Monogamy in humans is beneficial because it increases the chances of raising offspring, but it is actually very rare in mammals – less than 10 per cent of mammal species are monogamous, compared with 90 per cent of bird species. Even in primates, where it is more common, only about a quarter of species are monogamous. For more information.
Tocno e deka monogamijata e opstestveno uslovena , odnosno nastanala od potrebata za zastita na pesterskite zeni vo vremeto na doenje.Toa e od antropoloska gledna tocka a i za da se kontrolira zenskata reprodukcija odnosno da bidat mazite sigurni deka odgleduvaat svoi deca ( iako vo 10% ne e taka), no od bioloska gledna tocka monogamijata ne e prirodna ,odnosno poligamijata se pottiknuva kaj maskiot pol za istite da si go"prosirat semeto i genite" , edna navistina zivotinska karakteristika. Taka sto dali mozete da zboruvate za monogamija ako od ednata strana ja zabranuvate a od drugata ja pottiknuvate ? Kakva e taa monogamija ako zenata e verna ( inaku vo slucaj na nevernost vrz nea ke padne siot tovar na zlocinot) a mazot neveren ? A i dali e realisticno edna licnost da gi ispolnuva site vasi potrebi do krajot na zivotot ? Koja e verojatnosta deka ke sretnete licnost koja intelektualno, fizicki i duhovno ve privlekuva ?
Дечки не знам дали линков е за тука https://zenskimagazin.mk/poslednata...eruvaat-vo-brak-a-mazite-nemaat-nikakvi-prava но налетав на него пред некој ден и ми изгледаше како интересен пример за тоа како е организирана полигамијата во последниот матријарјхат на светов.
Од таму што не има такви кои не сме моногамни. Are humans naturally monogamous? Monogamy and Human Evolution
Јас сум моногамен, една личност ако ја гледам за сериозна врска, абе која сака нека ми зборува или да ми се слечи, џабе е, минимизирам и контакт и се. Дури и жена како Гал Гадот (најубава ми е на цел свет).
,,Да не бидам сфатен погрешно, ќе повторам: моногамијата кај човекот значи немање други сексуални партнери освен партнерот со кој е во врска, додека таа трае. Брачната моногамија може да се разбере на два начина: правниот -имање брак само со еден партнер, а бидејќи социјалната моногамија ја опфаќа и брачната, од друга страна значи и/или немање на друг/и сексуални партнер/и во текот на бракот." Секој си бира по мене дали ќе биде моногамен или не. Е сеа, точно, нема ти од првиот однос, до гроб да бидеш со истиот парнтер (мада има и такви сигурно), ама зборам аа во брак.Ја лично не можам со други особи кога имам емоционална поврзаност.Тешко се заљубувам и кога ќе засакам тоа е тоа
Нормално е. Само јас лично не би била со полигамен. Сакам моногамна врска. Да сум му само јас и тој да е само мој
Мене повеќе ми е кеф, дадената личност во која сум заљубен и сакам да поминувам време, да ја видам насмеана, да ја изненадам со некаков поклон, патување или споделам вест, наместо со секој втор да го споделувам тоа. Се ќе излити, толку површински ќе стани... тажно неам зборој. Преферирам моногамија.
Деф моногамна личност сум. Не би можела да го делам партнерот ниту пак ми се свиѓале различни во исто време.
Моногамен сум, нема теоретска шанса партнерката да ја делам со некој друг. Ја сакам само за себе, можам да сакам само една личност.
Ја ти капирам поентата 100%-но, ама испушташ еден огромен кључен дел од математиката. Поради одредени цели (кои нема да ги именувам) заподното општество си го гура населението у насока да не создава фамилии. Ако си default претставник на својот пол, сегде по социјални мрежи ќе ти искачаат постови од типот на „мрази спротивен пол“, „ти си кинг/квин и спротивниве не те заслужуваат“ итн. итн. За разлика од предходно кога децата, тинејџерите и младите возрасни (young adults, незнам дали има конкретен израз за ова на македонски) биле учени и обучувани да бидат татковци/сопрузи и мајки/сопруги. Не го негирам фактот што го изнесе, ама земи го предвид овој момент у кој шо растат денешните генерации. Има преголемо влијание, премалку луѓе му посветуваат внимание