1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дали сте манипулатор/ка?

Дискусија во 'Психологија' започната од Nezna28, 11 јануари 2014.

1. Joi

Joi Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2014
    Пораки:
    606
    Допаѓања:
    1.995
    Не, не сум тoлку пaметнa..Сеa ептен некoи aкo се пoглупи и пoмирни oд мене, мoжaм..:$

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  2. 3m43

3m43 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2010
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    88
    Паа во нормални случаи не сум ама ако сакам можам слободно да изманипулирам поголема група луѓе или поединци :lol:

3. 702706

702706 Активен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2015
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    360
    ДА :devil: ХАХАХА ХА ХАХА ХАХАХ ХА

На BoneMachine му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Arthur

Arthur Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2014
    Пораки:
    694
    Допаѓања:
    2.522
    мноогу ретко значи да ама само во некои ситуации

На Ketchup му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Minnie 1

Minnie 1 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    Za zal, vesta sum vo toa I znam deka e pogresno no ponekogas znam da izmanipuliram :|

6. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.520
    Допаѓања:
    55.214
    Не сум воопшто и не ни сакам да бидам 8)

7. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.192
    Воопшто не сум манипулаторка, прво затоа што немам намера, а ниту ме интересира да се занимавам со истото, а второ и не ни можам.Тешко дека човек може да ме изманипулира, премногу, за тоа бога ми ќе треба душа да си извади и па да не му успее планот.Најчесто и викам, поарно човек да не се мачи, да не пробува ич, не за друго, џабе ќе му биде патот.Мене тоа и не ми е којзнае каква карактеристика, со која човек би требало да се гордее и сл., бидејки секогаш е подобро своето да си го гледа, нит добива нешто со тоа, само се повредува себе си, а и другите околу него, ништо повеќе, кои секако дека еден ден ќе дознаат, па ќе си направи проблеми за џабе.

8. Magnolija

Magnolija Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    1.674
    Допаѓања:
    7.653
    Не сум од причина што не сум истрајна а и не обожавам да се плеткам околу луѓе и со нив да излевам на крај.

Можеби ако бев манипулаторка ќе ми се исплатеше тоа што ги препознавам какви се, а не само да ме нервираат нивните особини, ама, премногу сум мрзелива за таквите работи. Искрено речено, преокупрана со самата себе, интересно ми е во сопствениот двор. Јас сум циникот што ќе ги гледа од страна и оние кои манипулираат и оние другите и ќе се крсти во себе.

Ако почнам да се расправам со некој близок, ќе го извадам најманипулаторското од себе од инат и од љубов пошо реално, единствено за нив ми е гајле што тие мислат за мене.

А еве, по не знам која причина таму некаде во вселената скриена секогаш го добивам тоа што го сакам. Среќа или не знам шо, ваљда дека силни желби имам. Паметноќата ја користам за други цели, не ја тупам за џабе.

На crazylady, Bescheiden и tessie им се допаѓа ова.
  9. Tove Lo

Tove Lo Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2015
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    419
    Секако во денешно време ако немаш таква способност поштено ке наседнеш на денешниов скапан егоистички народ хахахаха

10. mackica1

mackica1 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2012
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    1.721
    Немам такви "амбиции" да бидам "главна" у друштво или со кого и да е, не ми толку високо егото, не дека не можам, сум пробала и можам, ама ете не сакам.

11. Bescheiden

Bescheiden Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2012
    Пораки:
    316
    Допаѓања:
    193
    Сум манипулаторка од проста причина бидејќи сум опкружена со манипулатори, па единствен начин да се заштитиш, е да вратиш со иста мерка. А тоа е круг кој нема крај, и во кој страдаат навидум најпаметните, но всуштност најслабите играчи. Но, така е кога ќе се најдеш во таква средина.
    Генерално, ако те фатам да ме манипулираш, ќе те изманипулирам многу полошо. А вака со рандом личност, не, немам толку слободно време.
    Понекогаш не ги правиме ние изборите, изборите не прават нас.

Последна измена: 24 април 2015
  12. Sfera

Sfera Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    2.416
    Читајќи го насловот погледот ми застана на зборот "манипулатор/ка" и се замислив што всушност истиот подразбира. Да се разбереме не сум толку ограничена да не го разбирам значењето на истиот, ама сепак поинаку е кога ќе си отвориш лексикон на изрази и зборови.
    Во лексиконот толкувањето за "манипулатор" е следното...
    механизам што ги пренесува движењата на прстите на предмети кои човекот не може (поради оддалеченоста) или не смее (поради радиоактивност, топлина и сл.) да ги допре.
    Додека за "манипулант" е следното...
    фиг. човек кој, извртузајќи податоци, настани или туѓи зборови, вешто мами за да постигне некои лични цели; сплеткар, интригант.

И тука се замислив дали можеби поимите "манипулатор" и "манипулант" ги мешаме, како е правилно "манипулатор/ка" или "манипулант"? Кога подобро ќе размислам мене ми е посоодветно "манипулант/ка", иако во прв ред и јас би рекла "манипулатор/ка". Може некој/а од вас подобро ќе објасни.

На Lady Phoenix и Abrakadabra им се допаѓа ова.
  13. Abrakadabra

Abrakadabra Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2015
    Пораки:
    1.468
    Допаѓања:
    20.046
    Во македонскиот јазик правилно е да се каже манипулант / ка.
    А н а прашањето дали сум манипулаторка, ќе одговорам дека не сум, ама понекогаш ни е многу жал поради тоа.

Последна измена: 25 април 2015
  14. ccca

ccca Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2013
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    1.205
    ke pretpostavam deka po greska stisna "ni" namesto "mi" a ne deka premina u mnozina kako forma na distanciranje

...zosto sluzat palcite ?!?

На Abrakadabra му/ѝ се допаѓа ова.
  15. nencunen

nencunen Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2015
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    19
    Не сум манипулаторка.Иако цврсто стојам на тоа дека манипулаторите најдобро се сноаоѓаат во животот.Ама од друга страна пак доколку манипулирате имате чувство дека сте несопособни,па користите манипулација за да го постинете она кое го сакате.Don't.

16. ccca

ccca Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2013
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    1.205
  17. HarleyQuinn

HarleyQuinn Истакнат член

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    862
    Имам неверојатно голема дарба за манипулирање, но истовремено сум многу нетактична, бунтовна и искрена. Некако преку глава ми е глумењето, ласкањето и лажењето, па преферирам да играм со отворени карти. Од друга страна, колку лошо и да звучи ова, признавам дека сум една од оние кои никогаш не се откажуваат од зацртаното, со што сум спремна на многу нешта за да дојдам до она кое го сакам, но сепак, премногу се грижам за туѓите чувства за да ги повредам или изиграм луѓето на било каков начин. Во себе верувам дека не постои ама баш ништо што може да ја оправда лагата, но не одрекувам од тоа дека и јас ја користам. Секако, не за да му нанесам штета некому, туку само за сопствениот интерес. А барем досега, моите интереси никогаш не биле такви за да морам да прегазам преку некого за да ги остварам. Искрено, не знам што би сторила во таква ситуација. Чувствителна личност сум со доволно емпатија за другите, така да не верувам дека некогаш би имала зацртано такви цели.
    А во случај некој да си игра со мене, веднаш ќе го пресечам. Ако веќе станува збор за личност која е премногу авторитетна ќе изглумам. Ќе се расплачам, ќе се однесувам чудно... Што да се прави, во животот мораш да се снаоѓаш. Ако немаш друг избор, ќе излажеш, ќе изглумиш. Камо сите да бевме чисти како што се претставуваме. Реално тоа не е ни возможно од проста причина што целото општество се темели на манипулации...

18. Lady Phoenix

Lady Phoenix Форумски идол

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    58.310
    Не сум манипулант, дефинитивно, затоа што сум премногу искрена за свое добро. Опкружена сум со такви луѓе цел живот, а ништо не научив за да се снајдам како нив. Очигледно е дека дури и глупава сум, штом не сум станала како таквите. Додуша, главни виновници за моето премногу чесно воспитување се моите, па често нив ги „обвинувам“ зошто така ме воспитале.

Во секој случај знам да препознаам манипуланти, а тешко е да докажам дека некој е таков човек, па ми се буди некој инает и револт поради тоа и наместо „со нивен камен по нивна глава“, јас одам обратно и останав цел живот наивна и „неснаодлива“.

На ubavica25 и eliesaab им се допаѓа ова.
  19. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Сум

На Strumka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Punk girl

Punk girl Истакнат член