Дали македонскиот и бошњачкиот народ имаат иста судбина?

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Tanjamm, 15 септември 2019.

1. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.201
    @Tanjamm гледам уште ти е актуелна темата од пред две години, а не сум ја видела за да пишам.
    Го издвоив ова:
    Ако си изгледала толку многу филмови знаеш дека причина е војната. Босна и Херцеговина е склоп од повеќе народи и вери, така што откако ги избркаа србите во БиХ останаа повеќето муслимани. Поради крвава историја на муслиманите им е испод части да се именуваат според нација, зашто тука сеуште живеат и срби. По дефиниција нели, босанец е национална определба, жител на една држава а не верска определба.

Сега ќе ги ѕирнам клиповиве што си ги пуштила.

2. ZAHRA

ZAHRA Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2016
    Пораки:
    1.625
    Допаѓања:
    16.921
    Од каде ти знаеш дека не се именуваат според нација?Kако да не испод части зошто живеат таму Срби(facepalm)

Последна измена: 5 јануари 2022
  3. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.201
    Моја претпоставка. Членката што ја отворила темата неколку пати прашува зашто босанските муслимани не се декларирале како босанци туку како муслимани. Јас лично не познавам такви.

4. ZAHRA

ZAHRA Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2016
    Пораки:
    1.625
    Допаѓања:
    16.921
    Па нека оди во Босна па нека ги праша дали и како се декларираат:Dпа нека наврати и во Санџак .Босна е на Бошњаците @Tanjamm, не можат ни со геноцид ни со политика да го уништат името Бошњак.

Последна измена: 5 јануари 2022
  5. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.580
    Допаѓања:
    13.973
    Ама не реков јас дека ќе го уништат името. Туку ако се погледне пописи за Босна, години наназад, си пишува Срби, Хрвати и муслимани, а терминот Бошњак наидува на почеста употреба на пописи некаде по војната, барем јас така сфатив. Не се лутете, јас ништо лошо не кажав. Еве вие две па имате различни мислења. Сакам да кажам, со таквите тврдења како од видеата, сами на себе си прават штета, голема работа јас што ќе мислам. Се оспоруваат сами себе. Инаку, јас на екс ју форуму читав дали Македонците се Бугари или Срби, и таму сешто пишуваше. Па ниту ме навредија, ниту се лутам.

6. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.299
    Немаат.
    Дури и греота е да се споредува македонскиот живот со бошњачкиот.
    Врз бошњаците имаше обид за извршување геноцид, не така одамна.
    Ние успеавме целосно да избегнеме војна.

На mssuniquee, ZAHRA и Tanjamm им се допаѓа ова.
  7. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    4.929
    Допаѓања:
    9.667
    Нациите се релативно новокомпонирани. Зачетоците на таа творба "национална држава" датираат од периодот на ренесансата, кога на многу територии се јавил стремежот за одметнување од папската црковна превласт и потребен бил мит што ќе го обедини и потчини народот кој живеел на расположливата територија, но идеологијата на посебни нации најмногу замав зема од 19. век натаму. Еден член на форумов убаво имаше срочено мисла: патриотизмот е секуларен одговор на религијата.

Тоа се покажа како прокоцкана енергија сега во новово доба на глобализација. Многу ќе беше поефикасно сите луѓе ширум целиот свет, да зборувавме некаков есперанто, наместо да се преведуваме од различни стандардизирани јазици, секој од нив дериват на бог знае колку наречја и народни говори.

На Tanjamm и WildMk им се допаѓа ова.