Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали да се живее со свекор и свекрва?

Дискусија во 'Брак' започната од Pubu-bubu, 24 јуни 2012.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Ја ни ги терам да ја чуваат, ниту пак им бранам да ја гледаат.
    Но вашиот екстремен став, има екстремност од другата страна, која некој/а ќе ја искористи.
    Ме разбирате?

2. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.006
    Допаѓања:
    14.447
    се зависи до луѓето,овде колку сакаме може да си дискутираме. Еве и мене баба ми ме израсна. Мајка ми што правеше не знам. Едно време одеше на работа после домашни обврски јас пола живот без мајка го поминав па ништо не ми фали,ни мене ни на тие што ме чувале. Исто тетка на маж ми си го исчува внукот ко нејзино дете. Снаата уво не и трепна. На работа изморена па да преспие па не знам што.... Па и нејзе ништо не и фали. Други аздисале.

На Orthophill му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.439
    Допаѓања:
    20.028
    Кој екстремен став? Дека ако бабата и дедото на стари години не се нафаќаат да чуваат деца, тоа е во ред?

А „логиката“ има и продолжување- старите не сакаат да чуваат деца, младите за возврат не им дозволуваат да ги гледаат внуците, старите решаваат куќата да им ја остават на комшиите... И кој е победникот на крај? Никој!

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  4. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    :) Виде како те натерав да мислиш повеќе. Затоа ако може, без крути ставови.
    Компромисот е најдобриот начин за функционирање со околината.

5. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.439
    Допаѓања:
    20.028
    ....
    Не знам како да ти реплицирам на напишаново :) Си ме натерала да мислам повеќе? Како, со кој аргумент? Или работава, не знам како да си го одбранам напишаното, па ќе тргнам во личен напад на членот :)

Исто, да, секако дека може без крути ставови ама ти си таа што пиша дека е во ред бабата никогаш повеќе да не го види внучето ако одбие да го чува.

Да, се согласувам дека компромисот најчесто е најдобрата опција :)

На SV1911, Harper, joy1 и 3 други им се допаѓа ова.
  6. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Нејзе ништо не и фали ама на детето му фали мајка.

На jacqueline.s, SofiMar_, ane.bella и 6 други им се допаѓа ова.
  7. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    @marchi-cool верувајте подобро е сами да го чувате или доколку може да си дозволите да го пратите во градинка или да го чува жена на која тоа и е работа.Бидејќи убаво кажаа членките утреден ќе во префлраат свекрвите па и за тоа нема да чинат.Ако сте ме читале по темиве ќе сфатите што сакам да кажам, мене баба ми ме растела .После градинка и школо она ме чувала уште од мало, бидејќи е под нашиот спрат.И не мрчела ништо ама мајка ми кога после 2 недели пат дошла дома баба ми ја прашала дали има ручек за мене на што мама и одговорила : дада во авион го правев не се секирај.Некогаш осет се нема, од тогаш покрај баба ми од страната на татко ми ме чувала и другата баба што не и било воошто проблем бидејќи ги има израснато моите братучеди со кои сум разлика 7 и 14 год.

На SummerGirl и marchi-cool им се допаѓа ова.
  8. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.298
    Допаѓања:
    170.507
    Еѓиди боже. Се надевам не си сериозна со ова !
    Зарем постојат и вакви луѓе?!:headbang:
    Или чувај го,или никад нема да го видиш(facepalm)

На ane.bella, Harper, darcy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Па како инаку?! И тоа свекрвата само, мајката ниту ќе ја тераме да го чива, ниту ќе и браниме да го гледа |( Па после во темата за свекрви ќе се пишат муабети дека свекрвата во се се мешала, па ќе се меша.

Не знам зошто пак мене ми е многу поубаво што мали оди во градинка, а на свекрва ми и го носам еднаш неделно само за да го види и не очекувам баш ништо од неа.

На kukla21, Feminka22, Bubce38 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.123
    Допаѓања:
    40.335
    Па срце мајка ти убаво те истренирала, свекрва ти да ти го чува детето, она да не се замара. Исто како и тебе што те исчувала баба.

И по муаветов детето како да ти е терет, не знам шо си раѓала искрено.

На kukla21, SummerGirl, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.253
    Допаѓања:
    31.202
    По склучувањето на брак, свекрвата нема апсолутно никаква обврска кон тебе, мажот има. Никој не те зел на сила веројатно, сами са отишла.
    Од темата за поделба на обврските прочитав дека тој е од оној тип на мажи кои не помагаат и донекаде рабирам дека ти е тешко но сепак ти треба да се потрудиш да си го решиш проблемот со него затоа што мајка му не е му е заменик и ако тој не се грижи за дете не значи дека таа мора да ја превземе таа обврска.
    Не знам како само не ви е мака кога децата ќе попримат заостанати размислувања и навики од старите. :|

На *Лорена* и SummerGirl им се допаѓа ова.
  12. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.216
    Допаѓања:
    181.465
    Ти си истата од друга тема што кажуваше дека што ќе ти е брак, ако немаш деца. А што ќе ти се деца, ти ако не си ги чуваш?

На naturally, joy1, SV1911 и 7 други им се допаѓа ова.
  13. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Само ја следев логиката на - Не и е должност.

Прочитај ги и наредните коментари, ќе те молам.

14. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.006
    Допаѓања:
    14.447
    да, точно. А обврска за да досаѓа дома да влага каде сака и кога сака ИМА ВО СЕКОЕ ВРЕМЕ.
    јас 5 години сите можни прилики за работа ги испуштив и уште факултет не сум завршила а да го исчувам. Мене никој ич не ми помогнал ако сакаш да знаеш. Се забаталив јас за него па никому ништо. А на маж ми тетка си ги исчува внуците о нејзини деца на снаата уво не и трепна пола живот на работа пола на спиење го помина па што и фали на свекрвата?
    да јас сум истата што сама функционирам, сите можни понуди за работа што ги пропуптиц за детеро да си го исчувам оти нормално свекрвите се светици. Фала богу се што си постигнав додека сум во брак и со дете сама си го постигнав барем нема кој и за што да ми преговара.

15. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.253
    Допаѓања:
    31.202
    Тој проблем треба да го реши мажот. Тој треба да биде на твоја страна, да ја подбере и да и постави граници. Зависи чиј е домот во кој живеете, ако е на старите многу често се случува на нос да ти го извадат дека нивни е и дека ќе си доаѓаат кога сакаат.
    Затоа најубаво што е можно подалеку и на свое за никој утре да нема право да пререче нешто. Подобро раат во 30 квадрати отколку нервози и мешање во 300.

На Harper, SummerGirl, marchi-cool и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. marchi-cool

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.006
    Допаѓања:
    14.447
    комплексна тема е оваа со свекрвите. Значи за да ти го почуваат дедето ќе направат сузбуни не можат или не сакаат или им требало мир. А за да се мешаар и да се прават газди тогаш нема проблем. Значи ако може да го прави едното може и другото. Никој не ги тера деца да одгледуваат туку да повардат.

На SummerGirl и Zaljubena26 им се допаѓа ова.
  17. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Чекаај малку, а не се ТВОИТЕ деца НИВНА одговорност или јас не знам да читам?

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.298
    Допаѓања:
    170.507
    Што реферати си испишала, ко на Марс да си се качила.
    А уствари си само МАЈКА

На jacqueline.s, SuperGirl24, SummerGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  19. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.206
    Допаѓања:
    36.680
    Убаво кажано. Како што знам да кажам - Подобро ќе живеам во една соба, отколку со нив. Од старт сме сами. Имавме понуда да живееме со нив, ама не, фала. Да се стискам со неа во една соба, да ми команда, да ми изиграва мајка на децата, да ми води евиденција за парите, мало сутра. Дојде еднаш кај нас и си правеше што си сака. Откако си замина му кажав на маж ми дека нема потреба веќе да доаѓа. Се лути. Баш ми е гајле.

На Zaljubena26 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.216
    Допаѓања:
    181.465
    @marchi-cool ок е, има и други мајки што сами гледаат деца, има и самохрани родители. Ама мене ми изгледа како тебе да ти е криво што свекрвата не ти ги почувува децата. Знаеш што? И мојата исто така не го прави тоа, а сака. Ама јас сметам дека тоа е само моја и на мм обврска. Ако сакам да одморам, мм ќе ме замени. Ако не е тука тој, нема да одморам. Ќе се туширам, кога тој е тука или ќе јадам набрзински. Тоа е родителството. Сето тоа што треба тм да го прави, ти сакаш свекрва ти да го одмени. Не е нејзина работа. Се лутиш на погрешно место. И ако уште си со мислење дека тие те "зеле", тогаш имаш многу ниско мислење за тебе. Што си ти да те земат? Предмет, животно? Никој не те зема и никој не те дава, туку стапуваш во брак, во нова заедница која е само помеѓу тебе и тм и никој друг.

На Milobebence, ZAHRA, kukla21 и 9 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.