Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали да се разведам?

Дискусија во 'Брак' започната од Temjanuska1234, 2 мај 2013.

1. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    973
    Допаѓања:
    5.698
    Не е контрола, ако самоиницијативно бришеш. Научно барем досега не е докажано дека постои телепатска контрола.

А и да ми дадеше таков ултиматум за да бидеме заедно, сама себе ќе се избришев. Затоа што тоа што го имам со него, ми е над било каква слика со бивш. Светлосни години над.

Ниту знае што имам во пријатели, ниту јас знам. На социјални мрежи. Но, како и да е и за тоа е безбеден. Нема што да чувам лица со кои веќе не комуницирам ниту па веќе ми се блиски. Обострано, баш ме заболе што споделуваш-не сакам да ја прикажувам интимата во јавност и со тебе.

А според тоа што го пишуваш, ти бараш нема буква. Нормално е и другарка да не му чини, твоја е, не е он пријател со неа, да ја бирал па да му чини. Проблем е ако ти брани да бидете другарки. Мене не ми оди со сите пријатели на маж ми муабет, но поради него, се дружиме. И обратно.
    Нормално е и да не дели исти размислувања со твоето семејство, затоа што тој потекнува од друго со други сфаќања и живот. Не е нормално да се кара со тебе и да предизвикува раздор во твоето семејство.
    Нормално е да е загрижен, ако колега ти се пушта, не поради љубомора, туку вознемирување. Особено ако ти не сакаш да бидеш вознемирувања. Не е нормално да си фантазира дека некој ти се пушта и психички ти прави рестрикции да не остваруваш контакти.

Многу ти се сиви барањата, а има цели нијанси зошто и како тој човек реагира. Што не значи дека те контролира.

Битно е да се почитувате и разбирате. Ако не бараш малку љубомора од партнерот, запрашај се дали те сака. И љубомората е пази здрава за една врска. Се додека не премине во посесивност.
    Чувањето на слики ама најмалку треба да ти биде приоритет при градење на една врска. Си даваш на себе до знаење дека завршуваш нешто, за да вложиш енергија во друго ново нешто.

На Mother of 2boys, Anyshka, eliesaab и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.820
    Допаѓања:
    266.956
    Како е самоиницијативно ако јас не сакам да си ги избришам сликите (најстарите се 2005-2006 кои ги имам во електронска форма, ако не ги броиме сите скенирани албуми на татко ми каде што сум и јас - на пример полуматура моја со симпатијата тогашен), туку е побарано од мене и ми е даден услов "или послушај ме, или ќе раскинеме"?
    Самоиницијативно е јас да сакам и да ги избришам независно од партнер, пример сега пошто во моментов сум сингл.

Не, барам партнер кој не се замара со моето минато, кој е слободен и сигурен прво во себе, па после во мене и не чувствува потреба да бележи "негова територија". Таков и имав, не сме заедно поради неповрзани причини, ОВИЕ КОНКРЕТНИ, никогаш не биле проблем и да биле, немало да сме заедно толку долго. Имав партнер кој еднакво не сакаше гушење, па не ме гушеше ни мене.

За вознемирување, голема девојка сум, не ми треба дечко ми да ме "брани" од удварачи, можам и сама.

Значи дека ме контролира ако јас се осеќам контролирана и тоа ми создава нелагодност, ако треба да премолчам работи затоа што има бурни реакции, ако треба да се замарам што ќе му кажам и како ќе кажам.

Јас имам 0% љубомора во себе, па ти мисли си дека не го сакав човекот со кого сакав дете да имам. Среќо, и јас за себе мислам дека подобро од мене не постои за партнерот, чуму онда љубомора за некоја што помалку му чини од мене? Па ако му чини повеќе, тој губи, не јас ;) Со такво сфаќање не можам и да сакам да сум љубоморна, ќе треба да глумам :D

И не ми се сликите приоритет, ама ти не разбираш. Приоритет ми е личниот интегритет и не, никого нема да сакам доволно за да му смирам банални несигурности.

На Mumoftwo30 и Annath им се допаѓа ова.
  3. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.179
    Допаѓања:
    113.063
    Извинете ама морав.

Прикачени фајлови:

На riba79, tina2018, Iva.T и 9 други им се допаѓа ова.