ne ne,tuku pred nekolku meseci mi bese maturata,i pred toa toj mi zboruvase kao sakal da me veri,pa posle bebe jas mu rekoov deka sum mlada i se skaravme,i raskinavme..i potoa se smirivme, i jas mislam deka toj toa namerno go storil sega..
Јас ти се обратив поради постот дека требала да го пријави гинекологот, ти се обратив тебе. Рутински секој гинеколог на прв преглед го кажува тоа, таа како возрасна личност со навршени 18 години мора да го знае тоа.Она е 5 недела и може ако сака да абортира, се надевам дека ќе се премисли.
Моја одамна веќе заборавена другарка абортираше со апчиња во 6та недела на црно, апчињата и ги донесе еден странец од кој и остана бремена, тоа беше толку трауматично што и јас бев потресена 2,3 месеци, а не па она. Незнам како се пиеја апчињата но бевме сами и незнам со кој памет тогаш се согласив и јас да седам (недај боже да дојдеше до некоја компликација), се трескаше од болки од земја и од кревет и тоа башка она беше под апчиња јаки против болки што доаѓаа со апчињата за абортус, па почна да крвари и да паѓаат и парчиња крвишта и искочи и ембриончето. Месец, два не искочи од дома, плачеше само... а после тоа она стана веќе друга личност, затоа и веќе не се дружам со неа. Доколку избереш да абортираш веќе тоа нека биде во болница, не се глупирај со апчиња и слично... зашто не заборавај ако не денес, утре треба пак да останеш бремена и да раѓаш. Затоа правец на лекар, приватно, државно како било доколку толку не сакаш сега да бидеш мајка, никако да не експериментираш со здравјето твое, да не плачеш еден ден за деца.
А замисли после 12 недела да советува дека може да го исфрлиш плодот со такви апчиња? каков е тој лекар? може и самата трудница да настрада. ама некои не сфаќаат, детски памет
грозно...а мене вака оф топик ме интересира - како го видовте ембриончето во 6та недела, пошто тогаш е едно 5-6 мм?
Tebe sekoj vtor zbor ti e*e vo temata a zboruvas za necie sozrevanje. Educiraj se malce Vo stranstvo postojat takvi apcinja nameneti za abortus vo domasni uslovi.Imame i akuserka na forumot moze da ti potvrdi.Toa sto nekoi raboti se nepoznati za tebe neznaci deka se i za ostantite. Imase reportaza za niv i iskustva vo Ubavina i zdravje pred nekoe vreme Dali e ispravno ili ne da se abortira e sosem druga tema
Незнам стварно беше 6+ бремена, бевме на гинеколог и и потврдија дека е бремена, со срцева акција со се... после тоа бевме и матката беше празна... болките кои ги имаше беа породилни, сватив тоа од кога родив јас...
Не се фрустрирај многу туку фати прочитај дека до 20гн се врши киретажа а после 20 гн се оди на класичен пораѓај ти го умртвуваат плодот стават инекција за напон и раѓаш
Не се фрустрирам. Моја роднина во 18 недела го раѓаше. И се умртви плодот. Нема што да читам. Моја роднина го помина тоа.
јас имав спонтан во 17 полна недела и точно знам шо ми се деси дали киретажа на живо или пораѓај беше на тетка ми тетка па внука и нејзина такви рекла казала ој на некој друг да му кажуваш
Таа ми е многу блиска. Скоро секој трет ден се гледаме. И не ја гледам поентата да ме лаже. Има исклучоци можеби. Ама го родила со провокации. Една недела на клиника се мачеше. Не значи дека сите имаат ист случај.
Техники на абортус Пред 12 недела Мал абортус Вакуум аспирација и киретажа За оваа процедура жената легнува на грб со нозе подигнати на потпирачи. Лекарот, со помош на дилататор го шири грлото на матката се до момент кога отворот е доволно широк за да со инструментите за абортус можат да влезат во внатрешноста на матката. Потоа лекарот, низ грлото на матката, се до внатрешноста го внесува аспираторот и со силата на вакуумот се извлекуваат плацентата и плодот во доволно мали парчиња за да поминат низ аспираторната цевка. После ова, лекарот низ грлото на матката внесува инструмент во форма на лажица со остри краеви (кирета). Овој инструмент го користи за да го иструга ѕидот на матката во случај да има остатоци од плацентата. Кај оваа процедура е зголемен ризикот од перфорација (продупчување) на матката. После 12 недела Голем абортус Во овој период од бременоста, коските на фетусот се веќе поголеми и поцврсти, па затоа лекарот ќе треба да го распарчи фетусот на помали делови, па дури потоа да изврши вакуум аспирација и киретажа. Оваа процедура е многу ризична по животот на мајката и затоа лекарите ја избегнуваат. После 20 недела Предизвикување предвремен пораѓај Голема игла се вметнува преку абдоменот на мајката директно во срцето на бебето и се вбризгува калиум хлорид. Потоа по пат на инфузија се даваат медикаменти кои предизвикуваат контракции. Бебето се раѓа мртво.
Сум билa и јaс вo тaквa ситуaцијa те рaзбирaм , сaмo штo некoи oдмa нaпaѓaaт декa вреѓaме и нaпaѓaме без рaзмислувaње , aмa не , не те нaпaднaв ниту нaвредив те сфaтив нaвистинa , ИЗВИНИ aкo си ме рaзбрaлa пoгрешнo и сaмaтa знaеш декa и реaлнo кoгa се прaви муaбет (oчи вo oчи) декa oтвoренo се кaжувa штo тукa е "писменo" преку пoстoви. Твoе е прaвoтo штo ќе oдлучиш , зa тебе и твoе бебе се рaбoти , ти прaшa зa пoследици и ние ти рaскaжaвме дел oд нaшетo искуствo , a тoa штo не прифaќaме aбoртис си е нaшa oдлукa a не oсудa зa некoгo , секoј oдлучувa кaкo ќе гo живее свoјoт живoт