При однос, ХИВ се пренесува преку телесни течности, а течности преку кои најчесто се пренесува поради високата концентрација на вирусот во истите се: сперма, мајчино млеко, вагинален секрет, цервикална слуз и крв (доколку има крварење при односот). Дали ХИВ позитивно лице ќе го пренесе вирусот зависи од неколку фактори, вклучувајќи го бројот на интимни контакти со тоа лице (односно контакти со вирусот), како и количината на вирусот во овие течности што обично се зголемува со напредување на вирусот.
Здраво девојки! Ме интересира дали на некој начин може да откриеш некои симптоми кои укажуваат на таа болест или на самиот вирус? (Иако знам дека со години може да не се појават никакви симптоми). Не знам зошто некои од вас така размислуваат: „Како може со непознат да имаш односи“, „Нели му веруваш?“, „Зошто без кондом..“ и сл. Да, треба да се подигне свеста.. но сепак сме луѓе и грешиме. Не само во вакви ситуации, туку за многу работи во животот, за кои подоцна се каеме. Може да си имала само еден партнер и да си заразена од ХИВ, без да го знаеш тоа и да немаш никаков сомнеж. Сигурна сум дека многумина се сомневаат во тоа дека закачиле некоја инфекција, но не се осмелуваат да зборат за тоа.. А тоа се случува со право, затоа што навистина е срамно! Пред се, можно е да дознаат родителите, па целиот живот ќе се срамите пред нив. Во ред е тоа дека тестот е анонимен, но мене ме интересира дали доколку тестот биде позитивен тогаш ќе останиш како анонимен...? (Што не ми се верува)
Помош ми треба итно, дознав дека дечкото кој го знаев кратко време и излеговсо него имавме само орално (јас нему) има сида многу сум исплашена многууу направив одма тест испадна негатив прашавме дали е 100% точен ни рекоа да инаку помина еден месец од нашето гледање, дали има шанси да не е точен тестот многу ми е страв немам некакви симптоми посебни многу се плашам зашто негде читам дека за да се манифестира вирусот треба да поминат и до 3 месеци многу сум збунета а не смеам да му кажам на никојј
Hmm da treba 3 meseci za da se detektira virusot vo krvta, dali si sigurna deka deckoto ima hiv/sida?
Па дознав од други дека му било лошо бил на лекар и покажал позитивен инаку немам контакт со него штоооо да правам сега ептен ке се замислам неможам да живеам нормално, а имам дечко плус ,да разговарам некако до професионално лице кај да се обратам ептен се паничам
Prvo zboruvaj licno so nego i prasaj go dali e tocno toa sto ti go kazuvaat, a so noviot decko koristete zastita.
Сидa се пренесувa прелу семенa течнoст и крв. Oсвен aкo си имaлa некoи рaни вo устaтa, немa шaнси дa имaш сидa.
Da ama golemi se sansite i preku oralen sex radi toa se preporacuva zastita, zatoa sto vo usnata suplina ima mali ranicki koi sto mozat da ne se vidlivi ili primetlivi ili pak ako ima vospalena gingiva i krvarenje na nepcata isto taka moze da bide inficirana.
дали вирусот ХИВ има некаква врска со менструацијата? Како доцнење, нередовна менструација и сл, или се две различни работи ?
Дали некој знае дали се испитува хив во микробиологија или во државна болница во Прилеп, и колку се точни резултатите. Ве молам за брз одговор
Ве моламш за помош! Денеска правев крвна слика по моја желба иако имам настинка и до вчера пиев антибиотици. На тестот забележав намалени лимфоцити кои денес ми изнесуваат 1,09 (12.7%) а покачени Неутрофили 7.10. Нормалните лимфоцити се од 1.2 - 3.2 а Неутрофили 2.0 - 7.7. И одма погуглав на интернет и прочитав дека причина за нискиот левел на лимфоцити е канцер или ХИВ бидејќи само овие тешки болести ги намалуваат под нормалата. И ме фати голема паника. Најдов два стари резултати од претходно направени анализи. Едниот ми е правен во 06.2014 и на него сум имала лимфоцити 2,78 (40,2%) додека на тест кој го правев пред 4 месеци, во август при кој имав крвава урина поради камен во бубрег резултатите ми биле 1,75 (23,3%), што значи сум имала пад на лимфоцитите од 2014 наваму. Дајте ми совет? ХИВ не сум била на ризок но ме фати паника и се на тоа мислам. Единствено ако се смета за ризик тоа што работев во интернет кафе клуб каде доваѓаа наркомани но и геј дечки па од нив преку отворена рана или слично сум закачила нешто. Сексуално не сум била на ризик вооптшо.
@Natasha22 Подитно да прекинеш да гуглаш болести и симптоми на гугл. АМА ОДМА! Ако сакаш да ти е мирна глават има посебен тест за хив и ке си го направиш. И лимфоцити и неутрофили можат да се зголемувбаат или намалуваат од разни причини кои некои др висруси или бактерии ги внесуваш. Никаде не стои дека е за низок левел на лимфоцити дека по правило мора да е тумор или ХИВ. Лимофофицити постајано си ги губиме поготово у овој период пошто преку ваздух внесуваме секакви вирусчиња, бактериички и сл. и они си се борат со се што ке внесеме преку дишни патишта. Направи го тој тест и ке видиш за сигурно. А и вака по форуми прашување вакви сериозни раб не знам како ви текнува да прашувате... Направи го тестот и прекини да гуглаш, јер на крај ке излезе дека више си мртва скоро 72ч О.о
На Инфективно - Државна, а и во Ремедика (1600-2000МКД) се прават хив тестови. Можеш да појдеш и да оставиш крв од вена. Јас мислам дека немаш хив и дека не треба да се трауматизираш читајќи се и 600 (сешто) по интернетов. Сепак појди до матичен па до интернист да ја проконтролира твојата здраствена состојба - може да е нешто триесто во прашање. Чисто колку да не се пропушти нешто, а искрено мислам дека се ќе биде во ред.
Здраво феминки, ми треба ваше мислење во врска со еден ХИВ ризик. Одсекогаш сум била хипохондрик и знае секој детал да ми се закачи во глава. Така и ова. Имено, во разминување на улица додека еден маж (околу 40 години), тој зборуваше на телефон и во момент на разговор на мобилен при разминувањето мислам, не сум сигурна, дека ме плукна на мојата долна усна. Како што го разбрав од разговорот кој тој го водеше на телефон спомна дека бил на стоматолог и вадел заб. Па моето прашање е дали доколку во неговата плунка имало траги од крв во устата поради естракцијата на неговиот заб и при негово плукање, таа крв се префрлила на мојата усна. А јас пак од друга страна имам чуствителни усни и често си страдам од суви и пукнати усни. Проблемот е што мажот за кој во зборувам е хомосексуалец. Се јавив до ХЕРА советувалиштето, само кратко ми рекоа дека не сум била на ризик и дека треба поубаво да са информирам како се пренесува вирусот. Дали претерувам или сепак имам причина за загриженост? Секогаш сум била хипохондрик за ХИВ секогаш сум пазела и се, а сега ова ми се случи како некоја казна.
Работам во странство како мед пессонал и денес еден пациент додека јадесе му пакна плунка на мојата рака а не носев нараквици ,пациентот е ХИВ позитивен
Работам во странство како мед пессонал и денес еден пациент додека јадесе му пакна плунка на мојата рака а не носев нараквици ,пациентот е ХИВ позитивен .Знам дека на овој начин дека не се пренесува ..ама нз страв ми е мн...........