Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали моногамијата е нормална појава?

Дискусија во 'Врски' започната од Aquamarine93, 30 јули 2017.

1. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.254
    Mene ke me banirat, ne se sekiraj. :handshake:

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.903
    Допаѓања:
    179.141
    Толку од мојата потрага по вистината:doh:...ај да си го соберам фенерот и пут под ноге(facepalm)

3. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.265
    Допаѓања:
    12.243
    Резултатот, да погодам... 900? :rofl::rofl:

4. na_kafe_u_centar

na_kafe_u_centar Активен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2022
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    11
    100% сум сиг дека ќе биде 900:$

5. na_kafe_u_centar

Се зачлени на:
    12 октомври 2022
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    11
    Изборот е напраен за тебе, коа ќе одлучат шо идеа да биде посеана. Што глеаш дека праат луѓето околу тебе тоа прајш и ти. Особено коа си у таа фаза на тинејџерство

Несфаќам зашто концептов е толку „надвор од земјава“ за сите шо го порчитавте до сеа и се подбивате со мене ЛОЛ.

6. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.254
    Ne sum tinejdzer.
    Skoro 45 godini imam i sakam da se ebam.

Zamisli!??! :o

7. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.267
    Никој не е толку моќен, сите различно реагираме на скроз исти работи. А моногамијата/полигамијата не е ствар на избор, туку повеќе е карактер или преференца/ особина на твојата личност.
    Или СИ, или НЕ СИ!

На Bezimenka90, Angie1432 и WildMk им се допаѓа ова.
  8. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.254
    е фала! (y)

На Mikha4 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.903
    Допаѓања:
    179.141
    Ниту се подбивам, ниту не го разбирам концептот.
    Ако ,,одлучуваат,, која идеја ќе биде посеана, нели е можно и идејата за моногамија да биде посеана?
    Тебе од кај ти е идејата?

На Bezimenka90, Ugly Duckling, Mikha4 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.267
    Идејата дека сите идеи ни се посадени и него мора да му е посадена во одреден момент ... хммм
    Наредниот пост пак ќе му биде посаден, пошто нели немаме слобода и сите идеи нѝ се посадени :o

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  11. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.254
    Глеаш колку е паметна!

Ко ќе пораснам сакам да бидам @Biljarkata :inlove: :D

На Biljarkata и Mikha4 им се допаѓа ова.
  12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.903
    Допаѓања:
    179.141
    Ама вистина е, бе маче.
    Прво треба да бидиш ко мене, зен, да садиш моркови и да не разменуваш идеи со никого...и така...по година, две, десет, ќе знајш дека првата идеја што ти дошла на памет е твоја, автентична:angel:... Абе Биљарка не е заебанција, тоа е своевиден револуционер:emo:

На simoncelicius, Ugly Duckling, Waverly Raven и 3 други им се допаѓа ова.
  13. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.254
    Вистина велам...
    Вреееме ми требаше да те скопчам.
    Ама сега знам! :makeup: :D

14. na_kafe_u_centar

Се зачлени на:
    12 октомври 2022
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    11

„Тебе од кај ти е идејата?“ - за која идеа од кај ми е?

Точно, може да биде посеана и идеата за моногамија, и која друга идеа и да сакаш да биде посеана. Ништо не е невозможно.

Тоа е и всушност и прашањето шо ме мачи. Некој вади корист од таа полигамија која се рекламира.Но кој и која е користа, можам само да шпекулирам. Ама моеш да бидеш сигурен дека не е за „ослободување“ и „револуција“ или како и да ви го претставуваат.

Ако сакаш да чуеш нешо од мојот трезор на размислувања еве ти:
    1. Технолошкото унапредување на западното општество ја намалува потребата од физичка работна сила, аутоматски, не ти треба растење на популацијата, можеби ти треба и опаѓање на истата. Наместо да се служат со алатки како Кинеското „закон за едно дете“, создади систем у кој правењето деца е драстично намален.
    Доколку ова ти звучи на „теорија на заговор“ размисли го следново - Сите развиени држави доживуваат стареење на населението, кое у следната декада две ќе се претвори во опаѓање на популацијата. Никој не превзема ништо да го реши тој проблем, иако имаат повеќе од доволно реквизити за да го изведат истото (не заборавајте, не зборам за кикирика држави како Македонија, зборам за Германија, Јапонија итн.). Зашто?
    2. Полигамијата исто така ќе ја растури „класичната“ фамилија од 1 татко, 1 мајка и деца. Кое шо, не глеам како би било у профит на следните генерации. Статистиките покажуваат дека деца израснати со еден родител имаат поголеми шанси да клапнат понатаму у животот.

Од друга страна, пред некој да дое да ми плаче „тебе само не ти одговара пошо си машко и вие сте вакви такви онакви блабла“, сакам да ви обрнам внимание и на фактот дека на мажи кои им се прај фамилија со моногамка, и не ги привлака идеата на полигамија, си зимаат жени од централна африка и азија и ги заболе за шо и да се дешава у западот, така шо таа мисла ве молам збришете ја доколку сакате да се убаците на конверзацијата. Исто така, у мои очи, мажите ќе „исќешираат“ дебело многу повеќе од жените у целокупна моногамија. Но тоа е дебата за некој друг пат, само сакав да даам напомена дека мислењата не ми идат од „страв дека нема да брцнам“ или нешо еквивалентно.

15. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.267
    Уште од старт си грешка кога тврдиш дека полигамијата е новост, дури и денес може да е помалку застапена отколку пред 2-3000 години, додека за моногамијата факт е дека е наметната преку притисок од црквата.
    А бе не учите историја, социологија на школо? Барем денес е лесно, ја имате цела историја на светот во раце.

Едит: еве ти за почеток https://ifstudies.org/blog/our-unequal-polygamous-past

На WildMk и Angie1432 им се допаѓа ова.
  16. na_kafe_u_centar

Се зачлени на:
    12 октомври 2022
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    11
    Оф срце мое

17. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2018
    Пораки:
    1.899
    Допаѓања:
    6.267
    Ниту сум срце, ниту сум твое. Туку види претходниот пост кај те цитирав, имаш домашно :lol:

На Feminka22 и WildMk им се допаѓа ова.
  18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    18.903
    Допаѓања:
    179.141
    Полигамијата не е новост, полиаморијата е новост:angel:
    Многу е кул, бар еднаш неделно ни ја рекламираат во дневни весници |(

Ме мрзи да цитирам @na_kafe_u_centar (ников(facepalm))- какви се тие моногамки:^)? Мислам, да разберам, за што праиме муабет :?:

На Mikha4 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. na_kafe_u_centar

Се зачлени на:
    12 октомври 2022
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    11
    *напишано по барање на @Mikha4 , поракава на никој начин не е поврзана со поентата која сакав да ја доловам.

Оу сакаш да идеме по ТОЈ ПАТ? глеј ја го знам и тој пат многу добро ХАХАХАХАХ ама дали ќе ти се свиѓа, пошо сепак сме на женско ориентиран форум.

Немало ПОЛИГАМИЈА, имало ПОЛИГИНИЈА.

ПОЛИАНДРИЈАТА била страшно, страшно ретка затоашо рачунај немале контрацептиви, и од 2 пути да имаш однос, сигурно ќе забремениш, и било биолошки нелогично да биде почеста.

Е сега, да се вратам на тоа шо е поврзано со она шо го зборев

„Уште од старт си грешка кога тврдиш дека полигамијата е новост“ - Апсолутно никаде не го кажав тоа. Човече шо ви е на сите шо пробувате да ми брцате зборови у уста, стануе кринџ веќе жими се ти кажувам. Јас кажам само дека е очигледно дека намерно се рекламира у денешницата, дека немаш РЕАЛЕН избор за дали ќе идеш поли или моно. Тоа е тоа.

20. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.589
    Допаѓања:
    38.932
    Имаш 20 години и влезен си во филм дека си различен од другите и си го сфатил човечкиот ум зашто знаеш како функционира алгоритмот на социјални мрежи.
    Седи те молам.

На Bezimenka90, Ketchup, crimson и 4 други им се допаѓа ова.