Зошто да трпиш? Ако се разведете тој ќе може да ги гледа децата. На тебе душата ќе ти биде мирна и ќе бидеш понастрана од коцкар и насилен човек. Мисли на иднината на твоите деца. Кога ќе пораснат тој нема да се однесува кон нив како сега. Ќе стане тотално одвратен и неморален човек во секоја смисла. Нивното мислење за него ќе се менува, а исто и за тебе. Ќе те прашуваат зошто си останала со него, зошто не си ги спасила и нив и себеси...
јас сум разведена скоро цела година да ти кажам и имам едно дете, ама од кога се разведов и детето ми е многу посрекно, а и јас секако, тој требаше според судската постапка да доага двапати во неделата да ја зима, ама некогаш го нема и по цел месец, доага само кога ке треба да ја донесе елиментацијата, иначе и кога доага не ја зима него ми седи кај мене кафе си пие, и се распрашува дали јас имам некој друг во животот, затоа што сега кога виде дека јас почнав да живеам сака да му се вратам, ама јас си стојам цврсто на мојата одлука и не се вракам назад више. Така да верувај дека ке бидете посрекни сами ако више не се издржува а децата еден ден ке си пораснат и ке сватат.
Можеби ќе звучам сурово но, навистина не ми е жал за особи како Мама1234, таа едноставно сами си го барала. Како мислела дека тој човек ќе се смени кога уште на почетокот знаела дека е коцкар а со самото тоа и заглавен до гуша. Што мислеле дека еве ме сака и од утре ќе вратиме долговите и ќе живееме среќно? Но во такви ситуации децата се оние кои што се невини жртви и го извлекуваат нај дебелиот крај.
fala vi mnogu za sovetite ,inace ne se izdrzuva posle se sto pominav site navredi i udiranja mi pukna filmot i ne custvuvam nisto za nego samo mi e zal za decata deka nema da go gledaat sekoj den! a postrasno e toa sto sega preku nokj on tvrdi deka ke se smeni nikogas nemal raka da krene na mene i da me vregja sto i da e taka veke ne go ni sakam toa !natemila alal da ti e navistina si karakter ama za razlika od tebe jas sum katastrofa vo toj poglen bez stav i cel ,svesna sum za toa ama posilno e od mene!pozz
види на почетокот и јас се мислев како тебе што со детето и слично, но верувај ке се среди не си ни прва а нема да бидеш ни последна, јас не те обвинувам за ништо, љубовта понекогаш е навистина слепа и ние и после се што ке ни направат се убедуваме сами себе во нешто лажно а тоа е дека ке се сменат, тој што дигнал еднаш рака ке дигне пак и цел живот ке те навредува, од истата причина и јас сум разведена, а сакаш верувај ми сакаш не, моето дете има 6 години и несака да го види татко и, јас стално со сила ја терав да оди но кога сега гледам дека несака не ја ни терам више, требасе два пати неделно да спие кај мего но она несакаше, јас приложив молба до судот и ко укинаа спиењето поради тоа што детето несака. Грешки се прават, но се поправаат, децата во никој случај повеке од ова нема да ти страдаат, подобро со еден родител стрекно отколку со двајца несрекноо верувај ми. Биди силна и одлучна сама, не слушај никого освен своето срце, животот е кратко за да го поминеме со некој што незнае да го цени сето тоа што ние сме го дале.
сите што си го поставувате прашањето дали да се разведете, одговорот веројатно е ДА...во спротивно не би се сомневале во вашиот брак и заветите кои сте ги дале.
A, dali ste se sretnale so slucai kade tatkoto go zema deteto od kaj majkata, a posle majkata si go zema od kaj tatkoto? Vo red li e toa spored vas? (ovoj tatko ne zasluzuva bas ni da go zema deteto, no taka se odluci)...
Како мислеш? Мајката го има старателството, но доколку детето за викенд е кај таткото потоа таа оди да си го зема? Не сфатив баш убаво. Доколку е така, јас мислам дека и покрај одлуката на судот тоа треба да е договор меѓу двајцата родители.
Да, станува збор за спогодбен развод, детето го доделија да биде кај мајката а за викенд да го зема таткото-и после тоа мајката да оди таму да си го зема...така пишува во спогодбата, за да не трошел само едниот родител...
иии??? Aко е спогодбен развод,значи двајцата така си се договориле,како им одговарало така си се сложиле...поентата на муабетов???
мама кратко и јасно да не должам,прекинија оваа голгота да не заврши трагично,овај не е човек и точка нема простор за дискусија не се брани со твојот страв за децата,напротив баш треба да ги тргниш настрана твоите деца да растат покрај ваков човек,што сакаш да растат во трауми да растат несреќни сакаш не дај боже да се случи некоја трагедија ако изгуби тој контрола врз тебе и децата,човекот има проблеми и со бесот и со контролата и со све,и да ти се заканва не ти може ништо во оваа држава има закони,има полиција може и забрана да му стават да не ти се приближува и све има адвокати има све ќе се плашиш месец два три нека биди година а вака цел живот ќе го поминиш покрај него во страв каење и трауми навистина жално
Да баш така, и кај нас е спогодбен, само што нашиов "татко" доага кога ке му текне и никогаш не ја зима него си седи кај мене ке си испие едно кафенце и готово го видел детето и си оди.
натемила,можеш многу лесно да го решиш тоа со него,или пријави го на социјалните служби(мислам таму дека треба,поправи ме ако грешам) или усно пред твоја врата,предупреди го дека нема што тој повеќе прагот од Tвојот дом да го пречекорува(активностите со детето надвор од твојот дом),дека тој е тука заради детето,а не заради тебе(потсети го),така да за кафиња и гости ,нека си резервира по други места. Eдит: а муабетот од погорниот пост ми беше надоврзување од предходната страна на членката.
не требало да се согласиш ти да одиш да си го зимаш детето.. глупо е да се враќаш таму каде што си била. утре другиден и ти и тој ќе си најдете други партнери како ќе реаѓира твојот партнер да одиш во куќата на бившиот
со тогашниот партнер заедно до куќата на бившиот.а тоа кој го зел/донел детето врска нема важно е како детето го прифати периодот по разводот и се навикне полесно на новонастаната ситуација,а не оди ваму го буцка едниот родител против другиот и обратно,сепак се се решава ако се сака.
Со мм имаме веке 1 год проблеми. Постојано пред се му е мајка му ,КАКО МАМА СВИРИ ТАКА СИНОТ ИГРА.Постојано се расправаме за тоа ,мм секогаш ја брани секогаш е свеки во право јас никако. Жената кај фтаса таму се жали од мене и моите. Ете и јас имам мака со неа ама јас освен на форумов не сум се пожалила никаде.Имаме бебе и постојано вниманието ми е кон него но некој денови има потреба по цел ден да сум со него кенкаво е не сака да игра да лежи само во раце. Па за да не го оставам да вришти набрзина ја чистам долнава дневна(пошто куката ни е двоспратна) и готвам јадење дур спие (а спие 3 пати во денот по 40 мин). Е сега нормално кога нема кој да го потфати детето да одморам и 2 мин горе само набрзина прибирам навечер.Но куњата сум ја оставила неизбришана имало лочки па мм изнервиран од мајка му дојде и го истури бесот врз мене. Се скаравме . Како тој кажуваше што му лежи на душа така јас си кажав што молчев сиве овие години и нормално пак јас крива сум. (незнам да беше некоја др жена досега дали ке седеше 2 мин овде кога свеки секој ден ја прави прталка,од неписмено семејство,од ојлодојло семејство од бегалка од куки поарен збор некажа).Па ми кажа да одберам мегу моите и него и детето мио рече да си одам од кука ако не ми се допага свеки. Тоа е исто јас него да го терам да бира мегу лева и десна нога која му е помила. Е сега зборот ми беше дали да се разведам пошто сака син ми да ми го зеде дали е можно пошто сум невработена?Број од некој адвокат да ми даде некој да се распрашам?(мм е шофер и пред два дена си дојде од пат од Будва ,цела нок будна го чекав до раните утрински часови и кога влезе в кука ни да ме прегрне ни да ме бакне како порано ништо ниту за дете праша).А во последно време разговараме само преку телефон дома уста ко да нема , кога спиеме се врти настрана од мене и само кога сака секс разговара со мене.
Една девојка/жена погоре постираше една прекрасна поучна приказна во темата за свекрви и снаи...Би требало сите да си ја прочитаме и од таму да тргнеме за нешто да смениме... Велат најлесно е да се разведеш..Но не мислам така...Многу полесно е да вложиш напор за да си го средиш бракот...Имате бебе..Искрено во вашиот живот се случила огромна промена, каде што некој друг ги заземал првото место..Често се случуваат караници, жените се поуморни, мажите запоставени..Немој да избрзуваш...Седнете, разговарајте, видете во што е проблемот...
Се согласувам целосно со погорниот пост.Значи лесно е да се омажиш и да добиеш дете,ама тешко е потоа бракот да се одржи стабилен и цврст.Додека сме сеуште без обврски не размислуваме така за оваа тема.Си мислиме дека животот откога ќе се омажиш е како во бајките,односно се омажија си имаа еден куп деца и живееја среќно до крајот на животот.Е нема.Тоа во реланиот живот не постои.За секоје едно нешто за секоја ситница мора да се потрудиш и тоа понекогаш е потребно да ги вложиш сите сили.Бракот е нешто свето,заедница во која треба да владее љубов и почитување како и взаемна доврба меѓу сопружниците.Не ретко се случува заради некои х причини како што се родителите на жената или на мажот,децата обврските што стануваат секојдневие да ја пореметат рамнотежата во бракот и тоа да резултира со кавги и расправии што полека си го земаат својот данок и доведуваа до она најлошото,прекин на бракот од кој прекин најлошто секогаш го извлекуваат децата.Значи моето мислење е треба и мажите и жените да се залагаат за бракот да успее.Љубовта треба постојано да се негува,зашто во спротивно таа се гаси.Ако веќе двајца се во брак не мора да значи дека завршила ерата на меѓусебни прегратки и бакнежи како и многу,многу нежност.Значи пробај да го оживееш вашиот брак,може и маж ти се чувствува запоставено од твоја страна,и тоа е разбирливо со мало дете и обврски по дома,понекогаш е тешко да се посвети вниманиие на некој друг.Само разговор и ништо друго.Начекај го насамо и тогаш кога е смирен и расположен и со убаво објасни му дека понекогаш неговите постапки знаат многу да те повредат.Стави му јасно на знаење дека тој ти значи многу дека го сакаш и дека вашето дете е еден прекрасен плод од вашата љубов.Објасни му дека секогаш не можеш да стигнеш да средиш се по домазатоа што се трудиш секогаш вашето дете да биде задоволно и среќно.И кажи му јасно дека ти ја почитуваш неговата мајка,нели сепак таа е негов родител ама дека би сакала вашиот однос да биде подобар.Замоли го заедно да седнете на разговор со мајка му и секоја нека каже што е она што најмногу и пречи кај другата особа.И се надевам дека полека,полека работите ќе се средат.А во никој случај не ти препорачувам да бараш броеви од адвокати за да се разведеш.потруди се со сите сили да го спасиш и зачуваш својот брак за твое добро,за доброто на детето што го имате и за доброто на сите.Ви посакувам се најубаво и поскоро решавање на проблемот.
Sum se obidela da zboruvam so sveki nasamo no sekogas se pravi kako demek ne ne e taka izmisluvam ili mm so nea koa zbori ne ne ne rekla ne napravila taka . Gledajki oci mi frli seker v pazuvi , mi stavala zelezni pari i crveni konci vo krevet (bracen) . So mm se dur ne se sprotistaviv na majka mu za toa sto ne e vo red zosto se molcev prethodno bevme najsrekna dvojka a sega kako da sme samo za broj maz i zena samo za v krevet.2 ipol godini se vaka i vaka . Komsiite mi velat "Kuti kerko nie ja znaeme sveki (iako ne kazuvam za problemite taa kazuva po kuki) koga nejzinata sveki ne i pogodi (zena koja na cel svet mu pogodila) ti ic nema da i pogodis". Naviknata e se po nejzino da e kako taa ke kaze taka site da pravat. Svekorot jas neznam dali e maz ili zena. Covekot koga dojdov kako snaa toj perese toj peglase toj cistese gotvese ... sramota ej ama taka sveki se vospostavila i koga ne uspea mene da me napravi takva da i odam po kejf vednas pravi problemi megu mene i mm . izvinete za lat od mob sum