Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали да се разведам?

Дискусија во 'Брак' започната од Temjanuska1234, 2 мај 2013.

1. Paula1.-P

Paula1.-P Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2013
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    14
    Zdravo na site
    Mazena sum 3 godini, ziveeme nadvor od makedonija. Imam problem so soprugot sto nikogas ne e odlucen vo do esuvanjeto na odlukite sekogas mora da prasuva mama i tato a problemot e o vo toa sto i sestra mu so zetot se mesaat. Navistina nemam mir i si razmisluvam kako ke bide ponatamu koga ke imame deca? A inace so rabota e non stop nadvor. Ne ja gledam mojata idnina vo vakov brak no.... vase mislenje

2. orevka

orevka Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2016
    Пораки:
    1.332
    Допаѓања:
    5.407
    Иако не сум во брак ама ќе дадам мислење.
    Ова што ти се случува мене навистина ме иритира
    сум имала сличен проблем кога некој се мешал
    Прво пробај со разговор седни со него ако треба ќе го врзеш ама нема нигде да иде.
    Ќе му кажеш се дека он живее со тебе и со тебе одлуките треба да ги носи ,а не е оженет со неговите па со неговите да збори,а за тоа што се мешат тие двајца и ти треба да покажеш заби за да си знаат до кај им е границата за ова ќе му кажеш исто на мм ти,ако видиш дека не иде и ако сето ова те убива психички ако мислиш дека овој брак не е за тебе разведи се додека немате дечиња.
    Никогаш незнаеш што може да биде
    Еден ден среќата ќе ти се насме
    Со среќа

3. Paula1.-P

Paula1.-P Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2013
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    14
    Sum probala se i sesto no dzabe e ednas dojde do razveduvanje i mi rece ako ne ti se svigja vaka vrati se kaj majka ti, no bevme vo makedonija nemav izbor morav da se vratam.... no sega sme vo stranstvo

4. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    Со вас живеат и неговите?

5. Paula1.-P

Paula1.-P Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2013
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    14
    Vo makedonija da so negovite ziveevme, sega tuka sami sme no toj postojano samo probuva da gi zeme ovde se maci za vizi, a najtragivno e so i za sestra mu si misli da ja zeme tuka. Sekako i tuka pak zaedno ke bideme ke trae no sepak ke dojdat.

6. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.023
    Допаѓања:
    36.074
    Кога постои недоразбирање големи и сериозни одлуки да се решат со одлука на двајцата партнери, па се вклучуваат и други лица тешко дека ќе може да така да функционирате. Бракот е заедница составена од маж и жена, ама твојот сопруг веројатно не е доволно зрел за да го сфати тоа. Со тоа што ти дал до знаење дека поинаку не може да биде од тоа што е сега, тој нема намера да го промени брачниот однос, а на тебе останува дали ќе останеш со него да слушаш сечие мислење или ќе одлучиш да се разведеш.
    Позитивно е тоа што сте кратко време во брак, немате дете и полесно може да се преброди разделбата.
    И без него ќе продолжиш понатаму.

П.С. Јас се разведов пред 7 месеци. Бев три години во брак и немам дете. Имаше недоразбирање кое се таложеше без волја да се реши и премина во меѓусебна нетрпеливост. И јас слушав ултимативни зборови.Свесна бев дека така не можам да живеам и побарав развод.

На SummerGirl, SV1911, Bankarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. saren_petel

saren_petel Активен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2018
    Пораки:
    299
    Допаѓања:
    299
    Naj iskreno, gledano I od maska strana imas seriozen problem vo tvojot brak. Nedopustlivo e tvojot da bide pod vlijanie od negovite, a isto taka pri donesuvanje na odluki namesto so tebe zaednicki da planirate kako sto vikas toj se konsultiral so negovite. Spored mene za semejnite raboti odlukite gi donesduvaat zaedno mazot I zenata.
    Vikas deka ste razgovarale za problemite I pak toj tera po staro. Vo slucajov izgleda ti ne si mu vazna, sto e ne oprostivo. Dokolku te respektira I saka toj po inaku bi se ponasal. Zatoa razmisli ubavo, a dokolku nemate deca so vreme trgni se, bidejki posle ke bide kasno, se rodilo edno ili drugo dete, togas e mn. potesko.
    Sekoj si ima svoj ksmet(sreka) pa I ti. Dokolku tvoite ti davaat podrska, a I da ne ti davaat, moj sovet e napusti go socuvaj si go zdravjeto. Tvojot zivot e samo tvoj I na nikogo drug. Ti na ovoj svet sama si dojdena, a ne so nego I zastoa trgni se so vreme od takviot beskicmenjak.

Последна измена: 20 април 2018
    На Bellucci*, SummerGirl, zalosna и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Paula1.-P

Paula1.-P Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2013
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    14
    Fala sto odvoivte vreme da mi go dadete vaseto mislenje koe sekako se sovpagja so moeto. Ce pocekam kratok period dodeka se sredam so vizata i rabotata i vednas ke pobaram razvod

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    Чим си одлучна, напред. :)
    Дури и во 2,3 поста се гледа некако дека си со изладени чувства и не ти е до брак, немаш желба да спасиш ништо.
    Се најдобро, позз!:)

На SummerGirl, Meckicja, zalosna и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Bellucci*

Bellucci* Активен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2017
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    171
    Здраво. Јас сум во брак скоро три години и веќе долго време берев ама ми препукна и сега сериозно размислувам за развод бидејќи не можам да живеам ваков живот и мојата замисла за брак и семејство не беше ваква.
    На прво место живеењето со свекор свекрва браќа јатрва, мешање во сѐ, немање доволно слобода, немање право на збор и ред други работи.
    На второ место издржувањето на мм на мајка му татко му и браќата. Финансиски. А за мене и сега за бебето нема. Дури и некогаш ќе ми побара пари,а сум го фатила како лаже бидејќи после за шетање со другари има.
    Во последно време и запоставувањето од негова страна придонесе да пукнам. Всушност тоа и ја прели чашата и сега сериозно размислувам на развод. Одлучна сум ама барам совет да не згрешам.
    Секој ден сум сама. Буква секој ден. Сабајле оди на работа, се враќа не седнува воопшто и оди да работи друга работа, а парите од заработеното се за сите, не се лично наши. Кога би биле лично наши на пример за шетање, реновирање по дома, купување за бебе би го издржала тоа и би ја прифатила жртвата да седам уште на млади години без маж до себе. Никаде не сме излегле заедно. Некогаш дури и кога доаѓа од втората работа си излегува со друштво. А за мене и бебето се нема време се за некаде се брза има работа.
    Еден ден разбирам сама да ме остави ама јас три години секој ебен ден сум сама. Сега и со бебе ми треба помош а ако му речам да го почува нема трпение се брза и ја вика мајка му.
    Еве сега брат му го чека да дојде од работа да им донесе пари. Пред мене го искоментира тоа.

Последна измена: 1 јуни 2018
    На stilas7 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Slavicak

Slavicak Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2016
    Пораки:
    282
    Допаѓања:
    606
    Имаш каде да одиш кога ќе се разведиш?

12. Bellucci*

Bellucci* Активен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2017
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    171
    Да. Кај моите.

13. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.445
    Допаѓања:
    38.461
    @Bellucci* дали си му кажала вака на овој начин и него и што одговорил? Дали има шанса да се одделите или да заштедите за сопствен дом, со оглед на тоа што работи и заработува?
    Јас лично ако нема надеж за да се промени нешто, би си заминала со детето. И тоа не е живот таму, во заедница со толку луѓе па и работењето за нив, разбирам сметки, храна, допринос за нешто, ама тој детето да не си го гледа и да му ги земаат парите, не е во ред.

На cresa-jagoda и RoseRain им се допаѓа ова.
  14. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.253
    Допаѓања:
    31.202
    Искрено јас не би можела да поднесам таква ситуација. Нема шанси да издржувам толкава фамилија, тоа што го заработувате вие двајца би требало да биде ваше и да го инвестирате во вашата иднина. Нормално е да си го подмирите својот дел од долгот за сметки и се останато во куќата ама не е нормално старите да чекаат на вас. Ме вадат од такт таквите мажи кои и покрај тоа што ќе добијат дете, повторно на прво место ги ставаат домашните. За жал, според сето опишано испаѓа дека тој повеќе се грижи за родителите отколку за сопственото дете. Јас би го напуштила. Можеш да си заминеш од таму па ќе видиш како тој ќе постапи, ако сфати дека ти си сериозна во намерите можеби ќе се обиде да го поправи односот. Не знам какви ви се можностите но мислам дека кога би се одделиле некаде на страна, нештата би тргнале на подобро. Исто така осигурај се, ако не си вработена најди си работа прво па после разведувај се за да не испадне тој да добие старателство и кај него да остане детето па после тие старите да го растат и воспитуваат.

На BabyStyle, Skorpija25, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.589

Парталите во куфер, бебето враце и пробно бегство до кај мама...па види како ќе ти биде таму, дали ќе те побара да се вратиш, да разговарате и тн.

На BabyStyle, Јаневски, zalosna и 3 други им се допаѓа ова.
  16. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.263
    Прво треба да разговара со маж ѝ за да ја чуе неговата причина ( доколку ја има ) за ваквото однесување, па ако не најдат решение и компромис некој, тогаш парталите во куфер и остало.

17. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.589
    Така де!

На g8lQQk му/ѝ се допаѓа ова.
  18. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.263
    Редоследот ти беше наопачки, бабе :coffee:

19. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.589
    Таман си беше...зарем мислиш дека она досега не му ја подула главата!?

На Јаневски и zalosna им се допаѓа ова.
  20. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.210
    @Bellucci* како бе така се решавате за брак во такви околности ви се чудам... срце ми се корне кога ти го читав постот, а и сите претходни случеви речиси слични се. Не знам они што направиле, бидејќи ќе побараат совет, ќе ги советуваме тука и после исчезнуваат и немаме фидбек што се случило.
    Што да ти кажам... тргни го на страна маж ти, поточно закажи му состанок на некое одделно и јавно место (јавно у случај да е пијаница насилник и да ти крене рака) и постави му два услова:
    1. За 2 месеци да се иселите некаде под кирија со него и бебето - вие сами.
    2. Финансиска независност од остатокот на фамилијата. Ќе си водите финансиски транспарентен буџет ако треба.

По потреба може и трет услов - да почнете да посетувате брачно советување како пар.
    Кажи му дека не му се правиш фраерка со овие услови, туку дека тоа е единствен начин да ви успее бракот, дека ова го правиш и за него и за бебето, а не само за себе. Ако тера инает и не сака да соработува во насока да ви се оправи бракот, тогаш не гледам причина зошто би останувала и ден повеќе во тој брак. Оди си со бебето кај твоите и покрени бракоразводна процедура.
    Ќе се молам за тебе ова да успее. Поздрав и пиши овде што си направила ако не заборавиш.