1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали да се разведам?

Дискусија во 'Брак' започната од Temjanuska1234, 2 мај 2013.

1. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    270
    Допаѓања:
    1.614
    @marchi-cool Седни ги заедно со сестра ти. Кажи ја искрено твојата ситуација дека е бил насилен повеќе пати, вклучително и додека си била трудна. Дека е бил насилен пред децата и дека и детето го има удрено. Дека те брка од дома ти ја има фрлано облеката и дека оди по други жени. Без многу детали ама искрено ќе си кажеш.
    Кажи дека се плашиш за својот и животот на децата ако останеш таму и дека ти треба помош.
    И посети адвокат што се занимава со разводи. Он ќе те упати што како да правиш. Чувај пораки ако има каде што ти се заканува.

На CameliaMiller, SummerGirl, Трагедијаупмм и 2 други им се допаѓа ова.
  2. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    3.944
    Ја снема Марчи, се надевам дека е добро.

На Anturium, eliesaab, Cutiepie1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    4.251
    Допаѓања:
    6.374
    Ваљда сме и помогнале со советите. :angel:

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  4. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    3.944
    Со таков насилник јас живеев, кога отидов на психолог, психијатар, социјален работник, тогаш сфатив дека треба да го напуштам. Ете, она има татко и сестра, се надевам ќе ја поддржат. Има многу работа.

На theowndemon, SummerGirl, marchi-cool и 7 други им се допаѓа ова.
  5. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    14.498
    проблемот потегна друга насока за жал. Не сакам овој проблем да го продлабочам тука. Инаку секако дека ми помогнавте со споделените мислења. За овој период видов кој ме напушти и кој ми помогна. Очистив некои пријателки од мојот живот. Воглавно се почнува да се средува. Ви благодарам на сите

На sparklie, Antebellum, L.i.n.a.a и 25 други им се допаѓа ова.
  6. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    3.944
    Ако треба нешто пиши порака, пријателките и така ќе доаѓаат и ќе си одат, уопште не се битни.

На marchi-cool и eliesaab им се допаѓа ова.
  7. snegulka445

snegulka445 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2021
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    15
    И јас истото го поминувам.Како ќе му објаснам на децата?

Го сакаат премногу татко му.

Последна измена од модератор: 3 март 2025
    На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.256
    Допаѓања:
    107.583
    Ти разведуваш брак, не родителство. Ќе се договорите за чување, дали за викенд кај него, дали по 1 недела ќе се менувате, ако е добар родител, нема што да те плаши.

На MeriemMaca, Antebellum, tessie и 9 други им се допаѓа ова.
  9. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    4.251
    Допаѓања:
    6.374
    Лесно е за објаснување. Не знам колку години имаат, но ако се доволно години за да сфатат, ќе им ја кажеш вистината директно. Е сега не до детаљ зошто се разведувате, ама можеш да им кажеш дека (ќе) се разведувате и дека ќе живеете одделно со нивниот татко.

Ако го сакаат премногу таткото, ќе те (за)сакаат и тебе.
    Можеби тој поминувал повеќе време со нив и затоа повеќе го сакаат, но и не мора да значи.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    18.521
    И мојот е многу врзан со татко му, ама ќе се навикне.Не трпам заради детето да седам со некој кретен.
    Поубаво во мир сами, отколку во драми и расправии заедно.

На Milobebence, tina2018, M&M и 6 други им се допаѓа ова.
  11. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    1.105
    Допаѓања:
    2.783
    @marchi-cool извини може се средила ситуацијата не знам, но сакам да ти дадам ОГРОМНА ПОДДРШКА НИЗ ШТО ПОМИНУВАШ!

Слична ситуација имаше во моето семејство пред неколку години, каде исто беше со семејно насилство. Можеби искуството ќе ти помогне.

Прво нешто ако се одлучиш за напуштање на маж ти, најди заштита. Разговарај со сестра ти, пријатели, некои кои можат да те заштитат привремено. Ваков тип на насилник, откако ќе кажеш дека ќе го напуштиш и увиди дека нема да може да те задржи со манипулација, ќе почне да ти се заканува, може да почне да те следи и да ти прави дополнителни стресови со пораки, закани дури и вознемирувања на телефон. Бидејќи ќе разбере дека навистина ќе го оставиш и бесот ќе порасне а со бес се раѓа и насилството.

Чим ја најдеш заштитата, почнува силна борба... Мораш да почнеш со пријави и во полиција и во социјално. Ова е потешко, бидејќи на секоја негова закана ќе треба да пријавиш. Но бидејќи овој тип на луѓе, покрај заканите ќе се обиде и да те манипулира.. на пример: Ќе ти вика дека ќе те убие, дека ќе оди во затвор но ќе ти донесе пресуда, највеќе ќе те погодува околу децата дека ќе останат без мајка... но после откако ќе го пријавиш ќе сврти на манипулација.. Те молам врати се дома, за децата, ќе се променам, да не растат децата без родители и слично... Обиди се колку и да те боли, да не паднеш на манипулација. Бидејќи еднаш ако те удрил, ќе те удира многу почесто. Големиот добил шамар, утре ден може и да го претепа. Малото еден ден ќе порасне и тоа, сигурна сум дека ќе биде почесто насилен спрема нив.

Најбитно е да ја најдеш заштитата и поддршката во овој случај. Извини, убаво е и татко ти да знае но е премногу стар за да те заштити на некој начин. Он ако е насилен, може да дојде и кај татко ти да те истепа... Обиди се кај сестра ти, ако имаш зет да те заштити, пријател, колега...
    Не си свесна колку многу луѓе се со домашно насилство... ќе најдеш голема поддршка.

Исто така, најди адвокат. Можат исто така да ти доделат и преку социјално. Адвокатот ќе те насочи како да постапуваш понатака.

Знам дека е многу тешко поради децата, но замисли како ќе биде кога децата ќе пораснат и ќе гледаат како мајката ја бркаат од дома бидејќи одбила односи. Каков пример им давате како родители? Подобро е да се отргнеш од тоа место и да започнеш (на почеток турбулентно) но после одреден период ќе биде многу помирно и хармонично.

Но очекувај борба. Тешка борба. Но ќе се среди. Само биди упорна. Немој да се казнуваш да бидеш со човек што не го сакаш. Се што чувствуваш и притискаш во себе ќе ти се удри на друг начин, дали психички дали здравствено. Заслужуваш да бидеш среќна, а во таа ситуација кај што си сега едноставно не си.

Нека ти биде цел да се грижиш за себе и за децата. Ако си ти несреќна, верувај ми и децата те чувствуваат, го осеќаат твојот немир и твојата несреќа. Мисли на себе и мисли на нив. Не заслужуваш да трпиш нешто во кое ти создава чувство на гадост, кај што немаш љубов ...

На LadyR, Antebellum, marchi-cool и 10 други им се допаѓа ова.
  12. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    6.272
    Maski deca ako rastat so takov nasilnik,psihopat golema e verojatnosta i tie utre da stanat takvi.
    Treba da se misli prvo za tie deca,pa posle za sebe i definitivno clenkata treba da se razvede od takov necovek.

На Gosh, Puellapulchra и SummerGirl им се допаѓа ова.
  13. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.092
    Допаѓања:
    6.682
    Спасувај се или заврши работа во самоодбрана ако ти се веќе заканува он дека ке те прележи.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    3.944
    Ама совет

На TammiB5 му/ѝ се допаѓа ова.