Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали денеска постои вистинско другарство?

Дискусија во 'Психологија' започната од lolicka, 28 јуни 2010.

1. machka1

machka1 Популарен член

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.349
    Единствени пријатели: Мајка, татко и сиблинг (во кое се опфаќа доверба,совет, да си споделиш проблем (за кој на многу луѓе им е мило што го имаш) Се е друго друштво со кое излегуваш и си го правиш животот (по)интересен.

На anamariia.x3 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Katerinceee

Katerinceee Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    814
    Допаѓања:
    1.230
    Денеска вистински другари се само мајка,татко,брат и сестра.Друѓите околу тебе сите ти љубоморат и не знаат за ништо друго освен лошо да ти направат.Им верував досега на многу личности кои ѓи сметав за вистински пријатели но за жал погрешно сум ѓи проценила,тие биле најлошите луѓе кои сум ѓи сретнала во мојот живот.На денешно време не остана некој на кој што можеш да му веруваш освен родителите.Денеска сите само сакаат да ти нанесат зло...

3. jesicaalba

jesicaalba Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    25
    Кога понекогаш можеме и од мајка, татко или сестра/брат да се разочараме иако длабоко во себе знаеме дека тие не ни мислат ништо лошо и не сакаат, тогаш што останало за луѓето што не опкружуваат? Се дружам со другарки/пријателки/колешки на дистанца. Колку повеќе си близок со некој, толку е поголема веројатноста да ти забодат нож во грб.

4. Isabel

Isabel Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    2.449
    Мнооогу ретко, од другарките само една ја сметам за вистинска и многу си ја почитувам и сакам.
    Секој си се гледа себе си и своите интереси.

5. razocaranaODse

razocaranaODse Активен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2012
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    10
    На денешно време неможеме да си веруваме на сопствената сенка,па што останало за луѓето околу нас. Имав пред 4 години една другарка,со која бевме неразделни. Спиевме една кај друга,знаевме се во врска со нашите животи. Таа имаше еден проблем се онесвестуваше. Сите другарки ја избегнуваа,но јас останав со неа. Немаше дечко она,немав ниту јас. И целото мое време го поминував со неа. Подолго време ми беше симпатија едно момче. Се случи,што се случи почнавме да комуницираме ние двајца,и по извесен период се фативме. И замислете таа ми се налути,се одалечи одмене,почна да кажува невистини замене,се обидуваше на секој можен начин да ме раздели со дечково,сакаше да ме скара со другите од друштво. Знаете ли зошто? Кога ја прашав зошто така прави,кога бевме едноставно неразделни, ми кажа СЕГА ТИ ЌЕ ГО МИНУВАШ ПОГОЛЕМИОТ ДЕЛ ОД ВРЕМЕТО СОНЕГО,А ЈАС , ЈАС СО КОГО КЕ СЕ ДРУЖАМ? Неможев да поверувам што слушнав. Од тој момент ја избришав од книгата на живите, и кажав дека нема шанси повеќе да бидам блиска со некоја " другарка". Сите се само од корист,сите само ти завидуват,ти лубоморат,а такви другарки и воопшто не ми се ни потребни. Поубаво ќе ми биде денот да го поминам со некој пријатели,со дечко ми ,со моите ,со сестра му отколку да се потпирам на лажно ДРУГАРСТВО. Јас лично немам веќе другарќи (кои би знеле се замене) ,имам пријатели ,пријателќи, а кога ми е тешко слободно се отварам пред дечко ми. Ме сваќа,и ме ислушува...Позз :)

6. Pelikuna

Pelikuna Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2011
    Пораки:
    1.961
    Допаѓања:
    2.022
    Јас па не ги разбирам тие пријателки кои кога си факаат дечко те запоставуваат во потполност и не им текнува ни секунда на другарката со која делела се.
    не велам ни да не биде со дечко и ама мислам дека нема потреба од одалечување и запоставување на останатите.
    Јас имав случај и многу останав повредена.Откако другарката тргна со тој постојано е со него нема време за никој.Тотално не запостави сите.СЕБИЧНО И ГЛУПАВО.А кога има потреба веднаш се јавува.Нема така кај мене.

На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Angie.Angie

Angie.Angie Активен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2012
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    9
    За мене постои! Јас со мојата другарка 10 години откако се дружиме никогаш не сме се скарале, секогаш сме заедно, си помагаме, делиме совети една на друга, се критикуваме за наше добро... одлично се согласуваме, како сестра ми е :)

8. Dreem.Girl

Dreem.Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2012
    Пораки:
    336
    Допаѓања:
    118
    Имам многу блиски и добри другарки, но сепак има и многу од кои сум се разочарала, така да не верувам во вистинско другарство секој си гледа прво за себе...

9. esperansa777

esperansa777 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2012
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.858
    не постои,сите со кои сум се дружела имат докажано дека се со мене само од корист,и кога си наогале друго друштво ги снемувало,само љубомора и завист да постоеле бре,сите гледале само да ме наместат,и да до скоро мислев дека имам вистинска другарка ама и она бетер од другите,лицемерна испадна,почна само за другите да збори а за нејзе ништо не открива,како што пиша една феминка погоре во семејството може гадно да те разочарат а што останало за другите

10. Inna5

Inna5 Популарен член

Се зачлени на:
    22 април 2012
    Пораки:
    698
    Допаѓања:
    626
    Не,не постои. Јас неверувам дека ниту родителот ниту сестрата/братот може да ти биде најдобар/најдобра другар/ка.
    Имав најдобар другар ама веќе немам,а најдобра дургарка немав,нема да имам и несакам да имам. Чудо ќе се деси да имам таква. Во ова време има толку многу сурови луѓе,што од 100% ,99% се дволични луѓе а тој 1% ќе се изнамачиш за да ги пронајдеш луѓето то спаѓаат во него :)
    И поракј се,мислете дека имате некои ваши најдобри другари и другарки,ама се е минливо,се е искористувано така да и да несакаш некогаш ќе го направиш тоа. Сега ни преостана само да им се восхитуваме на оние што имале мнооооогу долго долго пријателство исполнето со радост,љубов,смеа,кавги,итн итн...

11. aleks26

aleks26 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2012
    Пораки:
    309
    Допаѓања:
    99
    Па јас верувам дека постои вистинско другарство-пријателство,само треба да се одберат вистинските луѓе нормално е додека дојдеме до нив да не имаат повредено некои кој очигледно небиле тие најдобрите.Еве јас лично имам една која е со мене веке 18 години,се дружиме многу добро и досега се немам разочарано во ниеден момент еве сега и кума ми постана :inlove: и многу си ја сакам.Како низ целиот живот мора да постои малу завист,малу љубомора,па тие се особини на човекот мора некогаш да го тестираат и пријателството,но ако е право и вистинско ке надмине се.

12. Snix

Snix Активен член

Се зачлени на:
    30 мај 2012
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    11
    Вистинско другарство, во денешниот материјалистички свет, не постој.
    Секој гледа како да те придобие да му бидиш пријател, ти се умилкува и лижи, зато шо гледа дека можи да си извлечи некоја корист од тебе. Зато шо знај дека ако ти стани доста добар другар, нема да го одбиеш за ништо - и ке ти се залепи како пијајца и ќе те цица, ќе те цица и ќе те цица... се дури не дојди денот кога ќе нема корист од тебе.

Поентата на муабетот: Сите ти се другари и те сакаат се дури му требаш, кога ке престанат да имат „корист“ од тебе - никој не те познава

На lav4ence.e.e му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Agatha

Agatha Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    1.158
    Постои вистинско пријателство, искрено, јас со мојата другарка пораснавме заедно, не дека се немаме никогаш налутено една на друга, ама точно знаеме и јас и таа во кои моменти да ја прекинеме дебатата, за да не отидеме предалеку со зборовите и да не настане некоја напната ситуација. Иако во последно време не сме толку често заедно, пак сме во супер добри односи. Ако некој ви значи во животот, и немате никаква друга корист од него, освен потребата да ви даде љубов, топлина, утеха, да ве сослуша и разбере, па и да ве скара кога тоа е потребно, да тогаш помеѓу вас постои искрено пријателство!

14. nirvanaholic

nirvanaholic Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2013
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    147
    Досега сум имала 3 најверни другарки. Со сите три се имав карано мноооогу пати. Но сватив дека само една од нив знае вистински да те сака, да не биде со тебе со цел да те искористи, секогаш да биде тука кога ќе имаш потреба од неа и обратно, знае да ти помогне итн...Другите две сватив дека им е само за да не бидат сами. Еднаш двете се заедно, ќе се скарат и трчат по мене и се карат која да биде со мене. Ама веќе ми е преку глава и од двете :swear: кој ги е*е више... Со потерхолик ги имам поминато најубавите моменти во мојот живот. Секогаш била тука за мене, а и јас за неа. Можеби се караме и тепаме :lol: но сепак и тоа е дел од другарството. Убаво ми е со неа и среќна сум што ја имам. Love you so much dear Big Ben :hug:

На potterholic му/ѝ се допаѓа ова.
  15. mystic999

mystic999 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    22
    Не постои!
    ...ако имаат некој интерес, нешто што само преку тебе можат да го добијат тогаш се тука, ама пријатели ли се тоа? Само оној што искрено те сака и се грижи за тебе (а тешко е да пронајдеш денес таков човек), само тој ти е вистинси пријател, останатите се само користољубиви ѓубриња

16. little.woman

little.woman Активен член

Се зачлени на:
    2 декември 2012
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    14
    Вистинско другарство? :puke:
    Бев разочарана од неколку другарки на некои им простив на некои не но се знае сега на дистанца...
    Не верував во вистинско другарство се додека не почнав да се дружам со едно девојче со кое деновите ни поминуваа многу интересно, имавме слично мислење за многу работи, се радував на нејзините успеси ја туркав да продолжи понатаму да го искажи својот талент, си меневме облека, јас спиев кај нејзе, таа кај мене, ми беше како сестра... Таа напредуваше и напредуваше а мене ми беше премногу мило да ја гледам како се искачува нагоре, но што се случи?.. Јас се омажив а неа ја снема :o , да живеев со мажот ми ке ја сватев но јас сум сеуште кај моите родители (чекам документи за да си одам кај маж ми, тј е во Америка).. Си мислам можеби и е тешко па сака да се одвикне од мене но зошто тогаш ми звони само кога има потреба од облека или да ми се пожали за нешто, сега за нејзините успеси дознавам од сосем трети личности... И кажав колку ми е тешко кога ке си помислам дека ни мајками ни никој ке нема до мене таму, ни за јадење да ми помогни кога ке ми притреба ни за нешто друго а таа ми се потсмева и ме прави глупава.... Епа од родителот,братот, сестрата или мажот подобар пријател нема... Немам зборувано за никоја, на сите им го кажувам тоа што го мислам искрено и на крајот некоја така да ми враќа, да ме прави будала у здрав мозок чекајјј бреее...
    :clap: за тие што имаат вистински другари, ретки се тие на денешницава..
    Поздрав до сите :*

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  17. luna589

luna589 Активен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2013
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    6
    Можеби. Но можеби сепак не :?:

На little.woman му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Soldier

Soldier Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2013
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    78
    Незнам.Можеби. :?: Но,многу се мали шансите да постојат,многу мали. :)

19. xoxo.Martina

xoxo.Martina Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    198
    Постои. Доколку најдеш чесна личност помеѓу луѓето. Шансите се минимални да но може да се најде. :)

20. Emilia.Attias

Emilia.Attias Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2013
    Пораки:
    909
    Допаѓања:
    575
    Денеска ретко постои, бидејќи повеќето луѓе денес ти се пријатели бидејќи имаат корист од тебе, а кога веќе ќе немаат корист ќе те шутнат туку така без чувства и осет.