Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали да се живее со свекор и свекрва?

Дискусија во 'Брак' започната од Pubu-bubu, 24 јуни 2012.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Mnik

Mnik Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    9.670
    Епа нека се однесува само за него. Не да мешаш работи што врска немаат едно со друго. Јас таа дебата ја затворив, моето мислење беше кажано и како сакаш врти го, некој не нападна нас (3/4 членки) директно со реплики на наши мислења дека живееме со свекрви во 2собни станчиња.
    Ова сега последно мислење се однесуваше на тоа дека не е фер да му "забрануваме" на некој што нема пари да нема ниедно дете. Зошто не е наша работа. И немаше допирна точка со претходната дискусија пред некој ден.

На Akapulka, Alexandrite и Anyshka им се допаѓа ова.
  2. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.481
    Допаѓања:
    96.947
    Викаш бираме?
    Јас не би рекла.
    И детето во денешно време за секој втор пар за жал, веќе не е по порачка.
    Затоа прво рипнете, па после кажете ОП!
    Живот е, како не разбирате???
    Не е права траекторија и движи се само по неа, бележејќи milestones.
    Ќе се образуваш, ситуираш и ај ќе правиш дете... ама види чудо, нешто не е по твојот план (оти вие многу планџики сте), па треба по болници да се влечкаш за него, пари, терапии, стресови и така времето си поминува, во меѓувреме животот се случува и може финансиите да ослабнат и што правиме???
    Пак одново, ќе ставиш се на пауза, да запечалиш, па да трчаш по болници?
    Да секако, само уште годините да се ставаа на пауза, за да можеме ние да одлучуваме што, кога и како.

Стварно не ми е јасно какви се овие површни клише размислувања, или е само млатење слама на форум.
    Се надевам второто е, оти ако е првото е жалосно.

Последна измена: 25 јуни 2023
    На simoncelicius, warrior, Erika.greeneyes и 19 други им се допаѓа ова.
  3. Mnik

Mnik Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    9.670
    Јас сум расположена во кратки црти да ти објаснам. Самостојната Чка фати да ги вреѓа сите во темана за свекрви и снаи дека се идиоти зошто не се самостојни ко неа ЦЕЛ ЖИВОТ СВЕ САМА БЕЗ ПОМОШ И БЕЗ ДЕНАР ЖИВЕЕЛА, еднаш во денот јадела за куќа да направи, после и ископаа мислење од 2018та дека уствари ем стан во наследство имал маж и, ем хипотека од свеки за да може да градат, па после излезе свеки само за тераси земала хипотека, па мајка и и татко и и носеле храна полни гепеци, па 60 кг месо, па кога ја фатија дека уствари лаже, продолжи да вреѓа. The end.
    Наравоучение - Пред да лажеш и вреѓаш, памти што имаш пишувано :D

На simoncelicius, Erika.greeneyes, monik55 и 14 други им се допаѓа ова.
  4. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.093
    Охо машала… драма ту мач. :o
    Ептен далеку сте заминале, епа тоа е. Како реков што ќе си поснееш ќе си жнееш. :D

На Feminka22 и Mnik им се допаѓа ова.
  5. Mnik

Mnik Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    9.670
    Е така си е. Малечката невеста

На Anyshka и buba4e89 им се допаѓа ова.
  6. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.093
    Еднаш убаво кажав многу бајки се пласираат на форумов што немааат допирна точка со реалноста. Ова го мислам на туѓите животи, па сега ако им е убаво нека тераат.

Фала за објаснувањето кое ако било така навистина ниско и подло.

На VDT2906, Feminka22 и Mnik им се допаѓа ова.
  7. Mnik

Mnik Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    9.670
    За ова си во право.
    Да, да итоа навреди фрчеа, што уште ме чуди како не беа избришани некои мислења. Како беше... Аа финансиски неписмени бевме, за разлика од неа :D

На Anyshka и buba4e89 им се допаѓа ова.
  8. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.014
    Допаѓања:
    268.430
    Има со оваа. Поставив линк каде што точно е вршено истражување (повеќе од едно), истиот што Александрит го цитираше без контекст, т.е. буквално неа ја побива, дека глобално има несакани бремености и жените се во ранлива позиција, на тоа просветленава ова одговори. Screenshot_20230625_155901_Chrome.jpg

Пошто е лајкнато мислење, очекувам дека се согласуваш со напишаното.
    А не се согласуваш дека во повеќето ситуации не е баш непланирано.
    Што не е страшно ако жената активно сака дете, страшно е ако не сака и партнерот одлучува за неа.

SmartSelect_20230625_155754_Chrome.jpg

Зборот постои како збор, ама непланирано раѓање постои само ако немаш избор. А имаш. И контрацепција, и ден потоа, и абортус итн. Ама јас и ти имаме. Немаат сите. Што значи ако покрај секоја заштита и опција решиме да раѓаме, не е случајно и несакано.
    Случајно и несакано реков - некоја што нема писменост и слобода и право на избор.

Ние имаме.

И завршувам со
    SmartSelect_20230625_153034_Chrome.jpg

На некои им купиле, да. На некои им помогнале малку или малку повеќе. Ама оваа реченица освен бес не е ништо друго. Па не знам, ако се осеќаш бесна, можеби.

Ако тргаш од своја ситуација и она што си го напишала, не беше нападната твојата ситуација од никого, можеби Чка ама сама нека си се изјасни.
    Пошто не живееш во заедница.

И да, еве за крај мое мислење кое и претходно го напишав - ако треба во гарсоњера со уште 2 семејства да раѓам, нема. Пошто е себично. За мој ќеиф ќе родам, ама тоа дете во какви услови ќе живее?
    Самостојност е сам да си го плаќаш живеењето.

На посебен кат, во посебен стан, под кирија или во поклонет дом - што активности преземаш и дали преживувањето ти зависи од некој друг.

Може на брат ти тоа "живот не е", ама чоекот има муда 10 пати повеќе него огромен дел од останати мажи овде.

Последна измена: 25 јуни 2023
    На Feminka22, Just.do.it и buba4e89 им се допаѓа ова.
  9. Mnik

Mnik Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    9.670
    Пак мешаш. Моето мислење беше насочено за луѓе шо се веќе околу 40 години и сакаат да имаат дете иако немаат многу пари. Толку. Не за непланирани бремености, не за Чка.

И колку пати да кажам дека Чка мене ми реплицираше дека свеки дете ми храни и ручек ми прави? А уствари во нејзин случај е така?

И лајкот на мислењето на Александрита не се однесуваше на целото мислење туку највеќе за последниот дел

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.093
    Во друга тема таа членка има пишано да си го потам гзот а после пиша дека ја има наследено фирмата од татко ѝ.
    Се издаде самата.

Нејзините и обезбедиле сѐ.
    За Анушка зборам.

На Feminka22 и Just.do.it им се допаѓа ова.
  11. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.014
    Допаѓања:
    268.430
    Не мешам чоек, ставив скриншоти кај што дотичната релативизира ситуација каде што од дома те учат да си потчинета, мажот одлучува дали и во кој степен ти одлучуваш како жена дали сакаш да си бремена или да раѓаш. Тоа не е за релативизирање ситуација и е несакана бременост, ама не е случајна.

Исто како што случајна бременост не е секс без заштита, ако свесно имаш таков, свесна си дека бременост е можна и не е баш толку "ејјјј случајно беше".

Луѓе што имаат и 20 и 40 ако САКААТ потомство, нека прават, нивна работа.

Ама и на форумов има жени што не одлучиле баш сами. И да, постои општествен притисок исто така, постои страшно шејмање, а еве како некоја што има 32 и нема деца, а партнер цели 20ти имав, на ку*ово здравје ми се качуваа за дете. Тоа што јас имам привилегија да моите не ме притискале, огромен број на млади жени немаат. Мајките нивни ги притискаат, ама тоа ќе го преќутиме како да не се случува.

Имаше цела прича околу тоа како дур биле дечко и девојка некој свршил во неа иако не сакала, ама му простила пошо зашто да не? Мислам, озбилно?

Се водам по она што очигледно го одобруваш или поддржуваш како мислење, а те цитирам пошо знам дека повеќе памет имаш од тоа дека баш се' случајно се случува.

Не е се' случајно и не е се' судбина.
    Случајот на Анушка е судбина, пошто е болест, пошто си има мака.
    И ред други што имаат некаква здравствена потешкотија, со себе, со маж, деца, друг член. Тоа е судбина.

Здрави, прави луѓе прават избори. А раѓање на деца кај здрави, прави и свесни личности е избор. Не е случајност.

На ladystardust, Feminka22, Polyincognito и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.463
    Допаѓања:
    7.846
    Како не бираме?
    Ако имам незаштитен секс, се знае дека е можна бременост.
    Ние бираме дали ќе имаме заштитен или незаштитен однос.

На Feminka22 и buba4e89 им се допаѓа ова.
  13. Mnik

Mnik Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    9.670
    Јас не сум компетентна да зборувам за непланирани бремености. Ја поддржувам во одредени ставови, да. Ама моето мислење беше само споделено, не беше реплика на таа дебата. Туку имаше мислења од други пред тоа дека луѓе што се сиромашни не треба да имаат деца.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Аххх ја мислев журката у снаи и свекрви е ама овде била.
    @buba4e89 тебе ретко кој те сваќа што сакаш да кажеш. И попаметно што е така :D

На buba4e89 и Feminka22 им се допаѓа ова.
  15. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.093
    Не го кажав јас тоа…

Горе некоја пишала кога ќе снемаш пари за болници за дете што ќе правиш?
    Е што ќе правиш де?!
    Ќе собираш донации по фб.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.014
    Допаѓања:
    268.430
    Затоа што сме од позиција на слобода и привилегија, ако кажам како се воспитувани многу девојчиња, сега жени, може нова лавина да предизвикам :)

Само читај. Јас избегнувам оти се нервирам, не можеме да форум да надополниме што пропуштиле и каде пропуштиле родителите.

Знам дека е речиси шокантно дека има така воспитани денес, ама има, мажот одлучува за тебе, тоа е. Патријархатот и те како е се' уште јак, а и прикриен матријархат (кај што живеат со свекрва и мажов ја поддржува мајка му постојано).

Ако јас сум сметала дека имам право и можам да кажам НЕ, многу мислат дека немаат на тоа право едноставно.

И тоа се жртви, ама ајде, ќе го криеме фактот дека се, своеволно се' е. До таму што мислат дека своеволно прифаќаат подредена улога во семејството. Дека таткото не може да се грижи за бебето (а може еднакво, не може само да го дои - се' друго може). Итн.
    Ќе речеме "договор е ама".

И така.

На Polyincognito, Feminka22, buba4e89 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.648
    Допаѓања:
    39.384
    Метафора е :rofl:

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.463
    Допаѓања:
    7.846
    Да. Ама кога си веќе возрасен можат да почнат да размислуваат со своја глава.
    Глупо е да мислат дека е судбина ако останат бремени, а притоа имаат незаштитен однос.

На buba4e89 и Feminka22 им се допаѓа ова.
  19. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.014
    Допаѓања:
    268.430
    Луѓе што немаат пари за леб не треба да имаат деца, пошто очигледно и децата нема да имаат пари за леб.

Друго е да веќе го имаш и осиромашиш, ама сулудо е да немаш за основни потреби и да раѓаш. Зборувам за основни потреби, а не за посебни катови, станови, 2 коли, одмори, пршути и кавијари. Зборувам за основни услови за живот, притоа ќе ги вклучам и условите за ментален развој на тоа дете. Како ќе се развива ако го родам во ситуација каде што е постојано трауматизирано?

Јас немам друго мислење освен дека или се директно или индиректно под притисок да раѓаат, или едноставно немаат капацитет да сфатат дека тоа дете има потреби, најчесто поголеми од нивните.

Па ако не умееш за себе основни потреби да задоволиш, за дете пак ќе немаш. Затоа е себично да го родиш свесно, да, ти ќе си исполниш желба, но тоа суштество кое од тебе зависи намерно да го носиш во глад и мизерија, да живее во хаос, не е никогаш многу паметна одлука.

На Gosh, Annath, VDT2906 и 5 други им се допаѓа ова.
  20. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.362
    Амин

На Polyincognito му/ѝ се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.