Дали треба да се врати воениот рок?

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Silver.E, 12 мај 2015.

1. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.385
    Допаѓања:
    42.064
    Па и татко ми нема пола пршлен, и потиснати нерви и нема осет у ногата, па што.

На Lolo5 и DAngel им се допаѓа ова.
  2. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    А кој го спомна татко ти?
    Ја мој пример пишав. :D

На baba Rada му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.385
    Допаѓања:
    42.064
    Па ја го спомнав, оти мојот татко беше у војната , за разлика од твојот.
    И уште се дрзнуваш тука да продаваш муда за бубрези, а не знаеш како е да чекаш секој момент дали ќе ти јават дека загинал или не.
    Ако толку ти е гајле за државата, земи ти пушката, татко ти нека ти ги чува децата.
    Ајт.

На Lolo5, Lella, Tan4ence и 7 други им се допаѓа ова.
  4. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    Ти прочита горе дека преку автопат ни беше војната?!? Не отишол ама не се ни скрил.
    Прво припази како се обраќаш и контролирај си го речникот. За неродени деца не ми збори.

На elimkd, baba Rada и carangigia им се допаѓа ова.
  5. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.385
    Допаѓања:
    42.064
    Особо, поздрав.:)

На Someonespecial, DAngel и Petra777 им се допаѓа ова.
  6. Црна Ружа

Црна Ружа Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    3.684
    Неам потреба да одам војска, тие што имаат такви пориви имаат некои ментални проблеми, психолошки терет, нешто опасно во нивната глава, нерешени спротивности кои ги јадат, некои пак се латентни хомоси и секако дека би сакале да се изолирани во касарна со 500 други мажи, да спијат по 30 души во една просторија, да се тушираат заедно...

Јас не би ти препорачал ништо затоа што и овој цитат кој сум го кликнал, и овие неколку килобајти одговор на тешки глупости е голема чест, можеби најголема која си ја доживела, еден ден ќе се фалиш дека Црна Ружа те има цитирано на форум :devil:

Порано никој не одел во војска, тоа е нова измислица, замисли во турско ниту еден каур (рисјанин) не го земале откако вовеле редовна или стајача на српски или регрутна или мобилизациска армија. Од сите твои машки претци само генерациите пост 1912 се земани како стока во војска (српска, бугарска, ЈНА, АРМ).
    Партизаните и комитите биле доброволци иначе.
    Самото одење војска е појавено пост-француска револуција кога им текнало дека не мора да плаќаат војници што било случај дотогаш низ 6000 години цивилизација него да им војуваат за беспари.
    Денес со технолошкиот напредок, 18-годишен регрут со цокули, мантил и пушка на рамо би бил корисен на модерното бојно поле како гомце во базен.

Јас имам повеќе претци кои биле во ЈНА, уште од основањето па се до крајот, што офицери што регрути него што ти имаш мозочни клетки.
    ЈНА имала една единствена задача а тоа било зачувување на територијалниот интегритет и уставниот поредок на екс-Југа. За таа цел 50 години се одвојувале манијакални пари, се товеле старешини, се граделе станови за офицери, се произведувало оружје, се увезувало оружје, се формирала контраобавештајна служба, се градел култ на слугувањето војска, психологија на величење на армијата, офицери и војници биле поштовани насекаде, целото општество било напрегнато да ја одржува и храни таа масивна армија.

И секако, единствениот предизвик на интегритетот и поредокот на екс-Југа, 1991, ЈНА се распаднала како кула од карти, едноставно во Словенија пример им пресекле струја и вода во касарните и млади, преплашени, изгубени 18-19 годишњаци, во мрак и без санитарии, гладни и жедни се предавале масовно, дури имало случаи да се предаваат и на телевизиска екипа на ТВ Љубљана :party:

Не верувам дека постои поголем фејл од ЈНА во историјата на војувањето. Италијанската смешна армија од ЊЊ-2 е непобедива сила споредено со ЈНА.

Тоа што лица кои слугувале во таа армија или биле воени лица сакаат да се доживуваат себеси како нешто битно, или дека биле дел од нешто битно не го менува фактот дека биле фејл и дека се самозалажуваат. Имам слушано дно муабети доволни за 5 животи во живо и не планирам сеа и на форум да ги слушам тие митови. Тоа не е проблем, проблем е што ги лажат младите, тоа не чини, треба да им се врзе шамар.
    Додуша има и реални муабети од некои лица ама тоа е реткост.

На Lolo5, Ketchup, Bender Rodriguez и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Црна Ружа

Црна Ружа Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    3.684
    Кров над глава се гради со градежен материјал а постоењето се иницира преку сексуален чин. Војската руши покриви над глави (и глави) не гради ништо. Со борење не се гради, се уништува.
    Не ми се верува бре, сега треба да се објаснува и како се прават деца :worried:
    Не, не се прават со одење војска, чунки маш не може да затрудни друг маш.

С
    Т
    Р
    А
    Ш
    Н
    О

На Lolo5, Lella, theowndemon и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Play Me

Play Me Нов член

Се зачлени на:
    5 ноември 2017
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    2
    ke se vrati vo mkd regrutniot sostav koga togash ne e ukinat tuku e pripvremeno prekinat ima dobrovolci koj se prijavuvaat sekoja godina po 3 klasi sluzat posle nekoj od niv uspevaat da vlezat vo PFV zasega so PFV e dovolno imaat i rezerven sostav koj e profesionalen imaat spec edinici i policijata e tuka pobrojna i dobro e no koga ke go vratat regrutniot sostav ke sluzat zadolzitelno do 3 meseci ama ke imaat mn jaka obuka i posle koj ke saka od niv da premini vo PFV ke odi na dodadtna selekcija ako ne ja pomini selekcija ne ja izdrzi ke go stavat vo PFV ama ne vo spec edinica takov sistem ima vo NATO clenkite

9. Црна Ружа

Црна Ружа Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    3.684
    Брат на баба ми (покојна) загинал 1944 на свои 18 години. Како што и кажувале, тоа му била прва борбена задача после обука, германска колона во повлекување, нешто као заседа ќе прават, целата ситуација била крајно аматерско срање. Прво појавување на ратиште, како шо кажувал негов другар паднала на 10-15м од нив граната од минофрлач или од хаубица не знам точно, другарот негов паднал во бесознание коа станал по некое време му зуеле уши не знаел што се дешава ама го видел братот од баба ми како лежи неподвижен, неколку гелери го погодиле, вклучително и во глава и тоа е тоа. Гранатите имаат неколку стотици гелери, тоа се мали оловни или челични топчиња кои заедно со парчињата на телото на гранатата летаат наоколу после експлозијата на истата во одреден радиус, зависи од типот и калибарот.

Никаква слава, никакво херојство, ништо, втор или трет ден на ратиште, бам и крај.
    Не стигнал ни да се жени, ни да има деца, ни да проживее во социјализмот, ни да исчека внуци, да оди на утакмица, да се напие на празник, да гледа вестерни на кино...нема ништо, крај, завеса, толку.

Тоа е дечки и девојки, смртта во такви околности е таква, крајно анонимна, не гледаш ништо само краток звук, пад и мрак. Нема враќање, нема ресетирање и рестартирање, те нема повеќе.
    Најголемо достигнување е ако се знае гроб за да може фамилија да го посети гробот некогаш.
    Најчесто и не им се знаел ни гроб ни ништо, кои изгниле по јами и ендеци, кои набрзина ги закопале и после заборавиле каде, некои во масовен гроб со стотици колеги...
    Или ако му се спомене име понекогаш, во ретки прилики, онака.

А тек ако се врати некој како инвалид, тогаш ќе се истепаат женски да му бидат сопруги, тоа кога ќе ги мавне емпатија, коа се се запалат на хероизам....уствари ќе си го помине животот во ужас, самосожалување и мизерија, работа на свети никогаш ако и тогаш, женско битие нема да го погледне, повеќе емпатија ќе имаат кон пес со скршена нога кој се влече низ улица, пријателите ќе почнат да исчезнуваат пошто таква особа со такви последици секогаш квари расположење...

Има причи по фамилија и од 1991 и 2001 ама нема потреба.

Затоа никој не треба да се занесува, од ниту една страна, било каде.
    Ама во друго е проблемот, друга е психологијата, само не знам дали да почнувам тој муабет :worried:

На Dennings, Lolo5, Ketchup и 7 други им се допаѓа ова.
  10. Joi

Joi Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2014
    Пораки:
    606
    Допаѓања:
    1.995
    Сите штo ги исмејувaте мaшките штo се депилирaaт, дaли би биле сo мaшкo сo aплa спoени веѓи? :wasntme:

Нaјчестo вoениoт рoк се предлaгa бидејќи денешните мaшки јa изгубиле ,,мaшкoстa'', штo мислaм декa е нaвредливo зa мaшките. Нaвистинa се пoсилен пoл, нo тoa не знaчи декa пoстoјaт исклучителнo зa пoлуoбучени дa гинaт нa бoјнoтo пoле зa туѓи цели.
    Oд секoгaш бoрењетo се пoврзувaлo сo дoкaжувaње нa мaшкoстa зa крaлевите oсвен плaтени, дa имaaт и верни вoјници зa дa им oсвoјувaaт теритoрии и бoгaтсвa. Нaместo дa се трoшaт пaри зa зaдoлжителен вoен рoк, пoисплaтливo е дa се вoдaт внимaтелни пoлитики и дa се грaди силнa плaтенa вoјскa oд луѓе штo сaкaaт тoa дa гo прaвaт, a не бидејќи се зaкoнски и oпштественo нaлoжени.
    Кaрaктерoт и културaтa се сoздaвaaт вo детствoтo, a не зa некoлку месеци. Истo кaкo штo ние женските рaзличнo се oблекувaме, шминкaме и oднесувaме и сaкaме никoј дa не ни суди зa нaдвoрешниoт изглед, тaкa и мaжите, дaли некoј се чупкa или не, не гo прaви пoмaлку мaшкo. Мoже мене не ми е убaвo мaшкo штo се депилирa или влaкнестo мaшкo, тoa не знaчи декa требa сo зaкoн дa се терaaт сите мaшки дa се oднесувaaт јaс кaкo штo сaкaм.

На Lolo5, Lella, Ketchup и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Play Me

Play Me Нов член

Се зачлени на:
    5 ноември 2017
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    2
    vojnata e losa rabota nemozi covestvoto da se uskladi so site za site treba sve da ima ednakvo za da nema vojni uste raboti primitimizmot vo nas porano tepanje za hrana i za zeni denes za teritori ii resursi toe ako ima nekoja nacija vo univerzumot koja zivej po drugi pravila i nema potreba da vojuva i da se tepa za resursi a da saka da zemi od druga planeta nesto i to e loso ako ne zabelezat nas i ne vidat deka tuka se tepame megu sebe duri ima i mislenje teorija deka tie veke ne pratat ne sledat kontinuirano poslednite 100 godini samo cekaat moment posto i tie se razvivaat i sakaat da ja naucat nasata civilizacija nashite potrebi kako funkcionirame

12. Црна Ружа

Црна Ружа Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    3.684
    Кои се тие од друга планета, кај забега со муабетов :D

Што е до мене, јас би сакал да се учат фини ствари, дека колаче со марципан, или чоколатце полнето со бејлис или оние со кокос се прејаки попладне уз црн чај, неколку такви, после секое испиваш малку од чајот (без шеќер) и го пере вкусот во уста така да следното колаче уживаш одново во вкусот :inlove:
    Разрешување на дилеми дали кроасан оди подобро уз инстант или филтер кафе, дали полнет со чоколадо или ванила е подобра опција...

Грандиозни чуда како одбрана на нации, идентитети, враќање на дедовини одземени од евреј и ватикан им оставам на други, не е тоа за мене, толку ми поделиле наречниците на третиот ден :devil:

На Ketchup, Nausicaa, crimson и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Play Me

Play Me Нов член

Се зачлени на:
    5 ноември 2017
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    2
    znaci zboram za teorija toe neizdrzana teorija za deka nekoja napredna nacija od kuznaj kade se ima vploteno megu nas od pocetok ne znaeja kako pa ne proucuvaja odnosno nashata medicina i posle so spojot na nivnat medicina napednaja i sega se megu nas na razni visoki funkcii licat kako nas a nie neznajme deka se drug vid deka se vonzemjani tie se hibridi i celta nikoj neznaj so mue mozda taka ne prevzemaat pomalku i postepeni i koga ke dojdi praviot moment ke ufrat na nas i ke ne porobat

14. Afrodite¥

Afrodite¥ Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    483
    Допаѓања:
    2.979
    Остави ти друга планета, тука си имаме доволно срање. Кај ти текна.. :D

Имам не знам колку приказни и од 2001 и од Косово, Прва, Втора светска.. ама да не должиме, поентата е дека војната никому не донела ништо добро, таму идат младите за да војуваат за профит на помоќните. Апсурд. И тоа голем.
    Зарем толку малку вредиме бе? Зошто се форсира војната, зошто изгледа дека немаме друг избор?
    Како да сме определени за цел живот по тоа дали си бил храбар и си бил спремен да загинеш за земјата(читај: туѓи идеали) или пак си бил кукавица и си завртел грб на пушката и насилството. Токму поради овие таканаречени проценки младите, еве да го земам за пример дедо ми во Втора Светска,како што тој ми има кажувано, кога ќе застанат пред изборот се соочуваат со конгитивна дисонанца, затоа што иако ти нејќеш да војуваш срамота е бе да седиш дома! Каков МАЖ си ти??!?:!:

И апропо на муабетот погоре: срамота е да се плашиш од војска? Зошто да му е срам некому што сака да живее со луѓето кои што му значат, наместо да гине поради луѓе кои што искрено кажано ги боли за тебе и за сите нас. Оправете се еј.

На Ketchup, Lianna Anna, Nausicaa и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Play Me

Play Me Нов член

Се зачлени на:
    5 ноември 2017
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    2
    znaci vaka vojna mora da ima posebno kaj NATO oti NATO ima milijardi i ima vojska i koga bi nemalo vojna i slucuvanja togas koja ke bidi funkcijata na NATO to tie isto kako da odish na rabota nekade ama da ne rabotis ili da rabotish polovicno a da zemas plata vojna mora da ima znaci plus tie si imat svoj interesi licni nafta voda resursi teritorija

16. Afrodite¥

Afrodite¥ Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    483
    Допаѓања:
    2.979
    Ај да не бегаме од темата, збориме дали треба или не треба да се врати воениот рок и какви се ставовите во нашето општество во врска со тоа, а за нато и компанија другпат. И така се нервирам кога зборувам за тоа.

17. Play Me

Play Me Нов член

Се зачлени на:
    5 ноември 2017
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    2
    treba da se vrati voen rok ama ne kako porano po 9 meseci da sluzat da jadat i da imaat polobicna obuka sega ima pomalku vojska ama se sostav od PFV i se mobilni efikasni i opremeni no treba da ima redovna vojska kako vo germanija 3 meseci sekoj obavezno da otsluzi i posle to koj ke ima afiniteti kon taja profesija da premini vo PFV vo platena vojska i profesionalna oti kaj nas objavuvaat konkursi za vojska i za vo policija se prijavuvaat ama tie se civili vaka pojke ke crppat kadri od veke obuceni vojnici kolku tolku 3 meseci ke naucat red disciplina oruzje taktiki

18. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    Жити се? Не знаев, фала што ме просветли.

19. Црна Ружа

Црна Ружа Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    3.684
    Please be a a troll....the alternative of you being real person would make me sad.:worried:

На Ketchup, DAngel и Someonespecial им се допаѓа ова.
  20. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.810
    Допаѓања:
    80.593
    Војни не сака никој и никој не вели дека војните се нешто добро. Но се случуваат. И треба некој да се бори и да ја штити државата, да го штити народот. Има луѓе кои сакаат да го прават тоа. Штета што има се помалку мажи со таква храброст, па го правдаат тој недостаток.

На Таа Сум, PaLaVa, carangigia и 3 други им се допаѓа ова.