Знаат да се толку картите, особено последнава година-две се многу поскапени. Освен ако не следиш многу и да ти се посреќи да најдеш поефтина карта. Кога имаш деца кои уште се на школо, можеш да земеш карти само кога имаат распуст и тогаш се мн поскапи. 1000 евра во два правци, тоа се 500 евра во правец, делено на 4ца, 125 евра по човек во еден правец. Евентуално ако се најдат за 600 евра, ако доаѓа со ранци цела фамилија. Во бош периоди, се наоѓаат ефтини. @Brucewayne и јас имам летано за 900 денари, ама не е исто кога си ограничен со одмор од работа, распуст на деца итн. И, тоа лани, со ова сега, има голема разлика. Крај краева нема што да се докажуваме, си стојат онлајн цените.
A од каде сето ова го знаеш ако не се дружите? Или се ова ти го кажа од еднаш кафе пиење? Ако не сакаш да ги гледаш, ништо полесно.
За жал, вистина е дека особено луѓе кои немале финансиска сигурност во детството и во текот на животот штом дојдат до некаква стабилност, не мора да е премногу се менуваат. Мене ми се случи истото. Бевме повеќе од 10 години врска, тој учеше во странство, па после работеше оти неговите од дома не можеа да му пружат ни една соба за да формира свое семејство. Беше од добар подобар со мене а и во односите со другите. Минаа години, се земавме, отидов и јас во странство заради него, чекав документи, а за тоа време минаа години и тој си напредуваше во неговата кариера. Јас имав од дома многу постабилни односи со моите и огромна поддршка за се, за разлика од него и неговата релација негова со неговите. Така си теравме тој на работа, јас дома а учев имав факултет, се ставив под знак прашалник. После имав некои проблеми со здравјето на мој родител и поминував време со него а помалку со сопругот кој воопшто не се интересираше како се осеќам седејќи по ходниците на болниците. Во целиот преплет на лоша здравствена состојба, ми се јави и ми кажа да не се враќам дома повеќе зошто ние не сме знаеле да живееме. Знаеш ли која беше причината? Тој веќе имаше друга и бараше развод. Не бев причината јас, туку тој се осети моќен за разлика од целиот претходен живот, сега можеше да си дозволи лагоден живот и полесно му беше да биде со лесна жена за која цел град знаеше дека ја плаќале за една вечер. Да, парите ги менуваат луѓето и забораваат кои биле а и кој бил до нив секогаш кога им било тешко.. Жално но вистинито. Life goes on…
Не е лошо да се спомне и другата ситуација ... како луѓето го менуваат односот кон тебе ако имаш и поштено си заработиш повеќе пари, од порано кога си немал или сте немале ко фамилија. Во смисла, да си поуспешен од нив на тоа поле. Моите отсекогаш биле со скромни примања, немавме нешто многу пари растејќи. Моите две најдобри другарки уште од основно беа подобро ситуирани од мене, одмори, алишта нови секоја година, јас идев со пар фармерки и немав излезено од државата. Кога завршив факс и почнав да работам, па го запознав и маж ми, двајцата работиме и сме си плаќале се сами, почнаа некако да ми ги бројат парите и колку сум потрошила на одмори, колку сум потрошила на едно, на друго, на трето ... Не сум богата, напротив, ама имам амбиција во животот, а маж ми е уште бетер од мене, едноставно со труд и работа пробуваме да створиме повеќе од тоа што имале нашите. И сега јас лично осеќам љубомора од одредени фаци за ова, на луѓето не е да се пофалиш дека нешто добро ти оди и дека заработуваш ... Преселени сме во странство извесен период и прво беа сите ко засекирани како ќе сме се снашле, па откога се снајдовме со добри работи и двајцата по струка, пак сега изгледа им е криво и никој скоро не се замара да не праша како сме и што правиме. На една од другаркиве во меѓувреме се омажи, и пратив симболична сума зашто стварно ми беше мило, а и криво што не можев да присуствувам, некако не со ќејф го прифати тоа, ко еве сега и мавам курч или нешто ... Не знам, ама со тек на време сфатив дека освен на моите дома, на другите им е секогаш поарно ако останеш на нивно ниво и не напреднеш во животот некако повеќе од нив самите.
Ja nikade ne spomnav deka ne se druzime ( dodus i nemozeme da se druzime vo razlicni drzavi sme) ama posto i ja ne sum vo Mk pa ete ne sum bedotija za nea a od kaj go znam? ,znas kolku e ubavo koga ke ti zvoni bratucetka da ti kaze deka ke idat na setanje vo tvojot grad/drzava? Prestekjna si so dusa cekas da gi vides,gi precekas i sekoe setanje si fotograf za na insta i fb da se stava pazis ponasanja,slusas nebulozi i veruvaj ne ti treba mnogu vreme za da svatis i doznaes nesto....
Поради вакви ситуации веќе не објавувам фотографии по социјални мрежи. Следат каде одам, со кого се познавам и сум добивала коментари „Ти бе нема викенд некаде да не одиш, за тебе се знае“. Не дека секој викенд одам некаде, ама нив така им се чинеше па и злобно коментираа. Не да останеш на нивно ниво, сакаат да си под нив. И тоа не се однесува само за пријатели, туку и роднини. Дури сум видела дека сестра на сестра може да љубомори или брат на брат.
Најчесто да, парите ги менуваат луѓето, се зголемува егоизмот а се намалува емпатијата. Но не е случај кај сите. Може и да постојат стравови од намалување на приходите па човекот е во трка со време и можности во бизнисот. Најубаво е да возвраќаш со иста мерка.
Ни јас не поднесувам балкански менталитет - да, затоа што никој не гледа да ти помогне туку да те згази,да ти сјебе сѐ, да ти завидува,да ти упропасти. Со еден збор да ти го извалка образот. Се додека бидеме такви со комплекс на нижа вредност ќе бегаме од таков склоп. Убаво си прават луѓето, 1000€ за карти за четири души вклучувајќи такси,багаж па реално не е многу. Јас испод 200€ не сум дала за карти, ти може ќе ја купиш картата за 70€,а кај е багажот? Само со ранец ли одиш на шетање. И не знам што има да се правда некој дали на рати плаќа кола или стан, си вложиле си успеале. Мислиш туку-така даваат странците кредити за кола/стан. Епа тоа е проблемот, што ти ќе направиш една слика за инстаграм и ќе дојдеш на форум ќе изнакажеш свашта и после се чудиш зошто бегаат од балкански менталитет.
@buba4e89 Убаво си прават луѓето, 1000€ за карти за четири души вклучувајќи такси,багаж па реално не е многу. Јас испод 200€ не сум дала за карти, ти може ќе ја купиш картата за 70€,а кај е багажот? Само со ранец ли одиш на шетање. И не знам што има да се правда некој дали на рати плаќа кола или стан, си вложиле си успеале. Мислиш туку-така даваат странците кредити за кола/стан. Znači jas so wizz air plativ karta od sk do memingem 4000 denara u eden pravec so kufer u koj so imav bagaz za 3 meseca dodeka bev tamu pa ti vidi, kuferot i sea stoi spremen ako ne veruvas možam da go slikam. Nikoj ne i naoga maana so se podignale kredit i tuka koj kupuva stan pa i kola digaat krediti. Tuku rabotata e dodeka bea tuka bea normalni, a tamu otidat i se falat deka sa bogati mnogu . Plus so garancija tvrdam deka u ger davat kredit za kola od prva platna lista, na 10 20 godini otplata možes da zemes luksuzna kola. Sum bil Italija Germanija Avstrija Slovenija i znam kakvi se nasite tamu mn dobro. Eve eden primer. Na rodnini im velev da dojdam ger. Vika viza treba da imas ili bugarski pasos ne e problem odma ke dojdes ke najdeme rabota. Da skratam zedov bg pasos so angliski perfekt, germanski A2, togas bese i korona duri staviv 2 fajzer vskcini, i koa i go kažav seto ovoa prestanaa da mi pišuvat i da se javuvat. Oti makedoneco e mn ljubomoren i zavidliv nema ja taa solidarnost kako so ja imat albancite ili bugarite ili drugi narodi. Ako imas poveke od nego ili si u dobar brak ili decata ti se pametni uspesni ili neso slično on te mraze.
Значи во два правца ти е 140€ со багаж за wizz, ама со туркиш е поскапо. Ако имаат пари што е проблем да си платат повеќе? Нека си платат слободно. Што ти менува тебе во животот тоа? Плус 70€ ти е со Виз членство картата,сега е 180€ горе-доле правец (ги гледав пред една недела за Келн поготово) и тоа само карта со обичен багаж. И не е Германијата проблем, не знам како ви се живее таму со ладни лица и без живост ама ок тоа си е до вас лично. Друга работа- убаво кажав ако сакаш некој да те сјебе побарај му помош на Македонецот во странство.
Abe ne e problem slikata za insta covek ponasanjeto... eve mene mi padna glupo iskreno koga rece neka gledat neka puknat od zavist.... zosto? Pa do vcera i ona pukase od zavist i ljubomora...do vcera i ona sakase makar.do Grcija na odmor.da.odi a sega? Jas.vo toj kontekst napisav....nemozam da ja prepoznam vo sto se pretvori. Za balkanski menatlitet e ok i jas sum bila povredena,ogovorana ama nekako mi glupo da potcenuvam,ili ponizavam nekoj sto ete nema.da odi nekade....i pak ke kazam ako falimilijata i bliskite prijateli se bile do tebe vo loso negledam zosto sega koga.ti e.dobro da gi nejkas vo blizina... ( ne zboram za zavidni luge)... jas sum preku 15 god nadvor od Mk pa ete nikomu ne sum dala ocit kolku pari kola sum zela,stan platila i neplaniram da dadam....ama ne ponizuvam covek sto nosi od H&M garderoba nitu pak velicam nekoj od Zara sto nosi vo toa e razlikata.... Nema potreba da se objasnuvam i pravdam,ako sega imas ne treba da zabravas koga si nemala...
За сликата на инста зборував во друг контекст за кој не ме разбра. Еве ти почна да кажуваш што и како за неа,што не би требало да е кажано. Тоа е всушност главнината “таа се прави нешто,јас не се праам”. Секој си прави како му одговара и му е убаво, нема што некому да дава отчет.
Jas samo kazav vo konteks kolku parite.menuvat covek,kolkku covek moze da.bide necovek so evro dve povrke vo dzebot,i sakas veruvaj sakas ne,ja toa i nejze i go kazav deka ne e ubavo. Nikogas ne se znae sto ke.bide utre. Jas sto pravam niti objavnuvam niti kazuvam...mnogu greska si procenila od muabetot.... uopste ama bas uopste ne sum sto ti rece: taa pravi jas ne....niti sum takov karakter,niti sum takov covek,no sepak tvoe mislenje
Значи сепак муабетот каква кола има и колку ја отплаќа е невалиден? Дека рече дека не кажуваш… Туѓо гајле е полесно да се бере,ај малку за себе кажи си. Ете 15 години си надвор од Мкд што имаш постигнато? Зошто секој пат кога ќе коментирате некаде тргнувате од аспект на другите и правите споредби? И да, се согласувам дека парите го менуваат човек-а, и тоа е факт. Но, ете немала пари сега има и тоа е тоа. Тоа што не сака да се дружи е право на избор.
За жал секој 2 муабет во ова општество започнува со пари, јасно ми е за да живееш ти требаат пари ама има и побитни работи.
Izvini ama mislam deka niti sme blisku niti se poznavame za jas tebe da ti kazam sto imam postignato za ovie 15 godini....plus toa bes razlikam sto imam postigneto nikogas ama bas nikogas ne zaboraviv od kaj doagam i sto sum...nitu roditeli sum ponizila nitu rodnini zaboravila niti nikomu sum nastetila...se dodeka covectvoto vo mene ne sum go izgubila znam deka sum COVEK.... A i uste nesto da ti kazam kola moze sekoj da kupi,no nemora da.se. kurce cena da se kazuva,sekoj moze da.seta-no nemora da.se.stava sliki za da puknel nekoj...sekoj moze avionski da.si ode-nemora niti da se spomne kolku ste.platile a najmalku da se preuvelicuva...sekoj moze da se.oblecuva kako saka-nemora da.se.ponizuva nekoj so nema marka garderoba....stojam na toa i ke stojam uste 35 god na toa ako ti se ne sviga moe mislenje preskokni go a ne se fati kako slep za.stap i samo me.citiras uste.fali da kazes da ti se izvinam i da.imam tvoe mislenje.... I posto se.fati za moite.15.god ovde da.ti kazam uste nesto: mi pomognale i Makedonci i Srbi i Avstrici...mi odmognale isto tie nacii plus i nekoi drugi da nabrojuvam....no nikogas rodnini i familija ne mi nastetile pa taka da nemam potreba da slikam za da puknat,nitu pak da im se falam sto sum kupila,a sto sum prodala...