1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали луѓето се менуваат?

Дискусија во 'Психологија' започната од Unfaithful18, 5 јуни 2010.

1. Anggie

Anggie Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    36
    Тешко се мења карактерот на човекот.. Требе да се случе нешто многу лошо па да се свесе :) или да биде доволно паметен да си даде некој совет самиот себе.

На bornthisway му/ѝ се допаѓа ова.
  2. bornthisway

bornthisway Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    30
    Се менуваат и тоа како!!!!!!! Помислете како кога сте биле мали сте размислувале на поинаков начин за разлика од сега. Денес сигурно не би ги направиле истите постапки кои што сте ги направиле порано, се разбира доколку постојат такви за кои некогаш се каете, а СИГУРНО постојат. Секој ден, секоја нова личност која ја запознавате ви се едно ново искуство, а преку искуствата човек учи и се менува. Доколку некој досега не се сменал, тогаш сигурно прво не размислувал за тоа што треба да го смени, можеби немал некоја добра причина која ќе го натера да се смени....... И џабе не рекле дека додека не почувствуваш на своја кожа нема да можеш да разбереш!
    Преку мое лично искуство можам да кажам дека луѓето постојано се менуваат, а особено кога имаат огромен мотив за да го сторат тоа, дали на позитивен или на негативен начин не е важно. А дека има многу луѓе кои се менуваат на подобро, да има, само што можеби и не сте забележале. Јас сум забележала кај многу луѓе посебно кај моите пријатели и една личност која многу ми значи. Најдобар пример ми е тоа што и јас сум се сменала + сум свесна за тоа ;)

3. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.664
    Допаѓања:
    29.417
    Да, се менуваат.Најчесто поради влијанието на другите, потешко е менувањето на карактерот поради нешто што не е добро кај нив, а другите го критикуваат.Во секој случај менувањето на карактерот се случува.

4. Faline

Faline Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2011
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    549
    Се менуват,но само доколку единката има силна причина за тоа,во спротива не ! :)

5. katerina777

katerina777 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    32
    ајде да не речам дека не е невозможно се менуваат ама мноооооооооогу ретко.обично на тие што сакаат да се сменат му се сменува цел живот од корен, така да ретки се тие што можзат да го издржат тоа.

На zhap4e му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Mracna

Mracna Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    127
    Луѓето не се менуваат. Кога мислиме дека некој се променит фактички тој само ја тргнал маската која ја носел сето тоа време. Ако некој "се промени" порани некоја личнот таа промена може да трае само неколку месеци за подоцна пак да се врати на старото.

7. meruska

meruska Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2010
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    103
    да се менуваат и тоа како!

8. Sephora

Sephora Популарен член

Се зачлени на:
    5 декември 2010
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    4.485
    Одредени личности не, одредени да. Зависно од цврстината на карактерот, желбата да го направиш тоа или пак желбата да не го направиш тоа.
    Јас се имам сменето, се трудев околу тоа, се преродив. Некои работи од тоа време ми останаа, оние кои не сакав да ги сменам.

Пред некое време гледав на тоа како некој вид дволичност, и изневерување кон самата себе. Сега сметам дека таа работа во одредени случаеви е добра и има добро влијание.

9. ElleS

ElleS Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2011
    Пораки:
    625
    Допаѓања:
    210
    Мислев дека се менуваат, посебно зборам за мене лично ама се повеќе сфаќам дека НЕ е така. Порано бев многу ладна со сите, и некои работи мислев дека ме сменија и дека сега ќе станам поемотивна, помека и сл. ама не е баш така. Сфатив дека усвари само со сила се трудам да сум таква а всушност не сум. Можеби краток момент ќе омекнам и се и одеднаш пак по старо... Истото го мислев за еден другар што беше мирен и фин и јас „го направив“ многу подруг па сега почна да глуми дека се му е сеедно, дека неможе да се заљуби, дека е фраер бла бла... всушност он си е истиот само пред некои луѓе кои не го знаеле пред тоа може да пројде овој муабет, пред мене си е ист.

10. crazyinlove19

crazyinlove19 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    3.753
    Допаѓања:
    3.732
    Некои да, некои не. Тоа пред се зависи од самите нив, од тоа колку цврст карактер имаат, но и од влијанието на околината. Некои се менуваат на полошо, за жал. Толку многу што се прашувам дали се тие истите луѓе со кои порано јас сум комуницирала и сум се дружела.
    Има и некои кои се сменија на подобро. Таквите се малку, но сепак ги има.

11. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665
    Секако дека се менуваат.

Жално е што повеќето луѓе што ми се во блиска околина се сменија на полошо.

12. dankee

dankee Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    772
    Да ,лугето се менаават :)

13. spellbound

spellbound Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2010
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    1.483
    Можеби се менуваат, но според мое искуство незнам баш. Можеби маалку.

14. dankee

dankee Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    772
    Велам дека се менваат од искуство :)

15. Linn1

Linn1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    1.221
    Допаѓања:
    1.936
    Се менуваат и тоа екстремно..
    тоа оди со годиите, околината, друштвото..

На пр. Јас

16. wish

wish Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2011
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    233
    карактерот на детето е формиран со завршување на 6 тата година...единствено нешто што нас не менува или не става под маска е социјалниот статус кој е менлив..но природата кажува дека суштинска промена во ставовите нема..можеби стануваме посуптилни или поагресивни и понетолерантни...пр.ако наеднаш се стекнеш со големо богатство,а претходно си бил сиромашен,постои реална можност да се изгубиш во преводот..

17. innablood

innablood Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2011
    Пораки:
    788
    Допаѓања:
    1.324
    Физички - да
    Психички - не.

По некоја случка или заради некоја личност, можеш привремено да се ‘маскираш‘ со светец, ама твојот образ не може да се смени, коренот не може да се обнови.
    Значи не може да се рече еве од денес ваков ке бидам, и така трае тоа недела/две и пак старата песна, а со тек на времето карактерот не може да ти се сврти за 180 степени.

Можеш мислењата, друштвото, средината да ги промениш, но карактерот никогаш.

На ElleS му/ѝ се допаѓа ова.
  18. kankus

kankus Популарен член

Се зачлени на:
    31 декември 2010
    Пораки:
    1.472
    Допаѓања:
    871
    да за срека или за жал .....во просек на секои 7 год

19. CharmedGirl

CharmedGirl Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2011
    Пораки:
    1.420
    Допаѓања:
    1.662
    Луѓето се менуваат само кога тие самите сакаат да се сменат...Е колку пати сум сакала да сменам некои особини кај блиски луѓе, па не ми успеало...Додека самите не решат да се сменат, се ќе остане исто :(

20. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Се менуваат. Годините и искуството си го прават своето. Сепак некои карактеристики, доблести и маани се вечни. Ако некој има цврт став околу една работа, тешко дека ќе се промени, зависи од верувањата