има секакви со секакви судбини.

И уште еднаш детето да не ми го спомнуваш. И да сум издржувано лице, пази каков поим користиш, од твој џеб не земам.

Од самостојна, само една Стојна си.

На Mnik, Anyshka и felisitas им се допаѓа ова.
  11. fbaby

fbaby Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    11.530
    Само за ова морам да те демантирам, тинејџерската бременост е најзастапена во странство.

12. Just.do.it

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.462
    Допаѓања:
    7.839
    Ако имам незаштитен однос, не е судбина. Е одлука.
    Заштитата е 99% сигурна.
    Ти се расправаш со цел форум.
    Претходно тврдеше дека таткото не е потребен за бебето. Сега збориш дека деца се раѓаат непланирано. Само небулози пишуваш.
    Не мислев на Америка.
    Конкретно во ЕУ многу помал е процентот.

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Alexandrite

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.234
    Не ми вади зборови од контекст. Многу добро знам што имам напишано и зошто. Го кажав тоа од аспект дека таткото не дои, туку мајката, и нејзината улога е многу попотребна и позахтевна кога се работи за новороденче. Никаде не реков дека бебето треба да расте без татко. Во првите денови и месец кога не знае ни каде се наоѓа, таткото повеќе и е потребен на мајката за помош, отколку на бебето, особено ако бебето е на доење. Нешто што ти не го сфаќаш, а се брцаш во секоја тема како да ја сфаќаш.

И деца се раѓаат непланирано. Самиот збор постои како факт. Непланирано, немаш во план да забремениш. Толку просто значење има. Не знам што се губиш.

14. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.198
    Допаѓања:
    169.802
    Немаш план да забремениш ама имаш план да се ебиш без заштита
    трагикомично
    Деца се раѓаат планирано оти сите сме свесни дека со секој однос незаштитен има шанси за бременост
    не се правите дева марија

На Harper, Gosh, Angie1432 и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Alexandrite

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.234
    Може да се ебиш и со заштита и пак да забремениш.
    Оти вие и кондоми и апчиња и скафандери носите за време на секс:drunk:

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.198
    Допаѓања:
    169.802
    Се може само да се осамосталиш неможе
    точно у право си

На Harper, mssuniquee, Angie1432 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.969
    Допаѓања:
    134.893
    Додека не сме почнале со бришење ве молам вратете се на темава а таа е
    Дали да се живее со свекор и свекрва?
    На тема не/сакана бременост разговарајте во соодветна тема :)

18. Alexandrite

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.234
    Можеш, ако имаш услови.
    Бидејќи според кажаното, или треба свекрва да даде стан под хипотека, или твоите цел живот да рмбаат за да ти купат или мажот да го гледаш поретко цела деценија.
    Првите две се создадени услови, последното цена која треба да ја платиш.
    Услови немаат сите, а и сите не сакаат да ја платат таа цена.

Наравоучение, на никого не му е совршено и сите имаат проблеми. Дали свекрва, дали финансии, дали изладени односи, дали караници. Дали сме ја изгубиле свеста и емпатијата попатно се прашувам. Секогаш туѓото е решливо, но кога станува твое сфаќаш колку е комплексно.
    Затоа гледај си за тебе и ако немаш совет, а наместо тоа досетка, потсмев, навреда, задржи си го за себе и не биди уште една причина за на некој да му биде уште потешко.

На Mnik, Akapulka и Anyshka им се допаѓа ова.
  19. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.448
    Допаѓања:
    96.586
    Или да бидам подиректна
    - слепо да не прогледа

Колку луѓе има на форумов што градат, купуваат, СТВАРНО имаат и си молчат.
    Ама куќава на дотичната стана кошмар веќе по форумов, нејзината и на маж и пожртвуваноста, способноста, нејзиното образование...се нема друг муабет, се тоа па тоа.

Со глава гарантирам дека има далеку поспособни членки, поситуирани, пообразовни, ама тие таквите траат и прават.
    А ова, тиква кад се покондири...ела да те видам.

На MacenceEna, ForeverYoung, Stressed Out и 9 други им се допаѓа ова.
  20. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.820
    Допаѓања:
    266.954
    Абе не туку разводнувај сериозни проблеми, жени со вакви размислувања се жени што ташак ги боли за други жени. Барем да прочиташе што ТИ си постирала, може ќе научеше нешто.

Знам колку случајно се бремени на 99% од свадбите, дете прават намерно пред свадба да биде за сваки случај. Ама ај ќе се прајме наудрени дека не е така. Или не знам ни која тема беше, мажот без дозвола свршил у неа, па не било трагично :drunk:

Ако ти не си осеќала притисок или си имала можност да бираш, најголем дел од жените во светот НЕМААТ, тоа пишува на линкот што ТИ го постираше.

Мене ме заболе во Македонија која од каква причина се мажи, не можеш со сила да им објасниш дека ако него го жуља кондомот, можеш да му кажеш НЕ.

Која кога сака нека раѓа, ама не туку замачкувај дека тебе може нема да ти кажат, ама голем број на жени во светот и во Македонија, се до таму потчинети што ни сами не решаваат дали и кога ќе раѓаат.

За невестите немам што да ги прашувам, ниту ми се битни тие со дебилно размислување прво трудноќа па брак. Ама битни ми се тие што ТИ во твојата статистика ги забораваш - што не биле прашани, не ни сакале, и се под притисок да родат. Тоа е несакана бременост да, ама само од нејзина страна.

Ми сметаат луѓето што не се писмени за многу работи, а сакаат да изиграваат писмени, што поима немаат подалеку од носот да погледнат.
    А не луѓе што живеат со свекрви, што остануваат "непланирано" бремени. Ама нема да сфатиш. Барем бирај си ги изворите следен пат.

Не омаловажувам ИЗБОРИ, ти си тука што кука постојано како се немало избор. Јас ти викам ИМА избор, секогаш. Никоја ништо не мора. А најмалку па да прифаќа и раѓа ако не е желна и спремна за тоа.

А да, П.С.
    Не сум подобра од никого. Ама на небулози немам намера да преќутам.

Не мора да си писмена нешто посебно, само на форумов во неколку теми можеш да сфатиш кое е местото и улогата на просечна македонска жена. И ако од тоа не те боли глава, јебига, таква ти била "судбината", или како што претходно кажав, воспитувањето.

Не сум подобра, само привилегирана. Да немам родители што ќе ме учат и силат на "традиционални вредности".

Последна измена: 25 јуни 2023
    На ladystardust, Polyincognito, senjorita-v и 3 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.