Pa moze zatoa sto tatko mu ja tepa majka mu i nea toa i e normalno i sepak spored nea toj e najdobar maz na svetov.. moze si vlece geni
Значи по твое бара дозвола и пари од тебе да си купи нешто. На почетокот му било океј и мислел дека со тек на време малку ќе се променат работите и околу трошењето ќе се договарате заеднички. Сепак треба и тој да носи пари со себе и не на секое некому да дава извештај “Кај ги потроши парите”. Од таму произлегол проблемот. Тоа е коренот. Не го оправдувам насилството негово,можел да разговара со тебе на таа тема. Наместо тоа дозволил работите да тргнат на полошо и во надолна линија. Во брак нема кој зима поголема плата и лупање во гради,тоа да заборавиш. Во брак се е заедничко и заедничко одлучувате за се, дури и финансискиот дел. Дел се двои за заштеда,дел за трошење и од тие за трошење секој има право да си купи што сака и не мора никого да прашува. Доби добри совети од членките, ти си одлучуваш.
Џабе го воочуваш тоа сега кога си во брак. Можеби требало на таа тема да размислиш пред да се решиш на ваков чекор, бидејќи неговата фамилија сега е и твоја.
Прво да кажам за насилство нема ни што да се коментира,веќе се е кажано. Друго во денешно време секој се бори за поголема плата не ми е јасно како сака да работи некаде за само 15000. Претпоставувам ти си напната дека несака повеќе да придонесе дома па му ги собираш парите и тие малку што му остануваат,он се чувствува понижено.И така во круг си вртите сега ескалирало.Сте требале порано да седнете да разговарате дека со тие малку пари неможете да успеете да платите кредити и сметки да се направат пресметки.Ти си требала да играш малку попаметно да работиш една работа да осети дека немате доволно за се па да се помачи и он.Сега мислам дека џабе е се евентуално ако не сте заинтересирани и двајцата да си почнете од поново со целосен рестарт.
Jas nikogas ne sum mu prefrlila za toa kolku jas zemam duri iako toj ostana bez rabota 4 meseci, jas plakav kirija, pridonesi za sebe, i drugi trosoci , pa izdrzav kako taka jas si znam jas se nervirav a toj ne ni barase rabota... Za posle da mi rece ziveam vo siromastija raboti sto mu naogav za povisoka plata ne prifakase, ne mozam ova, ne mozam ona...ili da mu ja davav jas nego platata da si kupuva marki trenerki i patiki a drugo ne mora. Mu odgovara tamu zatoa sto nemaat rabota , sedat doma a firmata mu plaka minimalec , odat na rabota 2 dena pa doma 10 dena pak 2 dena pa doma. A jas se macam rabotam do kasno (dodusa od doma rabotam ama sepak) i nego ne mu e dovolno. Kaj mi e ovde vinata ne razbiram? Treba 5000 evra plata da vadam pa togas da ima i za site trosoci i luksuzi? I sum probala i taka da mu recam ovoj mesec zedov pomalku nemame pari za se , togas pocnucaat muabetite " da se prodade stanot jas ne mozam vo siromastija da ziveam " ..
Ама ти си му наоѓала работа кога тебе ти одговара,а го праша него што сака? Некогаш сте разговарале за таа тема? За болдот,му даваш заеднички пари не твои. Заеднички. Како што сакаш да се облечеш убаво,така и тој. Си го подгазила и понижила,затоа ти рекол дека живееш во сиромаштија.
Епа мила ти на почетокот не го претстави вака бракот ваш.Првично делуваше поидилично.Вината е во тебе што си дозволила да го навикнеш така.Како може да несака да работи а да сака да носи скапи парчиња.Си требала да му речеш ако сакаш повеќе пари стани и работи си уште една работа.Како не ти беше мака на толку труд и мака да му даваш пари на некој што не мрда со мал прст??
Naogav rabota kakva sto se naogase vo periodov na pandemija i kriza, a i covek so 8mo oddelenie valjda nema direktor da go stavat nikade, neli? Posledno mu najdov rabota kaj rodnini za monter na klimi so besplatna obuka plata 40000 den, ne mozel toj toa trebalo visoko da se kacuva , bilo rizicno..
Епа ете кажа што сака,да седи дома и да му капат 15000 и на него му се доволни зошто очигледно е некоја тешка мрза.Кога она пробала да го разубеди да најде друга работа он одбил.
Срце ти си многу вообразена личност и се секираш само пари да има дома,ти да ги контролираш парите и се друго. Не си го ни прашала, вие воопшто не сте разговарале. Ти си одлучила затоа што само ти си битната. Така да, разведи се најдобро и најди некој на кој ќе му ги трошиш парите и нема да те прашува дал да купи нешто. Не е во ред да се поставувате шефовски во брак,во финансии и слично. Ниту мажот,ниту жената е нечиј роб. Она не ни разговарала со него туку му наоѓала, вообразено. За маж тоа е понижувачки,барем да го прашала што сака да работи.
Haha toa voopsto ne e taka. Jas nikogas ne sum rekla daj gi parite kaj mene ke stojat. Tuku, vo pocetokot koga ke mu se javev kupi leb ili jogurt ili toaletna bez razlika, velese voopsto ne me biva za pazarenje , ako vlezam vo prodavnica ke kupam i sto treba i sto ne treba, i eden den mi gi dade parite i kartickata na koja zima plata i mi rece, eve ti pazari samo nemoj da me teras da idam po marketi , i taka e odtogas..iako se sto ke se kupi jas kazuvam, denes kupiv toa i toa da se znaat kaj otisle parite.
Ето видиш, не се ни кае за тоа што ти го направил, туку бега од одговорност и вината ја префрла на тебе. Туку ќути, барем ти дозволува да си излегуваш со другарки и не те тера секој ден да готвиш
Искрено мислам дека е друг пробемот. Дечкото не оди на работа а капат 15 000. А на друга работа за повеќе пари ќе треба да го одлепи газот од кауч и да работи... А со 15 000 не им е доволно да си задоволат потреби (особено он) за марки патики тренерки. Членката кажа дека он инсистирал парите да аедат во заедничка каса која таа ќе ја менаџира. На крајот од денот, што и да се случило, насилството не е одговор. Во животот се случуваат пострашни работи од тоа на некој алфа мажјак под наводници да му ги повредиш чувствата за што може а штп не да си дозволи да купи. И ја да рмбам цел ден он да лежи и ја ќе се бунам за скапи работи на толку картици кредити. Плус имаат насилство во семејството (татко му) не верувам дека тука ќе застане.
Epa srcka eve sega e sloboden, ako e zrtva vo tvoite oci, poveli zemi si go neka ti sedi doma po cel den a ti plakaj mu marki trenerki patiki, kreditnite isplakaj gi, benzin 10000 den mesecno zosto gospodinot saka da se razvozuva so saati toa go ispolnuvalo, odmori vo hoteli a toj neka ti nosi doma 15000 i neka te vrega deka zivee vo siromastija radi tebe, moze taka?
Па бубаче нормално ќе му наоѓа,значи што се 15000 кога имаш земено станбен кредит.Нели му било јасно дека нема баш да има комфорт како порано.Еве и да делува она надмено можел да и рече не ми барај ти работа сам ќе си најдам,ама очигледно не барал му одговарало така.
Па да он е жртва. Научен се на готово, од мајка му и татко му. И ја да сум така научена и после да треба домаќински да се однесувам и ја ќе се осеќам како жртва. Ама ти не си му ни мајка ни татко да го издржаваш. Јас тука ќе застанам со коментари, мислам дека поентата ја сфати. Бегај од таму, не ти треба човек кој не се труди да донесе дома леб, кој не се грижи што работиш цел ден. Плус насилен! Кога ќе имаш деца полошо ќе биде. Поздрав!
Da me davi, zakanuva so stakleno polno sise deka ke me udri i da me razberat site komsii zosto se sto pravev pravev za nas, da imame nesto zaednicko i da ziveeme vo mir i da ne zavisime od nikogo, mislam ne e vo red.
Ok, тоа сите го констатиравме дека не е ок. Прашањето е што ќе превземеш? Напиши на хартија се што треба да се збори со него, седни го на муабет. Ако се разбира од збор, дај му уште еднаш шанса. Ако не, еве ти сајт каде што можеш да најдеш најблиску до тебе адвокат: https://www.advokat.org.mk/ п.с. Очекувам сега овие завидлививе да ми го пријават постот дека правам реклама на сајтов Најди Адвокат